Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Élő taúk az emlékek hordozói

Épp 56 éve zajlottak az október 23-i események, melyek ráadásul akkor is keddi napra estek – jegyezte meg a csornai városi ünnepség szónoka. Horváth Róbert, a Hunyadi János Gimnázium történelemtanára szerint a szabadságunkért vívott forradalom jóval több puszta évszámnál. 1848-nak is kitüntetett szerepe van a magyar történelemben, de a márciusi forradalom és az 1956-os események között az a fő különbség, hogy az utóbbit megélt emberek közül többen segíthetnek az akkori fejlemények megértésében, hisz még itt vannak közöttünk. Sajnálatos azonban, hogy a diktatúra egykori haszonélvezői vígan éltek vagy élnek tovább, mondván, hogy tetteiket nem háborúban követték el. Kell-e csodálkozni azon, hogy az ’56-os bűnösök, az akkori rettegett vezetők ellen indított perek a végtelenségig elnyúlnak, és ügyükben nem születik ítélet? Ezek után zárjuk le a múltat? – tette fel az elgondolkodtató kérdéseket a történelemtanár, aki szerint a háborús bűnök sosem évülnek el, mert az 1956-os brutalitás és az azt követő megtorlások felérnek a fegyveres küzdelmek brutalitásaival. A szónok végkövetkeztetésként levonta: 23 éve jött létre a harmadik magyar köztársaság, mely minden ellenkező híreszteléssel szemben, köszöni szépen, jól van. Mi, csornaiak, pedig nem kis büszkeséggel mondhatjuk azt, hogy köztársaságunk elnöke néhány hónapja immár egy csornai ember.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.