Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Don-kanyarnál a magyarok tartottak ki a legtovább

Az emlékezés az utókor kötelessége – hangsúlyozta a Don-kanyarnál elesett hősök tiszteletére rendezett csornai ünnepség szónoka. Herman Antal beszéde után a résztvevők elhelyezték koszorúikat emléktáblánál.

Csornán a 11 órai szentmise után, a Jézus szíve templomnál tartottak megemlékezést. Ünnepi beszédet mondott Herman Antal. Az iskolaigazgató úgy fogalmazott, hogy rengeteg tévhit, legenda és mítosz él a 2. magyar hadseregről. A köztudatban helytelenül elterjedt információk cáfolataként Szabó Péter hadtörténész kutatási eredményeiről beszélt. Elmondta, hogy a többször kiemelkedő katonai teljesítmény nyújtó magyar csapatok erőn felüli helytállást tanúsítottak, de a 207 kilométer hosszú frontszakaszt mélyen tagolt védelem és ütőképes tartalék nélkül nem lehetett megtartani. A tárgyilagos nyugati történetírás is elismeri, hogy a magyarok tartottak ki a legtovább, és egyedül az ő helytállásuknak köszönhető, hogy a szovjetek nem tudták bekeríteni és megsemmisíteni az egész hadseregcsoportot. A több tízezer magyar és német katona visszavonulását az utolsó járműig kitartó magyar harckocsizók fedezték. A 2. hadsereg a rendhagyó felállás és az ellátási nehézségek ellenére megállta a helyét, miközben rengeteg magyar katona vesztette életét. 

Beküldés dátuma: 2020. 01. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.