Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Felnőttképzési szakértők konferenciája

A beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ megkapta az akkreditált felnőttképzési intézményi címet. Ennek alkalmából nemrég konferenciát és képzési vásárt rendeztek azzal a céllal, hogy minél többen tudjanak a környéken az általuk kínált tanulási lehetőségekről.
Illés János, a munkaügyi központ kapuvári kirendeltségének vezetője és mint a konferencia egyik előadója a térség munkaerőpiaci helyzetéről beszélt, továbbá arról, hogy milyen  képzési és átképzési lehetőségek vannak Kapuváron és környékén. Előadásában érintette az osztrák munkaerőpiac megnyitásával járó negatív és pozitív hatásokat.  A statisztikai adatok szerint csökken a munkanélküliek száma, ugyanakkor idehaza nehéz pótolni a jó szakembereket. Az állást keresőknek még több átképzésre lenne szükségük, a másik problémás csoportba pedig azok tartoznak, akik leérettségiztek, de konkrét szakmával nem rendelkeznek. Nekik szinte lehetetlen állást találni a térségben. Rettegi Zsolt az intézményi akkreditációval járó nehézségeket foglalta össze. A felnőttképzési szakértő a dokumentációk pontos vezetéséről beszélt, hiszen könnyen el lehet csúszni az akkreditációs testület által kezdeményezett ellenőrzéseken. A tapasztalatok szerint a hitelesített felnőttképzési intézmények mintegy 70 százaléka elveszti meghatalmazását a hiányosságok miatt.
A beledi tanácskozáson továbbá részt vettek a térségben működő, szintén akkreditált felnőttképzési intézmények: például a Vas megyei TIT, a büki közművelődési intézmény, illetve a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás felnőttképzési központja.
Mórocz Ildikó projektmenedzser interjúnkban megemlítette azt a két akkreditált képzést, melyet még tavaly indítottak az érdeklődőknek: háztartásvezetés német nyelvi környezetben, illetve a parkgondozási alapismereteket. A felnőttképzési szakembernek visszajelzése van arról, hogy a tanfolyamon megszerzett ismeretekkel, kiváltképp a nyelvvel a tanulók Ausztriában  helyezkedtek el. Az önkormányzat négy személyt közmunkaprogram keretében foglalkoztatott a térségben. – A közeljövőben folytatnunk kell ezeket a képzéseket, és a munkaügyi központtal együtt olyan kínálatot próbálunk összeállítani, amely hatékony segítséget jelenthet az embereknek – mondta Mórocz Ildikó.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.