Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Egyszerűsödik a Leader pályázati rendszere

A Pannónia Kincse Leader Egyesület felállása óta hét témakörben végzett összehangolt kutatást, mely alapján  megfogalmazták a 2007-2013-as időszakra vonatkozó pályázati programjukat az érintettek. Az egyesülethez tartozó öt kistérség (csornai, győri, téti, pápai és pannonhalmi) hatvanöt településének önkormányzata, vállalkozói csoportja, civil szervezete és egyházközsége által alkotott közösség összeállította a jövőképre és falufejlesztésre vonatkozó elképzeléseit a legutóbbi találkozón. A munkában a szakembereken kívül helyi lokálpatrióták is részt vettek.
A  legalább nyolcvanezer  tagot tömörítő szervezet eddigi működése során számtalan pályázatot készített, s eddig három alkalommal nevezték meg a nyerteseket. A sikeres projektek résztvevői  összesen 620 millió forint értékű forráshoz jutottak, valamint 32 új munkahelyet hoztak létre, részben a turisztika és az idegenforgalom területén, de más vállalkozási ágazatot érintően is.
Gergó András elmondta, hogy az osztrák, a szlovák és a román szervezetek képviselőivel közösen tartott megbeszélésen olyan új információk is elhangoztak, melyek a tájegységek sajátosságaiból adódtak. Az egyesület elnöke sajnálattal jegyezte meg: nálunk lassítja az előrejutást a bürokratikus ügyintézés, míg ausztriai szomszédunknál sokkal gyorsabban születnek meg a döntések. A külföldi vendégeknek viszont a Leader-szövetség működése jelentett némi újdonságot, hiszen náluk még kezdeti stádiumban van  ez a fajta kezdeményezés. Bizakodásra adhat okot V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár tájékoztatója, melyből kitűnt, hogy a döntési mechanizmusok leegyszerűsítésével összegszerűen és téma alapján is könnyebb lesz különválasztani az egyes pályázatokat. Gergó András szeretné, ha  szaporodna a kisebb volumenű projektek száma, és a rövidebb értékelési procedúra után, hamarabb végrehajthatnák az azokban foglalt fejlesztéseket.
A Pannónia Kincse Leader Egyesület novemberi konferenciáján köszöntötték azt az 51 nyertes pályázót, amely sikeresen túljutott még a tavalyi év folyamán kiírt utófinanszírozásos pályázat első fordulóján. Bezi sportegyesülete eszközök beszerzésére nyert majdnem 1,5 millió forintot, a győrsövényháziak a pálya nézőterének kialakítására kaptak 2,66 milliót. Utóbbi község egyesülete a hatodik alkalommal megrendezett ifjúsági találkozóra majdnem 2 milliót nyert. Az eneseiek szintén a sikeres pályázók között vannak: az önkormányzat 1,5 millió forint támogatást kapott az idei Hagyományok napja megrendezéséhez. Ikrény ifjúsági egyesülete a Rábcatorok kistérségi családi nap lebonyolítását oldhatta meg a 4,2 millió forint értékű támogatásból, a Pannónia Kincse Leader Egyesület pedig 2,8 milliót használt fel a Települések napja, avagy megmutatjuk “kincseinket”elnevezésű ikrényi rendezvényére. A kónyi polgármesteri hivatal a 2,7 milliós támogatásnak köszönhetően idén nyáron megtartotta a sikeres Kónyi bika fesztivált. A cikkben taglalt háromnapos nemzetközi Leader-találkozóra 4,3 millió forint pályázati összeg jutott. Gergó András az ikrényiek sikerén felbuzdulva reméli, hogy  2011 májusában a Rábcatorokhoz tartozó falvak részvételével megtarthatják az első családi napot.
A Pannónia Kincse-egyesület elnöke a későbbiekre vonatkozóan is lát fantáziát az 1991-ben Európában elindult Leader-mozgalmak működésében, mert olyan  közösségfejlesztő célokat fogalmaz meg, mellyel elsősorban az országokon belül  leszakadó térségek felzárkóztatására tesz kísérletet. A csoportot alkotó települések, illetve az ott működő kis- és mikrovállalkozások úgy készülnek,  hogy a 2013-as ciklus lejárta után is részt vegyenek a fejlesztési irányok meghatározásában, melyek vonatkozhatnak akár a helyi gasztronómiai sajátosságokra, a borászatra, a hagyományőrzésre, esetleg a lovas, kerékpáros  és  vízi turizmusra.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 08.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.