Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Életszerű közelségbe kerültek a történelmi ismeretek a beledi diákoknak

Sokkal több minden megmarad a történelmi helyszíneket felkereső gyerekek emlékezetében, mintha csak a tankönyvekből ismerik meg az első világháború eseményeit – foglalta össze a szlovén kirándulás tanulságait a beledi pedagógus.

A mihályi általános iskola hetedikeseivel utaztak a beledi diákok idén nyáron Szlovéniába. A Határtalanul! program keretében megvalósuló kirándulás úti céljáról az osztályfőnökök közösen döntöttek abból a megfontolásból, hogy lehetőleg ne a buszon töltsék az idő nagy részét, de azért sok mindent lássanak, tapasztaljanak a gyerekek. Délnyugati szomszédunknál főként az első világháborús emlékhelyeket keresték fel.
Az utazást megelőző ún. előkészítő órán az iskolások az adott ország történelmével ismerkedtek, majd elméleti tudásukat tovább mélyítették az adott helyszíneken. Megrázó élményben volt részük a csata színterén, de ennek hatására jobban megértették és befogadták a tankönyvben olvasott információkat.
– Meglepő, de gyönyörűek ezek az emlékhelyek – jegyezte meg Sárközi Erika pedagógus, hozzátéve: látszik, hogy nemzetek közti kölcsönös béke jegyében karbantartják őket. Nagyon jó tapasztalatokat szereztek Szlovéniában, ahol a legtöbb intézményben magyarul is feltüntetik az információkat. A tengerparttal, hegyekkel, völgyekkel, rengeteg vízeséssel, gyönyörű tájakkal rendelkező országban láthatóan a turizmusból élnek, ezért az angolon kívül számtalan nyelven beszélnek.
A pályázat lezárását képezte az a közös beszélgetés, amelyen minden diák elmondta, hogy az utazás alkalmával milyen élményeket szerzett.
Kiváló lehetőséget kínál az iskoláknak a Határtalanul! pályázat, hiszen szinte ingyen vehetnek részt a három vagy négy napos kirándulásokon. A pedagógus szerint az intézményeknek ki kell használniuk az adandó alkalmat a gyerekek érdekében, hiszen nem biztos, hogy családjukkal is eljuthatnak ilyen, vagy ehhez hasonló gyönyörű helyekre. Az sem utolsó szempont, hogy határainkon túl élő magyarokkal találkozhatnak.

Beküldés dátuma: 2019. 10. 16.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés