Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Élmény belépni a csornai bölcsődébe

A felsőfokú csecsemő- és kisgyermek-gondozói, valamint óvodapedagógusi végzettséggel rendelkező tősgyökeres csornai hölgy 2009 tavaszától, pályázat útján került  az intézmény élére. A városban 1980 óta működik a bölcsőde, ahova a tavalyi férőhelyemelésnek köszönhetően 72  kisgyermeket lehet beíratni. Mivel egész éven át folyamatos a felvétel, így változhat a létszám. Jelenleg 66 kisgyermeket hoznak rendszeresen a szüleik, ugyanakkor rajtuk kívül újabb három pici ismerkedik a bölcsődei élettel, nyolcan pedig előjegyzésbe kerültek. Húszhetes koruktól fogadják az apróságokat, és annak az évnek az augusztusáig maradhatnak, amíg betöltik a harmadik életévüket. A bölcsőde  elsősorban a munkába álló édesanyákat hivatott segíteni, de néha az otthon maradó szülő is kéri a kicsinye felvételét szellemi és testi fejlődése érdekében. Előnyt élveznek a rossz szociális helyzetben lévő családok gyermekei, a speciális nevelésre szorulók pedig - orvosi szakvélemény alapján - hatéves korukig látogathatják az intézményt. A szakemberek egyik legfontosabb feladata, hogy segítsék a gyermekeket a kéthetes beszoktatásban. A kicsik nap mint nap hosszabb időt töltenek a bölcsődében, hogy kellemes élményeket szerezve térjenek haza. Minden a gyermekek érdekében történik, ezért a szülők is rugalmasan viszonyulnak az átmeneti helyzethez.
Annyi változás történt az előző évekhez képest, hogy a gondozás helyett a nevelésen van a hangsúly. A “rutinos”bölcsődéseknek változatos a programja. A szakemberek minden hónapban összeállítják a következő hetek nevelési rendjét, amelyről az anyukákat és apukákat és értesítik, de a gyermeknek minden önkéntes. - Mivel ebben a korban roppant kíváncsiak, ezért nincs olyan, hogy kimaradna bármiből a gyermek - jegyezte meg a bölcsődevezető. Nagyon kedvelik a kicsik az énekes, mondókás tornát, amit speciális járásgyakorlattal egészítenek ki.
A csornai önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően részleges felújítást kapott az épület - mondta a vezető. Szerinte, ha ma végigmegy valaki az intézményen, óriási változásokat vesz észre a korábbiakhoz képest. A korszerűsítés kevésbé látványos, de hasznos eleme volt a nyílászárók cseréje és a fűtésrekonstrukció, de megszépültek a folyosók, a csoportszobák és a fürdők is. Samuné Abonyi Alíz örömmel állapította meg, hogy a csornai bölcsőde a modern kor követelményeinek megfelelő, korszerű intézmény lett. Mivel alig több mint egy hónapja vették birtokukba a felújított épületet, apránként csinosítgatják a csoportszobákat. Novemberben megint elindítják a délutáni játszóházat és a kötetlen beszélgetésre épülő szülői programokat. A nagyobbacska óvodások bábelőadással készülnek a kicsiknek, a zeneiskolások közreműködésével “babamuzsikát”szerveznek, a tél közeledtével pedig Mikulás-ünnepség lesz a bölcsiben.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.