Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Erdély gazdag történelmi emlékei és természeti kincsei

Lehet, hogy különböző okból, de mindenkinek nagy élményt jelentett a Torockói-hegységen való átkelés, mert a könnyű séta bizony nem minden szakaszon volt olyan fesztelen: óvatosan kellett haladni az ég fele törő hegygerincet követve. A szakirodalom a hasadék megmászását csak alpinistáknak ajánlja, de a patak völgyében vezető ösvényen is körültekintően kell átkelni, s nemcsak a csodás látvány miatt. A mészkő-hasadék egyik oldaláról a másikra több imbolygó függőhíd vezetett át, és a meredek sziklafalak kiemelkedései és mélyedései közt haladóknak igencsak a lábuk elé kellett nézni, nehogy félrelépjenek. A turistákat lenyűgözte a vulkáni és üledékes eredetű kőzet, melyre itt-ott  mészkő rakódott le. A figyelmesebbek kisebb barlangok bejáratát fedezték fel, melyek a hegy gyomrában összefüggő üregeket képeznek. Mint minden túrának, jutalom a vége: a csapat végigérve a hasadékon, lepihenhetett a kivezető lankás, növényvilágban gazdag domboldalon.

A Natura 2000 természetvédelmi terület részévé nyilvánított a 140 hektáron elterülő Tordai-sóbányában sosem használtak robbanószerkezetet, az aknákat teljes egészében emberi kéz művelte meg. 1932-ben végleg leállították a munkálatokat, és a térséget turistaparadicsommá alakították át. 2008-ban 6 millió eurós pályázati pénzből felújították a bányát. A Rudolf-tárnában panorámaliftet, minigolf- és bowlingpályát alakítottak ki, a koncerteknek helyet adó, kiváló akusztikájú amfiteátruma pedig 180 férőhelyes. Ezen kívül itt található a világ legmélyebben fekvő óriáskereke. A Mária Terézia-bányában 112 méter mélyen helyezkedik el a csónakázásra alkalmas sós tó. A harmadik egységet turisták nem látogathatják, mert a légúti betegségben szenvedők kezelésére használják. A busszal tovább haladva a marosvásárhelyi kultúrpalotát, református templomot, vártemplomot és a Bolyai Farkas líceumot Tollas Gábor, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja mutatta be a látogatóknak.

A kirándulók a harmadik napon a nagyszebeni Brucheuthal múzeum után Segesvárra vették az irányt, ahol újabb „megpróbáltatások” elé néztek, mert a település felsővárosi részét csak gyalogosan lehet megközelíteni, így elég sok lépcsőt kellett megmászni. Középkori hangulatot árasztó utcákon át jutottak el a város jelképének számító, 64 méter magas  óratoronyhoz, melynek tetején tizenkét alakzat látható. Innentől az idegenvezetői feladatokat Tompáné Balogh Mária, Beled polgármestere vette át. Elhangzott, hogy a figurák érdekessége, hogy óránként körbeforognak. A toronyban 1556-ig működött a város tanács, ahol várostörténeti múzeumot rendeztek be. A barokk stílusú felső rész valamivel később készült, amit majolika cserepekkel fedték be. Az óramű 1676-os tűzvésznek esett áldozatul, de a következő évben már helyre is állították. A torony mögötti tér a vár legrégibb része, ahol a 13. századi templom a mai napig megcsodálható.
A csoport Fehéregyházán, a Petőfiről elnevezett múzeumnál állt meg. A múzeum kertjében a honvédek emlékműve mellett a segesvári csatában elesett Petőfi, valamint Bem szobra látható. A múzeumkertben emléket állítottak a Petőfi-verseket fordító román költőknek is. A turisták megkoszorúzták a névtelen hősök emlékművét, majd elénekelték a magyar és az erdélyi himnuszt. Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere megindító sorokat írt a múzeum vendégkönyvébe,  mely szerint a hely méltó Petőfi és a szabadságharcban elesett hősök emlékére.  A többnapos túraútvonal másik nevezetes zarándokhelye Tamási Áron halálának hetvenedik évfordulója alkalmából készült síremlék volt, de előtte a busszal érintették a bözöndújfalui elárasztott települést. A vasárnapi fakultatív program után a Rábaközből érkezett vendégeket búcsúvacsora és kötetlen beszélgetés várta a barátokkal, melyről a következő írásban számolunk be.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.