Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Focistakarrier: nem minden a külföld!

A civilben kistérségi menedzserként dolgozó Varga András 2009 óta tagja a KSE vezetőségének, az elnökhelyettesi feladatokat pedig a kezdetektől látja el. Vele a labdarúgás helyzetéről és a focisták tavaszi felkészüléséről beszélgettünk.
A kapuvári labdarúgást három korosztály képviseli: az U/16-os serdülő, az U/19-es ifjúsági és a felnőtt játékosok. A megyei labdarúgó szövetség versenykiírásában szereplő U/7-es, U/9-es és U/11-es csoportot tagjaival a beledi sportegyesülettel közösen foglalkoznak.  A keretek létszáma szinte félévenként változik, de megközelítőleg ötvenen rúgják a bőrt. A megyei I.osztályban játszó kapuvári felnőtt csapat a dobogó harmadik fokára jutott fel, az ifjúságiak az első helyre kerültek, a serdülők pedig a soproni csoportban a másodikként végeztek. A focisták olyan jó nevű csapatokkal játszanak együtt, mint Sárvár, Lipót, Celldömölk, illetve Kapuvár felvidéki testvérvárosával, Nagymegyerrel. A bajnokság elején a felnőttekkel szemben támasztott elvárás az 1.-től a 6.helyig való besorolás volt. Mivel az őszi mérkőzések jól sikerültek, a csapat dobogós helyen végzett, így a tavaszi folytatásban legalább az eddigi pozíciójukat szeretnék megőrizni, de az sem lenne baj, ha előbbre lépnének.
Varga András szerint a külföldi csapathoz igazolás szakmailag zsákutca, legfeljebb a fizetés lehet vonzó.
A téli felkészülési időszakban, a korai sötétedés ellenére is edzhettek a sportolók a kapuvári egyesület pályáján, mert reflektorral világítják meg a területet. Ami viszont gondot jelent: Ausztria “elszívja”a határ menti településeken tevékenykedő sportegyesületek  tehetséges  utánpótlás korú labdarúgóit. A fiatal focisták még be sem töltik a 18.életévüket, már  szerződést kötnek valamelyik tehetősebb csapattal – mondta Varga András. Hozzátette: a külföldre távozott labdarúgók az elején a sokadrangú, sokszor ötöd-, vagy hatodosztályban játszó csapathoz kerülnek. – Bármilyen mélyen van az amatőr labdarúgásunk, de a szakmai képzés legalább olyan színvonalú, mint ezeken a helyeken. A vonzerő talán az anyagiakkal  magyarázható – hangzott az interjúban. A legutóbbi átigazolási időszakban, vagyis január 31-e előtt három kapuvári játékos ment át Ausztriába. Az alelnök megjegyezte: ezzel a problémával nincsenek egyedül, s mivel a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül történik a játékosok átvétele, ott is tudnak az elvándorlásról. Ami talán biztató, hogy a fiatalok zöme fél vagy egy év múlva visszatér a hazai pályákra.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.