Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Együttes elképzelés hívta életre a rábapordányi közösségi teret

Pásztorné Szakács Gabriella polgármester az előzményekről ennyit mondott: Mivel a rábapordányi alapfokú oktatási intézmény évfolyamainak létszáma nem érte el a törvényben meghatározott keretet, ezért 2008-ban iskolafenntartási társulást hoztak létre  Bágyogszováttal. A csökkenő gyermeklétszám miatt az iskola földszintje megüresedett, de a település vezetése úgy gondolta, hogy ekkora épület nem működhet csak az alsó tagozattal, ezért valamilyen megoldás után néztek. Kapóra jött a még ebben az esztendőben, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett projekt. Miután Rábapordány elnyerte az IKSZT-címet, megindulhatott a tervezés. A teljes támogatási összeg áfáját az önkormányzat adta hozzá, s a beruházás mintegy nettó 14,5 millió forintot vett igénybe, eszközbeszerzésre pedig több mint 2,6 milliót költhettek. Munkabérekre és egyéb kiadásokra 4 és 2 millió forint körül jut. A 90 m2 alapterületű könyvtár és internet szoba két tanterem egybenyitásával valósult meg. Felújították a vizesblokkokat, és megtörtént a teljes akadálymentesítés. A fűtés korszerűsítése mellett részleges nyílászáró cserét hajtottak végre.
Igen nagy szükség volt a világos, fűtött helyiségre, mert Rábapordánynak nem volt kultúrháza. Eddig egészségmegőrző programokat és könyvbemutatókat tartottak, de itt találkozhatnak egymással az ifjúsági és szülői klub, valamint a többi helyi civil szervezetek tagjai is. A rendezvényekre nemcsak a rábapordányiakat, hanem a környékbeli érdeklődőket is várják. Az új Széchenyi-terv kiírásai között egyelőre nem találtak megfelelő pályázatokat, de abban bíznak, hogy  kisebb léptékű felhívás is meg fog jelenni valamilyen ide vágó témában, hiszen a vállalt kötelezettség szerint öt éven át programokkal kell megtölteni az épületet. Az átadott közösségi tér funkciójának lényege, hogy mások társaságában lehet olvasni, tanulni, táncolni, beszélgetni, előadásokat hallgatni, egészségmegőrző és prevenciós szűréseken részt venni.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.