Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Fiatal agrárszakemberek gazdaköri alakuló közgyűlése Csornán

Fontos jelzés a fiatalok részéről, hogy közös szervezetet alakítva szeretnének együttműködni a mezőgazdaságban. Dr. Nagy István agrárminiszter a Rábaközi Televízió érdeklődésére elmondta: az Európai Unió minden területén a legfontosabb kérdés a generációváltás.

A korábbi időszakhoz képest is hatványozottabban érvényesül majd a fiatal gazdák támogatása az elkövetkező európai uniós ciklusban. Mindenki érzi, hogy elöregszik a gazdatársadalom, tehát kell a fiatalítás, kell az újítás, de ez csak úgy meg, ha plusz extra támogatásokat adunk. Plusz pontokkal, magasabb támogatási összeggel szeretné a szaktárca előtérbe helyezni a fiatal gazdákat az európai uniós pályázati rendszeren belül.
– Egyre többet beszélünk arról, hogy az agáriumban megkerülhetetlen a generációváltás. A rendszerváltás hajnalán azok az ifjak, akik akkor tele lelkesedéssel és tettvággyal belefogtak a gazdálkodásba, harminc év elteltével, deresedő halántékkal egyre inkább keresik azt, hogy ki veszi át a stafétát és viszi tovább a gazdaságot. Az ijfúságnak lehetőséget kell adni, és helyzetet kell teremteni ahhoz, hogy át tudják venni ezeket a gazdaságokat – fogalmazott dr. Nagy István. Az agrárminiszter szerint fantasztikus dolog, hogy olyan érdeklődő fiatalokkal találkozhat, akik a mezőgazdaság művelésére szánják az életüket és ezt az életformát szeretnék választani. Ennek a jogi lehetőségeit meg kell teremteni.
Amennyiben ez a generáció is összefog, és egymás gondolatait megértve kívánnak dolgozni, akkor sikeresek lesznek a jövőben – fűzte hozzá az agrárminiszter.

Derdák Gábor szüleivel együtt műveli a családi gazdaságot Egyházasfaluban. A fiatalember szerint valamennyi korosztálynak össze kell fognia, hogy eredményes legyen a munkájuk a mai felgyorsult világban. A mezőgazdasági gépek beszerzése sem egyszerű, hiszen egyre drágábban lehet hozzájutni. Amennyiben közösen vállalják a költségeket, talán nagyobb sikerre számíthatnak az agrárszakemberek.
Az elkövetkezendő időszak feladatai közt említette a fiatal gazdák földhöz jutásának érdekképviseletét, az agrárium átfogó digitalizációját. Főleg a negyven év alatti gazdákat célozták meg a Győr-Moson-Sopron megyei fiatal gazdák szervezetének megalakításával.

Mint az agrárium egészében, úgy a MAGOSZ-ban is fontos, hogy minél inkább bevonják a fiatal gazdákat a működésbe – nyilatkozta Jakab Tamás. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége főtitkára szerint a szervezetek akkor teljesítik igazán feladatukat, ha a meglévő bölcsesség, tapasztalat mellett a fiatalos lendület, tenniakarás is megjelenik a munkájukban. Egyre inkább terjed a precíziós gazdálkodás és a digitális agrárstratégia, mely elvárásoknak a feltörekvő gazdálkodók jobban meg tudnak felelni.

Beküldés dátuma: 2019. 11. 27.

További hírek