Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Farádon is kevesebből gazdálkodnak az idén

Az elmúlt egy-két hónapban történt változás a faluban - jegyezte meg a település első embere. Kétségtelen, hogy a legnagyobb mérvű beruházás a három évtizeddel ezelőtti típusterv alapján  épült orvosi rendelő januárban megkezdett korszerűsítése. A több mint 30 millió forintba kerülő munkálatok áfáját sajnos az önkormányzat nem tudja visszaigényelni, de mindenki számára észrevehető módon változik a rendelés színvonala.
- Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott diverzifikációs pályázaton is nyertünk - közölte a polgármester. Az utólagos finanszírozású projekt két buszvárót, valamint a hozzájuk tartozó fedett kerékpártárolókat és mintegy 3,5 millió forint értékű játszóteret foglal magában. Mivel egyre több munkába járó ember használja a tömegközlekedést, néha szanaszéjjel hevernek a megállónál hagyott biciklik, a fedett helyen viszont le lehet őket láncolni. Az uniós követelményeknek is megfelelő új játszóhelyet a Zalka Máté utcában  képzelik el.
Egymillió forint bevételt jelent az iskolának az egyik nagyszülő által nyert pályázati pénz, melyet a következő projekt önrészeként használnának fel. Az általános iskola munkáját dicséri, hogy sikeresen szerepeltek a TIOP egyik 8,6 millió forintot érő pályázatán, mely révén  az interaktív táblával felszerelt osztályteremben minden gyermek laptopot használhat. A polgármester abban bízik, hogy a diákok néhány hónapon belül birtokba vehetik a korszerű eszközöket.
Mivel idéntől megváltozott a közmunka-program,  a falugondnokot és a mezőőrt is be fogják vonni a település körüli teendők elvégzésébe. Különösen a napközi otthonos konyhán érzik a közmunkás hiányát - derült ki az interjúból. Nagy szükség lenne a faluőri szolgálatra is, mert számtalanszor lefülelték a temető környéki autó-feltörőket és a téli fatolvajokat. Zebrával szeretnék megoldani a járda és a kerékpárút összekötését a Rákóczi utca végén, hiszen korábban halálos balesetet is történt a helyszínen. A kerékpárúttal pedig az a gond, hogy mélyebben fekszik, mint a 85-ös, ezért sötétben alig látszik a nyomvonala. Felezővonal felfestésével szeretnének ezen a problémán segíteni.
Farádnak idén kevesebb pénzből kell gazdálkodnia, ennek ellenére nem akarnak lemondani a civileknek nyújtott támogatásról, csak máshogy közelítik meg a feladatot: a szervezetek helyett a  közösség javát szolgáló programokat pártolnák.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.