Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Értéktelennek tűnő holmikból műtárgy

A tárgyak magukban hordozzák azt a kort és szellemiséget, amelyben létrehozták, ezért évek múltán becsesebbé válnak az utókor számára. Az embereket pedig az teszi feledhetetlenné, hogy mit tettek életük során.

A Csornai Muzeális Intézmény negyedszer csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljának országos rendezvénysorozatához. A nyitóeseményen a „Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében” című könyvsorozat nyolcadik kötetét mutatták be az érdeklődőknek. Az említett példányszámba csornai vonatkozású tanítók életpályáját is belefoglalták, ezért a szakemberek úgy gondolták, hogy Beősze Antalt ne csak mint egykori pedagógust, hanem a helyi múzeum alapítóját is megismerje a nagyközönség.
– Tanítóként a Rábaköz szeretetére, a hagyományok tiszteletére nevelte a gyermekeket, később pedig a felnőtteket, mert a múzeumalapító munkában is részt vett – hangsúlyozta Bencsicsné Aszt Ágnes.
A „Mesterségek művészei” elnevezésű interaktív bemutatón olyan műtárgyakat tekinthettek meg a résztvevők, melyek egykor használati eszközként funkcionáltak. – Hogy egy tárgy mitől lesz műtárgy, érdekes kérdés, múzeumpedagógiánk egyik alapvető problémaköre – fogalmazott a régész–szakmuzeológus. Valahogy meg kell értetni a gyerekekkel, hogy a végtelenül egyszerű használati tárgyak megnemesülnek a múzeumi vitrin mögött – mondta érdeklődésünkre.

Beküldés dátuma: 2017. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.