Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Egyre többen ropják a néptáncot

Tizenegyedik tanévét kezdte meg idén ősszel az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kapuváron – számolt be a fejleményekről Csitei Gábor igazgató.  Várhatóan 340-360 diák vesz részt az iskola munkájában az előző időszakhoz hasonló felvételekkel. A pedagóguslétszám egy fővel gyarapodott, mert a nyáron felvettek egy kolléganőt. Egyébként a szünidő sem telt „üresen”, hiszen mind a gyermek, és mind a felnőtt csoportnak volt az elmúlt hónapokban fellépése. Utóbbiak szinte minden hétvégére meghívást kaptak valamelyik község nyári rendezvényére,  a fiatalok pedig edzőtáborban vettek részt. A felnőtt táncosokat hatalmas ováció fogadta Montenegróban, ahol épp egy magyar turistacsoport töltötte szünidejét, és a hazai virtusnak rendkívüli módon örültek.
Visszatérve az őszi becsengetésre: az elsősök szeptember 5-én kezdték meg a mostani tanévet, másnap pedig megtartották a szülői értekezleteket. Az órarend összeállításánál figyelembe vették a tanulók egyéb elfoglaltságát; a már működő csoportoknak pedig bejáratott menetrendje van. Az abszolút kezdők hetente egyszer, a rutinosabbak kétszer másfél órát gyakorolnak, a bemutató foglalkozásokat pedig a félév végén tartják, amikor a szülők is betekintést nyernek az addig végzett munkába. További fokozat, hogy fellépnek a településszintű rendezvényeken, valamint a tanévzáró gálán, színpadi körülmények között kápráztatják el a közönséget.

Az intézmény kapuja nyitva áll, és  várják a néptánc iránt érdeklődőket mindennap 16 óra után, amikor bárki szem- és fültanúja lehet a foglalkozásoknak. A vidéki gyerekeknek nem kell beutaznia Kapuvárra, mert „helyükbe megy” az iskola, hiszen a környező településeken is megtartják a táncoktatást, konkrétan Mihályiban, Agyagosszergényben, Petőházán és Fertőszentmiklóson, idei tanévtől pedig – az ottani kezdeményezésre – egy-egy csoport indul  Vitnyéden és Osliban.

A néptánc olyan önkifejezési forma, mely a magyar nyelvű alapképzéshez hasonlítható leginkább, csak épp a mozdulat művészete által adja tovább a mondanivalókat. Csitei Gábor megjegyezte: a régi családi együttélés ma már nem jellemző, ezért eleink nem hagyományozzák át a régi szokásokat az utódokra, ugyanakkor a megváltozott körülmények mellett is van igény a népi kultúrára. A pedagógusokra vár az a feladat, hogy megtalálják a 21. századba vezető átmenetet, és olyan alternatívát kínáljanak a fiataloknak, amely megteremti a lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.  A néptánciskolába járó gyerekekkel elhivatott oktatók foglalkoznak, akik örömmel elégítik ki a kezdetek óta jottányit sem csökkenő igényeket.

Az intézményben előre rögzített munkaterv szerint dolgoznak, de már most körvonalazódnak a közeljövőben sorra kerülő látványos bemutatók: November 24-én, a három lehetséges helyszín közül Kapuváron rendezik a hagyományőrző együttesek országos minősítő fesztiválját, amelyen a táncosok szakmai zsűri jelenlétében bizonyíthatják rátermettségüket. Az időben kicsit távolabbra tekintve már biztos, hogy az együttes tagjai jövő nyáron németországi nemzetközi fesztiválra lesznek hivatalosak.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.