Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fedezd fel a településedet! - őszköszöntő Beleden

A program keretében megtekintették a település főbb nevezetességeit, továbbá látogatást tettek a katolikus és az evangélikus templomban. A helytörténeti gyűjtemények szemléje szintén a napirendben szerepeltek, így nem maradhatott ki a város legpatinásabb épülete, a Barthodeiszky-kastély sem. Délután megnyitották Gombás Ferenc soproni amatőr fényképész természetfotóiból rendezett kiállítást, mely formabontónak nevezhető abból a szempontból, hogy minden egyes felvételhez tartozott egy-egy irodalmi idézet. Utána a helyi nyugdíjasklub népdalköre tartott bemutatót, az este pedig a fiataloké volt, mert sport- és szabadidős programokat és versenyeket szerveztek a számukra.

Pallag Jánosné vezette azt a kis csoportot, amely vállalkozott a település nevezetességeinek, szép épületeinek  „felkutatására”. Mivel Beled története szorosan összefügg a Barthodeiszky-kastéllyal, a város múltjának rövid ismertetése után a helytörténeti kiállításnak otthont adó épületről beszélt a művelődésszervező. A katolikus templomnál további személyek csatlakoztak a menethez. Havassy Bálint plébános rögtön beljebb invitálta a csapatot, akik figyelmesen hallgatták az atya előadását. A korstílusok keveredésének nyomait magán őrző épületről nehéz lenne pontosan megmondani, hogy mely művészeti irányzathoz áll közelebb. A szószék a katolikus templomok megszokott formájához képest szokatlanul egyszerű, az orgona pedig csak egy évvel fiatalabb, mint maga az épület, ahol művészettörténeti szempontból értékes tárgyat nem lehet felfedezni, inkább helytörténeti érdekességeket rejtenek a falak. Béres László ismerős arcokat fogadott az evangélikus templomban. A lelkész szerint, ha mostanában épült volna fel a város, a felekezetek nem külön helyen tartanák a szentmiséket, mert annál sokkal több dolog köti össze az embereket, mint ahány esetleg szétválasztja őket. Az egyhajós, mellékoltárokat nélkülöző evangélikus templom visszafogottabb, mint a katolikus, viszont díszesebb a reformátusnál. Az oltárképeken Jézus életének egy-egy jelenete tekinthető meg. A szép környezethez illeszkedő templom a gyerekek számára is biztonságos, mert  nem kell attól tartani, hogy kiszaladnak az utcára.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.