Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fohász az elhunytakért - Smudla Tamás beledi plébános tájékoztatója

A november 1-től 4-ig tartó hosszú hétvégén estig látogatható az önkormányzat fenntartásában lévő beledi temető – mondta Smudla Tamás. A plébános szerint minden lehetőség biztosított a méltó megemlékezésre.

A beledi önkormányzat nagy figyelmet fordít a temető rendben tartására. A ravatalozónál nemrég készült el az előtető, mely megvédi az időjárás viszontagságaitól a gyászoló rokonságot. Smudla Tamás szerint az épületet kiegészítő fedél méreténél fogva be tudja tölteni azt, amire szánták, vagyis szeszélyes természeti körülmények között is méltó módon búcsúzhatnak szeretteiktől, ismerőseiktől az emberek. A szertartás résztvevői az urnafal előtti területen is száraz lábbal haladhatnak át, mert térkővel borították ezt a gyakran használt útszakaszt.
Beled lakói meghitten készültek a katolikus kultúrkörben mindenszenteknek nevezett november 1-jére. Ezen a napon ünnepeljük az összes olyan szentet, akiket az egyház példaképnek tekintett, de ebbe a körbe tartoznak a nem nevesített egyszerű emberek is.
Másnap, vagyis halottak napján szintén sokan kilátogatnak a virágokkal, koszorúkkal feldíszített temetőbe, hogy gyertyát gyújtva emlékezzenek néhai szeretteikről.
Természetes, hogy az év minden napján gondolunk az elhunytakra, de még nagyobb áhítattal tesszük ezt az üdvözült lelkek emléknapjával kezdődő, idén négynapos hosszú hétvégén– fogalmazott a beledi plébános. Mindenszentek napján imádságot tartanak a templomban, ahol közösen fohászkodnak az elhunytak üdvéért. A fehér reverendát magára öltő pap némi reménységgel tölti el a híveket, tudván hogy az elhunyt rokonok megkapták méltó helyüket az „égi hazában”.
– A katolikus egyház külön ajánlja, hogy november 1-jétől 8-áig imádkozzunk szeretteinkért. Ilyenkor az egyház imáival erősíti egyéni fohászkodásunkat – tette hozzá Smudla Tamás.

Beküldés dátuma: 2018. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.