Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Faluimázs a régi csúfolótörténetből: Kónyi bika harap ám!

A Rábaközben élő emberek nagyon jól ismerik, de szerintem az ország számos részén is hallottak a kónyi bika történetéről - fogalmazott Aller Imre. Akkortájt még verekedéssé is fajultak a gúnyolódások. A polgármester a népnyelvben falucsúfolóként elterjedt históriát szerette volna kedélyesebb formában megeleveníteni. A május 1-jei időpont választását az motiválta, hogy régen Szent György napján hajtották ki először a gulyákat a legelőre. A kónyi bikának két szóban terjedő története is van a faluban: Az egyik a toronyba felhúzott harapós állatról szól, amely a legenda szerint lelegelte a füvet, a másik pedig a Dika név kezdőbetűjének elhallásából fakadt. Utóbbi templomépítő kőművesmesterként vonult be a helyiek emlékezetébe, akit kosárban húztak fel a magasba, hogy befejezze a munkát. - Az utóbbi időben próbáltuk ezt oldani, és a  legendát a hasznunkra fordítani, faluimázst csinálni belőle - szólt a település vezetője. Utalt arra is, hogy Timaffy László néprajzkutató a kónyi csata feldolgozása kapcsán emlékezik meg a bika legendájáról. Az írásban szerepel, hogy a patás farkának a felhúzásával jelezték a veszélyt a helyieknek.
Aller Imre a majális idei újdonságai között említette a főzőversenyt, melyre  stílusosan csak marhahússal nevezhettek be a szakácsok. A nap további része is valódi meglepetést tartogatott, mert feldolgozták a kónyi bika történetét a megyében működő színjátszó csoportok, s ez alapján kellett eldönteni, vajon melyik a hitelesebb. Ugyancsak újdonságnak számított a félórás rodeolovas-bemutató. A polgármester nyíltan vállalja a kónyiakra ragadt falucsúfoló történetet, mondván, róluk szól: Ezen lehet megsértődni, lehet nevetni, de akkor is a hagyományaink része.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.