Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fehértó régen olyan volt, mint egy nagy család

A gyermekkora óta Fehértón élő Nagy Emma Zsófia sosem elégedetlenkedett a rendezvények miatt, mert ismerve az önkormányzatok szűkös anyagi helyzetét, feleslegesnek tartja a sztárvendégekre kiadott százezreket.  Ettől függetlenül becsüli a művészeket, de szerinte többet ér, ha találkoznak egymással a családok és az ismerősök. A nyugdíjas tanítónőt ha kérik, bármikor hajlandó segíteni, még a templomban is ellátja a sekrestyési teendőket. “Emi néni, a mindenes”, gyakran csak így hívják, mert bekapcsolódik a szervezőmunkába, az ünnepi alkalmakkor köszöntőket mond, előkészíti a miséket, s ha kell, takarít és vasal, kéthetente pedig a markotabödögeik nyugdíjasklubját vezeti. Gyermekkorában nagyon várták a búcsúkat, és szívesen felültek a körhintára, mikor nagyobbacska lett, a nyári munkával szerzett pénzéből vásárolta az ünnepi ruhákat. A hat éve Fehértón élő Aradi Katalin nagyon jól érzi magát a természet közelében, s mielőtt a nemezelésre adta a fejét, több dolgot is kipróbált, például művészetterápiás foglalkozásokat vezetett Győrben a gyerekeknek. A falunapon színes gyapjúból készített ősi szkíta lovas öltözeteit mutatta be a közönségnek. Mivel a kézzel készített díszmű tárgyak iránt egyre kisebb az érdeklődés, Kovács Gábor lassan áttér a fegyverkészítésre. A fehértói ünnepre szablyákat, középkori kardokat és vívótőröket hozott magával.

Beküldés dátuma: 2011. 09. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.