Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Együttes elképzelés hívta életre a rábapordányi közösségi teret

Pásztorné Szakács Gabriella polgármester az előzményekről ennyit mondott: Mivel a rábapordányi alapfokú oktatási intézmény évfolyamainak létszáma nem érte el a törvényben meghatározott keretet, ezért 2008-ban iskolafenntartási társulást hoztak létre  Bágyogszováttal. A csökkenő gyermeklétszám miatt az iskola földszintje megüresedett, de a település vezetése úgy gondolta, hogy ekkora épület nem működhet csak az alsó tagozattal, ezért valamilyen megoldás után néztek. Kapóra jött a még ebben az esztendőben, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett projekt. Miután Rábapordány elnyerte az IKSZT-címet, megindulhatott a tervezés. A teljes támogatási összeg áfáját az önkormányzat adta hozzá, s a beruházás mintegy nettó 14,5 millió forintot vett igénybe, eszközbeszerzésre pedig több mint 2,6 milliót költhettek. Munkabérekre és egyéb kiadásokra 4 és 2 millió forint körül jut. A 90 m2 alapterületű könyvtár és internet szoba két tanterem egybenyitásával valósult meg. Felújították a vizesblokkokat, és megtörtént a teljes akadálymentesítés. A fűtés korszerűsítése mellett részleges nyílászáró cserét hajtottak végre.
Igen nagy szükség volt a világos, fűtött helyiségre, mert Rábapordánynak nem volt kultúrháza. Eddig egészségmegőrző programokat és könyvbemutatókat tartottak, de itt találkozhatnak egymással az ifjúsági és szülői klub, valamint a többi helyi civil szervezetek tagjai is. A rendezvényekre nemcsak a rábapordányiakat, hanem a környékbeli érdeklődőket is várják. Az új Széchenyi-terv kiírásai között egyelőre nem találtak megfelelő pályázatokat, de abban bíznak, hogy  kisebb léptékű felhívás is meg fog jelenni valamilyen ide vágó témában, hiszen a vállalt kötelezettség szerint öt éven át programokkal kell megtölteni az épületet. Az átadott közösségi tér funkciójának lényege, hogy mások társaságában lehet olvasni, tanulni, táncolni, beszélgetni, előadásokat hallgatni, egészségmegőrző és prevenciós szűréseken részt venni.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.