Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Egy nap az egészségért Beledben

Az idei beledi egészségnapon sok új arccal találkoztak a szervezők, ezért elégedetten zárták a szokásos őszi programot. A résztvevők többsége – szűrési eredményeit látva – megnyugodva távozhatott a helyszínről, de előtte jót beszélgettek az ismerősökkel.

„Egy nap az egészségért” címmel tizenkilencedik alkalommal szerveztek ingyenes szűréseket és előadásokat Beledben. Idén márciusban már volt egy hasonló kezdeményezés a településen, de azt a Kapuvár-Beled Kistérség Egészségfejlesztési Irodával közösen szervezték meg pályázati forrásból. Mivel közel két évtizedes múltra tekint vissza a program, az őszi egészségnapot mindenképpen betervezték az idei esztendőre is.
A vérnyomás-, a koleszterin- és a vércukorszint mérés a gyakoribb szűrővizsgálatok közé tartozik. Az ujjbegyből nyert vérminta alapján végzett prosztataszűrésre legközelebb csak Kapuváron van lehetőség, ezért jól tette, aki kihasználta az adandó alkalmat. Az allergia és légzésfunkciós ellenőrzés néhány éve elmaradt, ezért a mostani egészségnapon dr. Breining Ildikó és munkatársa kb. negyven személyt megvizsgáltak.
Pallag Jánosné szerint az októberi rendezvényen látszólag kevesebben jelentek meg, mint a korábbi években, de ha a tavaszi szűrést is figyelembe veszik, akkor biztatóak a számadatok. A művelődésszervező megjegyezte: Egyre jellemzőbb tendencia, hogy több generációs családok érkeztek a szűrésekre. Sokan nemcsak beszaladtak és már álltak is tovább, hanem szívesen elbeszélgettek egymással és megkóstolták az ajánlott ételeket. Igazi klubhangulat uralkodott a beledi művelődési házban. A szervezők a jövőre megrendezésre kerülő huszadik jubileumi egészségnapon még több meglepetéssel várják az érdeklődőket.

A kineziológus az emberek testi-lelki egészségének megőrzésével foglalkozik. Kovács Editet minden évben meghívják a beledi egészségnapra. A természetgyógyász elmondta: A láb, illetve a talp testünk, szerveink leképezése. A szakember a reflexzóna pontok érintésével meg tudja állapítani, hogy milyen betegséggel küzd a páciens, illetve mire számíthat a közeljövőben. Az ép testben ép lélek gondolatmenetet követve a mentális állapotunkkal is foglalkozni kell. A fel nem oldott stressz, az elodázott probléma számtalan tünetet eredményezhet a szervezetben. Megoldást jelenthet a kineziológiai vagy talpreflexológiai kezelés. Kovács Edit szerint manapság egyre inkább visszatérünk a természetes gyógymódokhoz, magához a természethez, hisz annak részei vagyunk.

A lakosság egyharmada szenved valamilyen allergia miatt, és egyre gyakoribb a dohányzással összefüggésbe hozható krónikus gyulladásos légúti betegség. – Utóbbi együtt jár a légzőrendszer beszűkülésével – mondta dr. Breining Ildikó. A kapuvári tüdőgyógyász hozzátette: Alattomos betegség, mert többnyire csak akkor kerül felfedezésre, amikor már komoly tüdőkárosodás tapasztalható. Leginkább légzésfunkciós vizsgálattal lehet felismerni. Ezért is fontos, hogy az emberek éljenek az egészségnapon kínált szűrővizsgálatokkal.

Beküldés dátuma: 2015. 11. 03.

További hírek

DANUBIUS play