Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Elismerést hozott a résztvevőknek és a felkészítőknek a fizikaverseny

A tizennégy éve indított vetélkedő minden alkalommal egy-egy híres magyar fizikus személyéhez, illetve munkásságához kapcsolódik. Szilágyiné Polgár Éva, a Hunyadi-iskola tanára a hajdan a csornai intézményben tanult Horváth Pált választotta idén központi témának, aki kémiai áramforrások fejlesztésével foglalkozott.  A kapuvári Páli Szent Vince-iskola fizikatanára elégedett lehet csapatával, hiszen mindig  az első három helyezett között végeznek. Schiffer Gyula megjegyezte: a felkészülést nem lehet konkrét időpontban meghatározni, mert hétrőlhétre gyakorolnak a gyerekek.  Annak ellenére, hogy régóta tart a versenysorozat, rendszeresen megújítják a feladatokat, és a mindennapi életből merített elemzésekkel egészítik ki. Jó úton járunk, és a tanulókkal sikerül megszerettetni a természettudományokat, még akkor is, ha csupán heti másfél óra jut az ilyen jellegű tantárgyakra, míg ellenben más témára akár négy-öt órát is fordíthatnak. A gyér óraszám miatt elengedhetetlen a délutáni foglalkozás - fogalmazott a tanár. A házi versenyeken jól szereplő Páli Szent Vince tanulói a megyei megmérettetésen folytathatják, és ezenkívül rendszeresen részt vesznek a technikavetélkedőn is.
A pedagógus elárulta, hogy több mint huszonöt esztendeje dolgozik a pályán, és fizika, technika illetve informatika szakot tanít az intézményben. A kísérleteket általában a fizikától idegenkedő tanulók is szeretik, de a pedagógus szerint a tárgy nehézségei közé tartozik a matematikai háttérismeret és a logikai képesség.
Cseh Gergővel, a győztes Páli Szent Vince-iskola csapatának egyik tagjával beszélgettünk. A nyolcadikas fiú elmondta, hogy a vetélkedő első fordulóját szintén a Csorna területén lévő intézmények részvételével rendezték meg. A focipályán futó társuk  átlagsebességét, a játszótéren pedig a hinta lengésidejét mérték meg. Gergő úgy érzi, hogy a feladatok között nagy súllyal szerepelnek az elméleti kérdések, hiszen  az összehasonlításhoz jól kell ismerni a  képleteket. A végzős fiatal szerint a kapuvári intézményben megfelelő képzést kapott a természettudományi és egyéb tárgyakból, ezért a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában szeretné folytatni tanulmányait.
Nem állítanám, hogy Kovács Zsófia kakukktojás, de meglehetősen ritka, ha egy hölgy érdeklődik ilyen intenzíven a fizika tantárgy iránt. A nyolcadikas kapuvári lány a verseny második fordulóján megoldandó tesztekről és kísérletekről beszélt. Zsófia otthoni szabadidejéből is áldoz a fizikára, és sokat jelent neki az iskolai gyakorlás. A természettudományokat kedvelő, lényegretörően válaszoló nyolcadikas diák a győri Révai Miklós Gimnáziumba készül.

Beküldés dátuma: 2011. 03. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.