Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Elismerés a vidék képviseletéért

A vidékfejlesztési miniszter a korszerű magángazdaságok érdekérvényesítése és a szolgáltató típusú szövetkezetek megvalósításáért kifejtett tevékenysége elismeréseként Kovács Béla-díjat adományozott Fenyőházi Tibornak. A mindig nagy bázisra támaszkodó és sokak bizalmát élvező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének országos alelnöke nem jókedvében vett részt 1997-től 2005-ig terjedő időszakban a tüntetéseken. – Sosem a saját érdekeimet képviseltem, talán ezért is bíznak meg bennem az emberek – mondta a riportalany. A rossz emlékű kolhoz típusú szövetkezetek megszűnése után a gazdák nem szívesen fogtak össze, így eleinte a külföldön bevált példák bemutatásával is nehéz volt őket meggyőzni a szervezetbe való tömörülés előnyeiről. Az, aki szeretett volna a saját lábán megállni, és ősei birtokát továbbfejleszteni, nem biztos, hogy elfogadta azt a mintát, amit fentről mutattak a vidéknek. – Még egyszer hangsúlyozom, az összefogás a legfontosabb, mert háttér nélkül egyedül nehéz érvényesülni – foglalta össze céljait Fenyőházi Tibor. Hozzátette: A vidékfejlesztési stratégia abba az irányba mutat, hogy meg kell erősíteni azokat a családok, amelyekben a második, vagy idestova már a harmadik generáció is kitartott a mezőgazdasági munkánál.
A vidék újbóli benépesítéséhez azonban szükség van a gyermekvállalás előtt álló fiatalok kedvezményes hiteltámogatására. Az Európai Unió következő, 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusában azt tervezi, hogy limitálja a támogatások legmagasabb összegét, mert így többen jutnak pályázati forráshoz.
– Nemrég csináltunk egy számvetést, amely szerint 1990 és 2010 között nem volt három olyan év, amely jó volt a magyar parasztnak, a családi magángazdaságoknak. A társadalom többi tagjai pedig örülhetnének, hogy vannak még olyan “őrültek”, akik ilyen körülmények mellett is egészséges élelmiszert termelnek. Fenyőházi Tibor a Kovács Béla, kisgazdapárti politikusról elnevezett díjával kapcsolatban megjegyezte: Soha nem fogtam magamat vissza, mindig megmondtam bátran a véleményemet és továbbítottam a gazdák elképzeléseit.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.