Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Farád régi vágya az óvodaépület felújítása

Szalai Zoltán elsőként említette a közel 41 millió forintból felújított orvosi rendelőt, és ennek keretében a védőnői szolgálat helyiségének kialakítását, valamint egy önkormányzati lakás rendbehozatalát. A másik nagy volumenű pályázatot több évvel ezelőtt adta be az iskola. A megközelítőleg 9 millió forintos támogatásból korszerűsítették az oktatási intézmény számítógépes rendszerét. Összevont projekt eredménye, hogy 21,4 millió forintból megépülhetett a falu kerékpártárolója, két buszmegálló, továbbá a Zalka Máté utcai, uniós előírásoknak megfelelő játszótér. A támogatásból megoldották Farád parkosítását, szépítését, mely nagyban növeli a település külső megjelenését. A polgármester szerencsésnek nevezte, hogy ők is bekerültek abba a komplett rekultivációs együttműködésbe, melynek jóvoltából helyrehozzák az evangélikus temető mögötti területet, ráadásul az önkormányzatnak erre egyetlen fillért sem kellett ráköltenie.
A helyieknek sokáig gondot jelentett a 85-ös főútnál alacsonyabban fekvő kerékpáros szakasz, mely esős időszakban különösen balesetveszélyes. Talán segít valamennyit a bicikliseken az út közepére felfestett fényvisszaverő sárga csík, mellyel könnyebb lett a tájékozódás. Az egyenrangú útkereszteződésnél keletkező problémát úgy oldották meg, hogy forgalmirend-változást jelző táblával hozták a közlekedők tudtára: a Rákóczit alárendelték a Diófa utcának. Legalább négy szakaszon tervezik még, hogy hasonló megoldással élnek, megelőzve az elsőbbségadás elmulasztásából fakadó baleseteket. Négy és fél kilométeres szakaszon felújították a falu közlekedési ütőerének számító, a kanálison felül vezető,  ún. generális utat, mely olyan rossz állapotban volt, hogy még a traktorok első kerekei is belesüllyedtek a sok gödörbe.
Önkormányzati területről választották le azt a 2000 m2-es részt, ahol komposztálót hoztak létre. A település vezetése arra kéri a lakosságot, hogy a házak körül keletkező elszáradt növényi részeket és avarhulladékot a megbeszélt időpontban szállítsák ide. A kezdeményezéssel elejét tudják venni a különösen ősz táján gyakori, nagy füsttel járó égetésnek, mely sok embernek nagy kellemetlenséget okoz. Farád tavaly felbontotta a csornai óvodával való együttműködést, mellyel ugyan meg voltak elégedve, de ilyen formában nem indulhattak az épület felújítására kiírt pályázatokon. Farád gesztorságával megalakították azt az együttműködést, melyhez Bogyoszló csatlakozott.
Ezenkívül is zajlik az élet a településen: Horváth Mátyásné a maga által szervezett programmal egymillió forintot nyert a falunak. A nagymama kezdeményezésére indított pályázatot sokan felkarolták, és az összeget örömmel fordították az iskola fejlesztésére. Hogy még komfortosabban érezzék magukat a gyerekek, felújították a székeket és asztalokat, így jóval olcsóbban megúszták, mintha vadonatúj berendezéseket vásároltak volna.
Tetemes összeget emésztett fel eddig a kultúrházban működő tüdőszűrő, ezért áthelyezték az önkormányzat mellé, ahol 84 ezer forintból sikerült kiépíteni a villamosenergia-hálózatot. A kismértékű beruházás másfél év alatt meg fog térülni.
Úgy döntött a képviselő-testület, hogy értékesíti a meglévő önkormányzati telkeket. A szabadidőközpont északkeleti részén lévő 17, egyenként kb. 250 nöles  földekről van szó – tette hozzá Szalai Zoltán. A helyhatóság nem akar nyerni az ügyleten, ezért 500 ezer + áfa összegért kínálják a telkeket, melyekből eddig 12 gazdára is talált. Farádnak annyi haszna azért mégis van, hogy legalább az az összeg visszajön, amennyit ráfordítottak, ezenkívül a betelepülő családokkal növekszik a lakosság lélekszáma.
A farádi önkormányzat magára vállalta  a temetők gondozását. Mindenki megelégedésére nagy figyelmet szentelnek az elhunytak nyughelyének rendben tartására. A temetőkert kerítése mellett, a kevésbé látható részen hulladéktárolót alakítottak ki, ahol összegyűjtik a feleslegessé vált, elszáradt koszorúkat, száraz növényeket. A jobb megközelíthetőség miatt világítótesteket szeretnének elhelyezni a nagyobb utak mentén. – Ez azt jelenti, hogy az evangélikus temetőbe is szeretnénk kivinni a villanyt, a katolikusban pedig bővítenénk a meglévő lámpatesteket – mondta a polgármester.
A kulturális élet fellendítésére egyre több szabadidős programot szerveznek a művelődési házba: író-olvasó találkozót, egészségmegőrző előadást, ingyenes szűrővizsgálatot stb. Szalai Zoltán hozzátette: lehet, hogy ezek egyenként mind apróságok, de legalább elindult valami, és mozgalmasabb lett a falu. Egyre inkább mozgolódnak a civil szervezetek, akik szintén emelik Farád színvonalát. A falu nem dúskál az anyagiakban, de egy óvodai pályázat vagy a ravatalozó önrészének finanszírozására talán még futja.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.