Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fiatalok ismerkednek a népi húros hangszerrel, a citerával

– A zenénken keresztül szeretnénk közelebb hozni az emberekhez a múltat, azon belül a népzenét, szebbé tenni saját és hallgatóságunk hétköznapjait, és tenni azért, hogy a citerazene fennmaradjon továbbra is – fogalmazta meg hitvallását a Szili Linkószer Zenekar, mely negyedik alkalommal tartotta meg a Rábaközi Citerás Találkozót a rábaközi településen.

A Szili Linkószer Zenekar fiatalabb tagjai is részt vettek a Nemzeti Művelődési Intézet „ 135+1= A jövő zenéje” elnevezésű közösségfejlesztő programján, melynek célja a Kodály Zoltán szellemiségéhez kötődő projektötletek megvalósítása. A „Legyen a zene mindenkié” jelmondatból ihletet merítő Szili Linkószer Zenekar a település tavaszváró rendezvényén mutatta be először a „Népdalcsokor Kodály Zoltán gyűjtéséből citerára” című előadását, melynek felkészítője Tarcsai Veronika.
– Örvendetes, hogy évről évre nő a részt vevő zenekarok és fellépők száma. Egy ilyen rendezvény összehozza a népzene iránt érdeklődőket, és zeneszerető közösséget épít – mondta köszöntőjében Perlaki Sándor. Szil alpolgármestere hozzáfűzte: A program arról is szól, hogy a zenekarok megismerik egymás munkáját, a közönség pedig találkozhat a távolabbi települések kultúrájával, hagyományaival.

Gyopáros Alpár kb. húsz esztendeje hallott először élőben citerazenét, amikor a Rábaközbe költözött. Korábban alig ismerte a hangszert, de a Linkószer révén egyre gyakrabban találkozott a különleges hangzásvilággal. A rendezvény fővédnöke köszönetet mondott mindazért a sok-sok szórakoztató pillanatért, amelyet falunapokon és egyéb rendezvényeken a települések lakosságával közösen élt át. Az országgyűlési képviselő nagyra értékeli a hagyományaink megőrzéséért és továbbhagyományozásáért folytatott munkát.
A citerás találkozón részt vettek: a Vadrózsa Citerazenekar (Ősi), a Rábamenti Citerazenekar (Kenyeri) , a Répcementi Citerazenekar (Gyóró), a Bogyoszlói Dalkör, a Sarló 82 Citerazenekar (Felvidék-Nyárasd), a szili általános iskola néptáncosai, az Abdai Nyugdíjas Dalárda, a Vági Rábakör, a Fehér Akác Nyugdíjas Klub Dalköre és Citerazenekara (Csikvánd), valamint Tarcsai Veronika népdalénekes. A rendezvény ideje alatt kézműves kiállítók és kreatív játszóház várta az érdeklődőket.

Beküldés dátuma: 2018. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • „Csorna és a Premontrei Rend elválaszthatatlanok”

  Miről ismerszik meg leginkább a csornai lét, az itt élők identitása? A válaszok közt biztosan előkelő helyen szerepelnek Szent Norbert követői, a 900 éves fennállásukat ünneplő premontreiek.

 • Folytatódik a rábatamási óvoda korszerűsítése

  A rábatamási óvodában szeretetteljes légkört alakítottak ki a gyerekeknek, ugyanakkor komoly nevelőmunkát végeznek a kicsik érdekében.

 • Van mivel büszkélkednie a beledi iskolának

  A diákoknak sikerélmény, a felkészítő pedagógusnak pedig nagy öröm és egyben visszaigazolás a tanulók eredményes szereplése a tanulmányi versenyeken.

 • Hódvárak Belednél

  A hód nem válogat, még az elhagyott horgászbotot is beépíti várába orsóstól, mindenestől. Az őket lefülelő halőr reggel hat óra után szembesült a látvánnyal, de az emlős sem rest, elrejtőzik a víz alatt, hogy aztán tíz méter távolságban újból a felszínre ússzon.

 • Körzeti tűzoltóverseny a farádi pályán

  A Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Farád Község Önkormányzata és Farád Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének közös szervezésében került megrendezésre a 2018.