Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Életre kelt a múlt a kastélyban

Hajnali öt után zárta be kapuit a beledi Barthodeiszky-kastély, miután az utolsó vendégek is távoztak. A bálozó társaság színe-java az utolsó percekig ropta a táncot az egykor színpompás, felújításra szoruló épületben. A helyiek nagyon szeretnék régi fényében látni a Beled jelképének számító, 1890-ben készült kúriát, s amíg ez csak álom, zenével és tánccal töltik meg az ódon falakat.

A nagy múltú beledi Barthodeiszky-kastély három helyiségében egy időre visszatért az élet. A szervezők korosztálytól, valamint érdeklődéstől függetlenül a lakosság minél szélesebb rétegét szerették volna megmozgatni az első alkalommal megrendezett „Egy éjszaka a kastélyban” című zenés-táncos összejövetelen. Sokakban előjöttek a régi általános iskolai emlékek, hiszen több éven keresztül ebben az épületben koptatták a padokat.
A belediek és a környékbeliek nem felejtik a kastélyban szerzett élményeiket, ezért jó volt feleleveníteni a régmúlt történteteket.
A munka dandárját magára vállaló Beled Jövőjéért Egyesület és a Beledi Általános Művelődési Központ Művelődési Ház dolgozóival egy emberként fogtak össze a segítőkész önkéntesek. A helyi általános iskola tanulói a rendezvény előtt egy órával az asztalokra varázsolták a beledi konyhán tüsténkedő asszonyok ételeit, a Szupinger Cukrászda pedig nyolcvan szeletesre tervezett tortaremekkel örvendeztette meg a jelenlévőket.
Major Jenő polgármester örült a kezdeményezésnek, hiszen régóta hangoztatja - valamint lobbizik is érte - hogy a város nagyon jól tudná hasznosítani a felújított kastélyt kulturális, művészeti célokra, illetve ahogy a jelen példa is mutatja, akár színvonalas bálok rendezésére is. A kastély komplett felújítása túl nagy falat lenne a beledieknek. Örömteli, hogy az egyesület ebben az állapotban is látott benne fantáziát és széles körű összefogással létrehozták ezt a nagy sikerű rendzevény.t
– Mindannyiunk közös vágya, hogy a kastély megszépüljön, de amíg nincs erre lehetőség, legalább hasznos célra használjuk – mondta Némethné Erdős Ivetta ötletgazda. A Beled Jövőjéért Egyesület elnökének munkáját segítette Horváth-Stipkovits Vivien. A művelődési központ művelődésszervezője szerint nagyon jól sikerült rendezvényen vannak túl. A vitnyédi Kiss család elkészítette a kastély makettjét, melynek még nincs meg a végleges helye, mert oda szeretnék kiállítani, ahol a lehető legtöbben látják.
Amennyiben az egyesület év elején beadott
NEA pályázata kedvezőtlen elbírálásban részesül, Gyopáros Alpár, az est fővédnöke felajánlotta, hogy ötvenezer forinttal támogatja a Beled Jövőjéért Egyesületet, gondolva arra, hogy egy percig se veszítsék el hitüket a sikeres találkozó újbóli megrendezésében. Az országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy a településen élők akkor válnak valódi közösséggé, ha csatlakoznak valamely helyi önszerveződő csoport egyéni kezdeményezéséhez. A civil szervezetek működéséhez sok kitartás kell.
Beled a Dél-Rábaköz mikrotérségi központja, amit nem csak kedvező földrajzi elhelyezkedésével, valamint a népesség számát tekintve vívott ki magának, hanem számos intézménye nyújt olyan szolgáltatásokat, melyekkel a környékben élők mindennapjait teszik könnyebbé. Gyopáros Alpár a – vendégszerető emberek által lakott, gazdag természeti kincsekkel, történelmi múlttal rendelkező – térségben a turizmus és a munkahelyteremtés fellendülését várja a gyorsforgalmi út megépítésével. A beledieket arra biztatta, hogy később is bátran tervezzenek programokat a kastélyba. Véleménye szerint jobb, ha minél többen tudnak arról, hogy szeretnék felújítani az épületet, mert szándékuk hamarabb a döntéshozók tudomására jut.

Beküldés dátuma: 2017. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

 • Nyári napközis tábor Beledben

  A beledi általános iskolában a vakáció ideje alatt sem áll meg az élet: kéthetente, szerdai napokon az igazgatói irodában ügyeletet tartanak.

További hírek

 • Hongkongi kórus vendégszereplése Kapuváron

  – Külön öröm számomra ez a koncert, hiszen különleges zenei élményben lehet részünk. A zene nemzetközi nyelv, amely szívtől szívig, lélektől lélekig száll, összeköt nemzeteket, kultúrákat – fogalmazott Horváth László kapuvári képviselő a kapuvári Szent Anna-templomban megrendezett nyáresti kórusfesztiválon.

 • Nyári napközis tábor Beledben

  A beledi általános iskolában a vakáció ideje alatt sem áll meg az élet: kéthetente, szerdai napokon az igazgatói irodában ügyeletet tartanak.

 • Emléktáblát avattak a kapuvári röntgenmúzeumban

  A Francia Köztársaság „Akadémia Pálma Rend” Tiszti fokozatával kitüntetett dr. Fornet Béla professzor szerint Boross János a kapuvári röntgenmúzeum létrehozásával és gondozásával a törődésnek és a szakmai lelkesedésnek olyan fokát valósította meg, amellyel ma már csak ritkán találkozni.

 • Megyei elismerést kapott a biológiatanár

  Takácsné Nagy Gabriella az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által szervezett ünnepségen vehette át nemrég a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj közoktatási tagozatának elismerését.

 • A közös élmény és emlék összehozza az embereket

  Az osli falunapra minden évben szeretettel várják a szomszédos települések vezetőit és a gazdasági élet meghatározó szereplőit.