Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fel kell vállalni a rábaközi sajátosságokat

Épphogy befejeződött Beled legnagyobb össznépi rendezvénye, már a következő fesztivál tervezésébe kezdtek, s az sem kizárt, hogy jövőre ingyenes nagykoncerttel várják az érdeklődőket. A korábbi évek tapasztalataiból tanulva 2011-ben sok mindent másként csináltak a szervezők. Az emberekkel való beszélgetés során kiderült, hogy nagyon megkapó volt a megnyitóban bemutatott  óvodások műsora, hiszen valamikor régen a lányok házról házra járva énekeltek, és köszöntötték az ünnepet. Nagyon kevés település őrizte meg ezt a népszokást, amelyet Beleden modernebb formában próbálnak továbbéltetni – mesélte Tompáné Balogh Mária.
A beledi származású Ágoston Csilla szándékosan a pünkösdi fesztiválra időzítette hazalátogatását, a vele érkező Kostyál Gergely pedig a Tata melletti Tardosról utazott a sokadalomra. A fiatalok részt vettek az istentiszteleten, és a többi délutáni rendezvényen. Séta közben elégedetten állapították meg, hogy sokszínű lett a kirakodóvásár, s amit  kicsit hiányoltak, az egy országos hírű nagy együttes koncertje, de talán jövőre ez is meglesz. Gergely egyértelműen párja kedvéért látogatott a Rábaközbe. Volt néptáncosként kifejezetten élvezte a helyiek bemutatóját. Balogh József több mint negyven évet töltött Beleden, s csupán három fesztiválon nem tudott részt venni. Jól érezte magát a megnyitón is, de  különösen a felnőttek és a gyermekek kulturális műsora tetszett neki. Az előző éveket alapul véve valamivel több kiállítóra számított. A tősgyökeres beledi Takács István maximálisan elégedett volt a szervezők munkájával, azt viszont nem vette jó néven, hogy a hazai sztár előadók  nem anyanyelvükön énekeltek. A  fesztivált végig figyelemmel kísérő beledi úr annak örült, hogy kulturált szórakozókkal találkozott mindhárom napon. Molnár Gyuláné nem látta az összes programot, de amelyiken részt vett, azzal nagyon elégedett volt. A fiatalokat és idősebbeket összekovácsoló fesztiválon különösen a nótaműsort várta, és ha teheti, jövőre is meglátogatja a pünkösdi rendezvényt.
Idén pályázati forrást is nyert a település a fesztivál megrendezésére, ezért több rábaközi identitást erősítő, helyi program színesítette a találkozót. Sokak érdeklődését kiváltotta a szabadban, sátor alatt celebrált ökumenikus istentisztelet. Beled polgármestere több vásározóra és kiállítóra számított, s úgy látja, mintha a fiatalabb generáció jobban érezné az ilyen fesztiválokon való bemutatkozás  marketing jellegét. A vállalkozók egyébként sem nagyon érnek rá év közben egymással tartani a kapcsolatot, ezért szerinte jobban ki kellene használniuk a nyilvánosság adta és tapasztalatgyűjtési lehetőségeket. Egymás közelében tevékenykednek ezek a társaságok, s mégsem ismerik közös gondjaikat, pedig ha elbeszélgetnének, lehet, hogy választ kapnának számos nehezen megoldható problémájukra. – Az elkövetkezendő időszakban ezt próbálom erősíteni, minden vállalkozóval erről beszélni, hogy jöjjenek el jövőre a kilencedik pünkösdi fesztiválra – fogalmazott a beledi polgármester, akinek ezenkívül még két nagy vágya van: Nemcsak az eddigi  három faházat szeretnék a kiállítók rendelkezésére bocsátani, hanem az ennél kisebb, de egységes és nyitott pavilonokkal még színesebb lehetne a kavalkád. Tompáné Balogh Mária még elégedettebb lenne, ha az ökumenikus istentiszteleten mindhárom  környékbeli egyházközség tagjai megjelennének (a vicai és a beledi katolikus, valamint az  evangélikus közösség).
Már megkezdődtek a tárgyalások a 2012-es pünkösdi fesztiválról, hiszen a Wiedemann Mezőgazdasági és Gépgyártó Kft.jövőre tartja alapításának huszadik évfordulóját, s ennek  apropójából dupla ünnepre készülnek Beleden.

Beküldés dátuma: 2011. 07. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.