Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Értéktelennek tűnő holmikból műtárgy

A tárgyak magukban hordozzák azt a kort és szellemiséget, amelyben létrehozták, ezért évek múltán becsesebbé válnak az utókor számára. Az embereket pedig az teszi feledhetetlenné, hogy mit tettek életük során.

A Csornai Muzeális Intézmény negyedszer csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljának országos rendezvénysorozatához. A nyitóeseményen a „Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében” című könyvsorozat nyolcadik kötetét mutatták be az érdeklődőknek. Az említett példányszámba csornai vonatkozású tanítók életpályáját is belefoglalták, ezért a szakemberek úgy gondolták, hogy Beősze Antalt ne csak mint egykori pedagógust, hanem a helyi múzeum alapítóját is megismerje a nagyközönség.
– Tanítóként a Rábaköz szeretetére, a hagyományok tiszteletére nevelte a gyermekeket, később pedig a felnőtteket, mert a múzeumalapító munkában is részt vett – hangsúlyozta Bencsicsné Aszt Ágnes.
A „Mesterségek művészei” elnevezésű interaktív bemutatón olyan műtárgyakat tekinthettek meg a résztvevők, melyek egykor használati eszközként funkcionáltak. – Hogy egy tárgy mitől lesz műtárgy, érdekes kérdés, múzeumpedagógiánk egyik alapvető problémaköre – fogalmazott a régész–szakmuzeológus. Valahogy meg kell értetni a gyerekekkel, hogy a végtelenül egyszerű használati tárgyak megnemesülnek a múzeumi vitrin mögött – mondta érdeklődésünkre.

Beküldés dátuma: 2017. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek