Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Elismerést hozott a résztvevőknek és a felkészítőknek a fizikaverseny

A tizennégy éve indított vetélkedő minden alkalommal egy-egy híres magyar fizikus személyéhez, illetve munkásságához kapcsolódik. Szilágyiné Polgár Éva, a Hunyadi-iskola tanára a hajdan a csornai intézményben tanult Horváth Pált választotta idén központi témának, aki kémiai áramforrások fejlesztésével foglalkozott.  A kapuvári Páli Szent Vince-iskola fizikatanára elégedett lehet csapatával, hiszen mindig  az első három helyezett között végeznek. Schiffer Gyula megjegyezte: a felkészülést nem lehet konkrét időpontban meghatározni, mert hétrőlhétre gyakorolnak a gyerekek.  Annak ellenére, hogy régóta tart a versenysorozat, rendszeresen megújítják a feladatokat, és a mindennapi életből merített elemzésekkel egészítik ki. Jó úton járunk, és a tanulókkal sikerül megszerettetni a természettudományokat, még akkor is, ha csupán heti másfél óra jut az ilyen jellegű tantárgyakra, míg ellenben más témára akár négy-öt órát is fordíthatnak. A gyér óraszám miatt elengedhetetlen a délutáni foglalkozás - fogalmazott a tanár. A házi versenyeken jól szereplő Páli Szent Vince tanulói a megyei megmérettetésen folytathatják, és ezenkívül rendszeresen részt vesznek a technikavetélkedőn is.
A pedagógus elárulta, hogy több mint huszonöt esztendeje dolgozik a pályán, és fizika, technika illetve informatika szakot tanít az intézményben. A kísérleteket általában a fizikától idegenkedő tanulók is szeretik, de a pedagógus szerint a tárgy nehézségei közé tartozik a matematikai háttérismeret és a logikai képesség.
Cseh Gergővel, a győztes Páli Szent Vince-iskola csapatának egyik tagjával beszélgettünk. A nyolcadikas fiú elmondta, hogy a vetélkedő első fordulóját szintén a Csorna területén lévő intézmények részvételével rendezték meg. A focipályán futó társuk  átlagsebességét, a játszótéren pedig a hinta lengésidejét mérték meg. Gergő úgy érzi, hogy a feladatok között nagy súllyal szerepelnek az elméleti kérdések, hiszen  az összehasonlításhoz jól kell ismerni a  képleteket. A végzős fiatal szerint a kapuvári intézményben megfelelő képzést kapott a természettudományi és egyéb tárgyakból, ezért a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában szeretné folytatni tanulmányait.
Nem állítanám, hogy Kovács Zsófia kakukktojás, de meglehetősen ritka, ha egy hölgy érdeklődik ilyen intenzíven a fizika tantárgy iránt. A nyolcadikas kapuvári lány a verseny második fordulóján megoldandó tesztekről és kísérletekről beszélt. Zsófia otthoni szabadidejéből is áldoz a fizikára, és sokat jelent neki az iskolai gyakorlás. A természettudományokat kedvelő, lényegretörően válaszoló nyolcadikas diák a győri Révai Miklós Gimnáziumba készül.

Beküldés dátuma: 2011. 03. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.