Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Egyedi épületek Ikrény központjában

– Ikrényben szeretjük apró lépésekben megvalósítani a jövőt – fogalmazott a település első embere, aki a falunap alkalmával mesélt rövid- és középtávú elképzeléseiről. Németh Tamás a közösségépítés egyik módjának tekinti azt is, ha dalra fakad a falunapi rendezvényen.

A képviselő-testület talán legfontosabb feladatának tekinti a közösségi élet megszervezését és az öszetartó csoportok, közösségek egyben tartását. A falunap létrehozásában egyszerre száz-százötven ember tevékenykedik, aminek láthatóan megvan az eredménye.
– Ami jó azt hagyjuk, ami kevésbé, azt pedig jobbá tesszük. Idén meghirdettük az utcák közötti főzőversenyt, és nagyon örültünk, amikor kilenc utca nevezett be, és kiválóbbnál kiválóbb ételeket főztek. Minden korosztálynak megteremtettük a szórakozási lehetőséget.
Látogatók érkeztek a felvidéki Nagymad, valamint a vajdasági Kispiac testvértelepülésekről. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az anyaország részéről felkaroljuk a határon túli településeket – tette hozzá a nyilatkozó. Ikrény dalos ajkú polgármestere arra sem rest, hogy színpadra álljon, és zenésztársával szórakoztassa a helyieket. – Amíg elfogadnak és örülnek neki az emberek, addig érdemes csinálni. Éneklünk és zenélünk együtt, úgy, ahogy mi tudunk, de jól érezzük magunkat és szeretjük egymást.
A 2000-es évek óta nagy kérdés az óvoda ügye Ikrényben. Az önkormányzat szerencsésnek érzi magát, hiszen TOP-os pályázat keretében 127,9 millió forintot nyert az új óvoda építésére.
– A következő másfél évben 21. századi óvodát építünk a településen – jelentette be Ikrény polgármestere. A támogatásból már nem futja a belső berendezésekre, ezért az önkormányzat akkora összeggel fogja kiegészíteni, amennyire menet közben szükség lesz. 2018 őszére tervezik az új óvoda átadását.
Az ikrényi önkormányzat folyamatosan dolgozik a településközpont kialakításán. Olyan építményeket szeretnének létrehozni, amilyenekre nincs példa még a környéken sem. A község vezetője megemlítette az 1790-es években épült régi magtárat és az országosan is egyedülálló építménynek számító, de romos állapotban lévő barokk Merán-kastélyhoz tartozó grófi Kártyaházat. Keresik a szponzorokat, hogy a műemléki épület a száz évvel ezelőtti pompájában ragyoghasson ismét.
Németh Tamás elmondta, hogy talán náluk volt először meleg vizes zuhanyzója a focistáknak, de azóta elbontották az ötven-hatvan éves épületet, melynek helyére új sportöltözőt hoztak létre. A szabadon maradt terület mindenki előtt nyitva áll, mely a falunapi helyszínt biztosítja évek óta, és ahol igazi közösségi teret szeretnének kialakítani.
Ikrényben minden megtalálható, amit általában kedvelnek az emberek – hangsúlyozta a polgármester. A vonzó természeti környezet mellett sportcsarnoka és vízisípályája is van a Győrhöz közeli községnek, ahol alig győzik kielégíteni a letelepülni szándékozók igényeit. Az új telkeket oly módon jelölik ki, hogy azok illeszkedjenek a meglévő faluképhez. Az elmúlt évben huszonkét építési telek talált gazdára, de még ez sem volt elég, talán ötször ennyi is elkelt volna a polgármester szerint.

Beküldés dátuma: 2017. 06. 27.

Kapcsolódó hírek

  • Gondűző falunap Győrsövényházon

    A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

További hírek