Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Élmény belépni a csornai bölcsődébe

A felsőfokú csecsemő- és kisgyermek-gondozói, valamint óvodapedagógusi végzettséggel rendelkező tősgyökeres csornai hölgy 2009 tavaszától, pályázat útján került  az intézmény élére. A városban 1980 óta működik a bölcsőde, ahova a tavalyi férőhelyemelésnek köszönhetően 72  kisgyermeket lehet beíratni. Mivel egész éven át folyamatos a felvétel, így változhat a létszám. Jelenleg 66 kisgyermeket hoznak rendszeresen a szüleik, ugyanakkor rajtuk kívül újabb három pici ismerkedik a bölcsődei élettel, nyolcan pedig előjegyzésbe kerültek. Húszhetes koruktól fogadják az apróságokat, és annak az évnek az augusztusáig maradhatnak, amíg betöltik a harmadik életévüket. A bölcsőde  elsősorban a munkába álló édesanyákat hivatott segíteni, de néha az otthon maradó szülő is kéri a kicsinye felvételét szellemi és testi fejlődése érdekében. Előnyt élveznek a rossz szociális helyzetben lévő családok gyermekei, a speciális nevelésre szorulók pedig - orvosi szakvélemény alapján - hatéves korukig látogathatják az intézményt. A szakemberek egyik legfontosabb feladata, hogy segítsék a gyermekeket a kéthetes beszoktatásban. A kicsik nap mint nap hosszabb időt töltenek a bölcsődében, hogy kellemes élményeket szerezve térjenek haza. Minden a gyermekek érdekében történik, ezért a szülők is rugalmasan viszonyulnak az átmeneti helyzethez.
Annyi változás történt az előző évekhez képest, hogy a gondozás helyett a nevelésen van a hangsúly. A “rutinos”bölcsődéseknek változatos a programja. A szakemberek minden hónapban összeállítják a következő hetek nevelési rendjét, amelyről az anyukákat és apukákat és értesítik, de a gyermeknek minden önkéntes. - Mivel ebben a korban roppant kíváncsiak, ezért nincs olyan, hogy kimaradna bármiből a gyermek - jegyezte meg a bölcsődevezető. Nagyon kedvelik a kicsik az énekes, mondókás tornát, amit speciális járásgyakorlattal egészítenek ki.
A csornai önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően részleges felújítást kapott az épület - mondta a vezető. Szerinte, ha ma végigmegy valaki az intézményen, óriási változásokat vesz észre a korábbiakhoz képest. A korszerűsítés kevésbé látványos, de hasznos eleme volt a nyílászárók cseréje és a fűtésrekonstrukció, de megszépültek a folyosók, a csoportszobák és a fürdők is. Samuné Abonyi Alíz örömmel állapította meg, hogy a csornai bölcsőde a modern kor követelményeinek megfelelő, korszerű intézmény lett. Mivel alig több mint egy hónapja vették birtokukba a felújított épületet, apránként csinosítgatják a csoportszobákat. Novemberben megint elindítják a délutáni játszóházat és a kötetlen beszélgetésre épülő szülői programokat. A nagyobbacska óvodások bábelőadással készülnek a kicsiknek, a zeneiskolások közreműködésével “babamuzsikát”szerveznek, a tél közeledtével pedig Mikulás-ünnepség lesz a bölcsiben.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.