Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Elismerést hozott a résztvevőknek és a felkészítőknek a fizikaverseny

A tizennégy éve indított vetélkedő minden alkalommal egy-egy híres magyar fizikus személyéhez, illetve munkásságához kapcsolódik. Szilágyiné Polgár Éva, a Hunyadi-iskola tanára a hajdan a csornai intézményben tanult Horváth Pált választotta idén központi témának, aki kémiai áramforrások fejlesztésével foglalkozott.  A kapuvári Páli Szent Vince-iskola fizikatanára elégedett lehet csapatával, hiszen mindig  az első három helyezett között végeznek. Schiffer Gyula megjegyezte: a felkészülést nem lehet konkrét időpontban meghatározni, mert hétrőlhétre gyakorolnak a gyerekek.  Annak ellenére, hogy régóta tart a versenysorozat, rendszeresen megújítják a feladatokat, és a mindennapi életből merített elemzésekkel egészítik ki. Jó úton járunk, és a tanulókkal sikerül megszerettetni a természettudományokat, még akkor is, ha csupán heti másfél óra jut az ilyen jellegű tantárgyakra, míg ellenben más témára akár négy-öt órát is fordíthatnak. A gyér óraszám miatt elengedhetetlen a délutáni foglalkozás - fogalmazott a tanár. A házi versenyeken jól szereplő Páli Szent Vince tanulói a megyei megmérettetésen folytathatják, és ezenkívül rendszeresen részt vesznek a technikavetélkedőn is.
A pedagógus elárulta, hogy több mint huszonöt esztendeje dolgozik a pályán, és fizika, technika illetve informatika szakot tanít az intézményben. A kísérleteket általában a fizikától idegenkedő tanulók is szeretik, de a pedagógus szerint a tárgy nehézségei közé tartozik a matematikai háttérismeret és a logikai képesség.
Cseh Gergővel, a győztes Páli Szent Vince-iskola csapatának egyik tagjával beszélgettünk. A nyolcadikas fiú elmondta, hogy a vetélkedő első fordulóját szintén a Csorna területén lévő intézmények részvételével rendezték meg. A focipályán futó társuk  átlagsebességét, a játszótéren pedig a hinta lengésidejét mérték meg. Gergő úgy érzi, hogy a feladatok között nagy súllyal szerepelnek az elméleti kérdések, hiszen  az összehasonlításhoz jól kell ismerni a  képleteket. A végzős fiatal szerint a kapuvári intézményben megfelelő képzést kapott a természettudományi és egyéb tárgyakból, ezért a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában szeretné folytatni tanulmányait.
Nem állítanám, hogy Kovács Zsófia kakukktojás, de meglehetősen ritka, ha egy hölgy érdeklődik ilyen intenzíven a fizika tantárgy iránt. A nyolcadikas kapuvári lány a verseny második fordulóján megoldandó tesztekről és kísérletekről beszélt. Zsófia otthoni szabadidejéből is áldoz a fizikára, és sokat jelent neki az iskolai gyakorlás. A természettudományokat kedvelő, lényegretörően válaszoló nyolcadikas diák a győri Révai Miklós Gimnáziumba készül.

Beküldés dátuma: 2011. 03. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.