Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Faluimázs a régi csúfolótörténetből: Kónyi bika harap ám!

A Rábaközben élő emberek nagyon jól ismerik, de szerintem az ország számos részén is hallottak a kónyi bika történetéről - fogalmazott Aller Imre. Akkortájt még verekedéssé is fajultak a gúnyolódások. A polgármester a népnyelvben falucsúfolóként elterjedt históriát szerette volna kedélyesebb formában megeleveníteni. A május 1-jei időpont választását az motiválta, hogy régen Szent György napján hajtották ki először a gulyákat a legelőre. A kónyi bikának két szóban terjedő története is van a faluban: Az egyik a toronyba felhúzott harapós állatról szól, amely a legenda szerint lelegelte a füvet, a másik pedig a Dika név kezdőbetűjének elhallásából fakadt. Utóbbi templomépítő kőművesmesterként vonult be a helyiek emlékezetébe, akit kosárban húztak fel a magasba, hogy befejezze a munkát. - Az utóbbi időben próbáltuk ezt oldani, és a  legendát a hasznunkra fordítani, faluimázst csinálni belőle - szólt a település vezetője. Utalt arra is, hogy Timaffy László néprajzkutató a kónyi csata feldolgozása kapcsán emlékezik meg a bika legendájáról. Az írásban szerepel, hogy a patás farkának a felhúzásával jelezték a veszélyt a helyieknek.
Aller Imre a majális idei újdonságai között említette a főzőversenyt, melyre  stílusosan csak marhahússal nevezhettek be a szakácsok. A nap további része is valódi meglepetést tartogatott, mert feldolgozták a kónyi bika történetét a megyében működő színjátszó csoportok, s ez alapján kellett eldönteni, vajon melyik a hitelesebb. Ugyancsak újdonságnak számított a félórás rodeolovas-bemutató. A polgármester nyíltan vállalja a kónyiakra ragadt falucsúfoló történetet, mondván, róluk szól: Ezen lehet megsértődni, lehet nevetni, de akkor is a hagyományaink része.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.