Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Élő taúk az emlékek hordozói

Épp 56 éve zajlottak az október 23-i események, melyek ráadásul akkor is keddi napra estek – jegyezte meg a csornai városi ünnepség szónoka. Horváth Róbert, a Hunyadi János Gimnázium történelemtanára szerint a szabadságunkért vívott forradalom jóval több puszta évszámnál. 1848-nak is kitüntetett szerepe van a magyar történelemben, de a márciusi forradalom és az 1956-os események között az a fő különbség, hogy az utóbbit megélt emberek közül többen segíthetnek az akkori fejlemények megértésében, hisz még itt vannak közöttünk. Sajnálatos azonban, hogy a diktatúra egykori haszonélvezői vígan éltek vagy élnek tovább, mondván, hogy tetteiket nem háborúban követték el. Kell-e csodálkozni azon, hogy az ’56-os bűnösök, az akkori rettegett vezetők ellen indított perek a végtelenségig elnyúlnak, és ügyükben nem születik ítélet? Ezek után zárjuk le a múltat? – tette fel az elgondolkodtató kérdéseket a történelemtanár, aki szerint a háborús bűnök sosem évülnek el, mert az 1956-os brutalitás és az azt követő megtorlások felérnek a fegyveres küzdelmek brutalitásaival. A szónok végkövetkeztetésként levonta: 23 éve jött létre a harmadik magyar köztársaság, mely minden ellenkező híreszteléssel szemben, köszöni szépen, jól van. Mi, csornaiak, pedig nem kis büszkeséggel mondhatjuk azt, hogy köztársaságunk elnöke néhány hónapja immár egy csornai ember.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.