Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Egyre élhetőbbé válnak a néhány száz lelkes kis települések

A lakosságszámot tekintve Sopronnémeti kiheverte a kb. tíz évvel ezelőtti mélypontot, amikor csupán kétszázhatvankét személy élt a faluban. Azóta valamicskét gyarapodtak – állapította meg a falu vezetője.

Az elmúlt években közel százmillió forint pályázati pénzzel gazdagodott a háromszáz egynéhány lelkes Sopronnémeti önkormányzata. A forrás egy részét épületek és járdák felújítására fordították. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából „Büszkeségpont” épült a településen, ezenkívül köztéri szobrot emeltek a község egyik kiemelkedő alakjának, Tóth Antalnak is. Jelentős költségmegtakarításra számítanak a polgármesteri hivatal tetőzetén elhelyezett napelemektől. A projekt Farád és Bősárkány községekkel közös konzorciumban valósult meg. Az új könyvtárhelyiséget modern bútorokkal látták el – hozott példákat a fejlesztésekre Bognár Sándor.
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán nyert 50 millió forintból pedig közösségi programokat, képzéseket és rendezvényeket valósítottak, illetve valósítanak meg. A projektek nem zárultak le, és 2019-ben is folytatódnak a főként hátrányos helyzetűek számára meghirdetett előadások. Az érintettek havonta két alkalommal vehetnek részt a programokon, melyeken olyan szakemberek útmutatásait hallgathatják meg, akik segítséget nyújtanak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben, illetve az egészségtudatos életmód kialakításában, valamint az önismereti módszerek elsajátításában. Az eddigi kurzusok elnyerték a lakosság tetszését – tette hozzá Sopronnémeti polgármestere. Idén nyáron húszan ötnapos hévízi táborozáson vehettek rész, melynek költségeit szintén a pályázati forrásból finanszírozták. Bognár Sándor szerint a nyaralás sokaknak nagyon nagy élményt jelentett, hiszen rossz anyagi helyzetük miatt nem keríthettek volna sort a különleges vakációra.

2015-2016-ban az önkormányzat hét olyan üresen álló lakást vásárolt meg, melyek egy részét felújítás után továbbértékesítették, a többit pedig kiadták bérleménybe. Bognár Sándor úgy véli, többek között ez is közrejátszott abban, hogy mára stabilizálódott az itt élők száma, tehát nem csökkent, hanem mérsékelten növekedett. A fiatalok részéről egyébként lenne igény a használt lakásokra, de az eladó ingatlan egyre kevesebb. Az önkormányzat azért vásárolta fel néhány éve a használaton kívüli házakat, mert szeretett volna segíteni az otthont kereső pároknak, családoknak. A jelentkezőknek további könnyítést jelentett, hogy részletekben törleszthetik a lakások árát.
A Sopronnémetit több mint húsz éve vezető polgármester sokat sejtető mosollyal nyugtázta arra vonatkozó kérdésünket, hogy hány megoldandó feladat vár a településre. Továbbra sem tettek le a fedett piactér kialakításáról, amit pályázati pénzből szeretnének kivitelezni. Fel fogják újítani a falu központjában lévő, közösségi házként funkcionáló épület külső burkolatát, ezenkívül kisebb gépvásárlást terveznek. Elsőbbséget élvez a kamionok által tönkretett Hunyadi utca felújítása, ezért néhány éven belül szeretnék sorra keríteni ezt a beruházást. Tervezés alatt van a kenukikötőnek és is helyet adó pálya környékének fejlesztése, ahova szabadtéri színpaddal kiegészített, egyfajta kulturális és szabadidőközpontot képzeltek el, a kisebbeknek pedig játszóteret alakítanak ki. A rossz állapotban lévő sportöltözőt elbontanák, és helyette a mai kor követelményeinek megfelelő új objektumot építenének.

Beküldés dátuma: 2018. 12. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.