Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Edvén segítik a fiatalok letelepedését

Nagy Gábor 1998 óta képviseli a helyiek érdekeit, és harmadik ciklusát tölti mint alpolgármester, aki elégedett a község fejlődésével, de látja a tennivalókat is. A kapuvári húsgyárban dolgozó edvei fiatalember hosszú távra tervezi jövőjét szülőfalujában, ahol eddig utakat, járdákat építettek,  rendben tartják a temetőt, valamint a templomokat. A felújításra váró játszótérhez sok korábbi emléke köti, sőt, már gyermekfejjel is kivette a részét az építésében, majd társaival együtt kedvenc találkahelye lett. A pályázati forrásból megújításra kerülő terület a négy égtáj felé kivezető útjaival a középkori szekérvárak formájára emlékeztet – mondta a település története után érdeklődő alpolgármester.
A korábban falugondnokként bemutatkozó Szalai Károlyt másodszor választották meg tavaly képviselőnek, aki korábban is vállalt társadalmi munkát. Edve közösségi életében vállalt kettős szerepét előnynek tekinti, mert ő aztán tudja, hogy miről “gyűléseznek”, hiszen szemmel tartja az egész falut. A jelenlegi dimbes-dombos, templom melletti térre nagy szüksége van a községnek, és miután megszépül, szerinte a fiatalokat és az időseket egyaránt fogja szolgálni.
.Tovább folytatva edvei sétánkat, az egyik porta körül lelkes építkezés nyomaira bukkantunk. A falu valamikori szégyenfoltjának számító ház osztrák lakója tíz éve elhunyt, ezért nehéz volt rendezni az egyre romló állagú épület sorsát. Mivel a közjegyző nem találta meg a külföldön élő tulajdonos rokonait, az épület átszállt a magyar államra. Az önkormányzat 2009-ben vásárolta meg a felújításra szoruló házat, azzal a céllal, hogy átmeneti szállást hoz létre az egybekelő fiataloknak. A beköltözőktől  két évig nem kérnek bérleti díjat, csak a közműveket kell fizetniük. Jelenleg az önkormányzatnak ez az egy ilyen ingatlan áll a rendelkezésére, de Imre László polgármester megígérte, hogy megkeresik a módját a további támogatásnak, ezért várják az Edvén letelepedni kívánó újabb családokat. A bérlakásba beköltöző  Tar Gergő kapuvári munkahelye miatt először a városban keresett olcsóbb albérletet, de párjával, az edvei Harang Ramónával vonzotta őket a nyugodtabb légkör, amelyet sokan pihenőhelynek használnak. A fiatalok úgy gondolták, nem sétálnak el a lehetőség mellett, és Edvén teremtik meg önálló otthonukat, amelyhez minden segítséget megkapnak az  önkormányzattól
Beküldés dátuma: 2011. 07. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.