Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csornán városüzemeltető cégben gondolkodnak

A Fidesz-KDNP ötletéből született meg az a javaslat, hogy ki kellene egészíteni a Vilmos Park Egészségturisztikai Kft.tevékenységi körét, s a témát a legutóbbi rendes  ülésen tárgyalták is a képviselők – közölte Háncs Károly. Mivel a Vilmos parkban nyoma sincs a jóval korábbi önkormányzati ciklusban, milliárdos beruházásból eltervezett gyógy- és idegenforgalmi centrumból, a kft. “alvó helyzetbe”került.  Ha már egyszer elvileg létezik a kft., miért ne tölthetne be az hasznos funkciót? A város már akkor is nyerne rajta, ha az ide szervezett tevékenységek révén vissza lehetne igényelni az áfát. Más önkormányzatok már jóideje sikeresen alkalmazzák ezt (lásd a kapuvári Kapukom Kft.-t). – Ezek után a jegyző és a beruházási osztályvezető nagyon komoly témajavaslatot tett le a képviselő-testület asztalára, amit egyhangúlag elfogadtunk – mondta a kereszténydemokrata képviselő. Milyen feladatokat szánnának a “kiüresedett”cégnek? Parkoló- és piacüzemeltetést, közhasznú munkások foglalkoztatását, karbantartási feladatokat,  városi üdülő üzemeltetését, parkfenntartást, rendezvényszervezést, de az égisze alatt működhetne a közterület-felügyelet, valamint alkalmas lehet önálló vállalkozási tevékenység elindítása. Háncs Károly az utóbbiban nagy lehetőséget lát, épp ezért meg kell keresni azt a személyt, aki képes gazdaságos irányba elmozdítani a céget.
Ugyancsak a Fidesz-KDNP javaslatára került be a csornai önkormányzat 2012-es munkatervébe, hogy számoljanak be munkájukról a városban működő, nagyobb létszámú alkalmazottat foglalkoztató munkaadók. Elsőként a GYSEV két szakembere adott tájékoztatót. – Csornán a legnagyobb probléma – mind az itt élők, mind a városon átutatók részéről – a sorompókezelés. A szakemberek számítása szerint napi  majdnem hatóra időtartamban a sorompó leeresztett állapotban van, és még ehhez jön hozzá a teherszerelvények vonatonként 4 perces zárási ideje – foglalta össze az ülésen elhangzottakat dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A GYSEV beszámolójában többek között elhangzott, hogy a csornai állomás bővítését, valamint a vonal korszerűsítését tervezik.

Tavaly májusban jelentkezett a csornai önkormányzatnál az a cég, amely felajánlotta, hogy hat darab szélerőművet telepítene a város környékére. Háncs Károly szerint a tárgyalások azért húzódtak el ilyen hosszú ideig, mert az önkormányzat közérdekű hozzájárulást kért a beruházótól, vagyis azt szerette volna, ha az iparűzési adón felül is honorálja  a vállalkozó a lehetőséget. A csornaiak alaposan utánajártak annak, hogy más, hasonló cipőben járó településeken hogyan rendezték ezt a problémát. A céggel végül megegyeztek, így miután üzembe helyezik a berendezéseket – egy év ún. üzleti idő letelte után –,  szélkerekenként meghatározott összeget fizetnek a városnak. Csorna érdeke innentől kezdve megkívánja, hogy a vállalkozónak minél előbb beinduljon a termelés.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.