Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Élő taúk az emlékek hordozói

Épp 56 éve zajlottak az október 23-i események, melyek ráadásul akkor is keddi napra estek – jegyezte meg a csornai városi ünnepség szónoka. Horváth Róbert, a Hunyadi János Gimnázium történelemtanára szerint a szabadságunkért vívott forradalom jóval több puszta évszámnál. 1848-nak is kitüntetett szerepe van a magyar történelemben, de a márciusi forradalom és az 1956-os események között az a fő különbség, hogy az utóbbit megélt emberek közül többen segíthetnek az akkori fejlemények megértésében, hisz még itt vannak közöttünk. Sajnálatos azonban, hogy a diktatúra egykori haszonélvezői vígan éltek vagy élnek tovább, mondván, hogy tetteiket nem háborúban követték el. Kell-e csodálkozni azon, hogy az ’56-os bűnösök, az akkori rettegett vezetők ellen indított perek a végtelenségig elnyúlnak, és ügyükben nem születik ítélet? Ezek után zárjuk le a múltat? – tette fel az elgondolkodtató kérdéseket a történelemtanár, aki szerint a háborús bűnök sosem évülnek el, mert az 1956-os brutalitás és az azt követő megtorlások felérnek a fegyveres küzdelmek brutalitásaival. A szónok végkövetkeztetésként levonta: 23 éve jött létre a harmadik magyar köztársaság, mely minden ellenkező híreszteléssel szemben, köszöni szépen, jól van. Mi, csornaiak, pedig nem kis büszkeséggel mondhatjuk azt, hogy köztársaságunk elnöke néhány hónapja immár egy csornai ember.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.