Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Csornán jó élni - letelepedést segítő támogatások a fiataloknak

Komfortos, megújult épületek, a települést időről időre az országos figyelem középpontjába helyező egyedi köztéri alkotások, rendezett parkok fogadják a látogatókat Csorna belvárosában, de a városközponttól távolabbi településrészeken is látni a fejlődést. Az önkormányzat több módon próbálja maradásra, letelepedésre ösztönözni a fiatalokat.

Előző találkozásunk alkalmával a közterek és az utak felújításáról beszéltünk, miközben látható, hogy számtalan középületet is korszerűsítettek Csornán.
– Az épületek jelentős része energetikai szempontból is elavult, de sokuk állaga, főként a homlokzata mielőbbi felújításra szorult – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester példaként említette a város kollégiumait, melyek modern környezetben fogadják a fiatalokat. Szintén örömteli, hogy hamarosan sor kerül a néptánciskola Erzsébet királyné úti épületének közbeszerzési eljárására, mellyel kezdetét veszi az átfogó felújítás.

Csorna történetében – nyugodtan mondhatjuk úgy, hogy – sikertörténet a zöldfelületek kezelése, illetve a hangulatjavító dekorációk kihelyezése. Mindemellett rengeteg fásítás történt a városban, „Zöld város” projekt keretében tanösvény és kutyafuttató készült a Vilmos parkban, de említhetném a kollégium melletti sportparkot is. Kívánják-e ezt az utat folytatni, illetve hogy látják, mennyire felelnek meg a helyiek igényeinek ezek a fejlesztések?
Fákra, zöld növényzetre minden településen szükség van – jegyezte meg dr. Bónáné dr. Németh Katalin, hozzátéve: A beteg fákat mindenki érdekében el kell távolítani. A kivágott növényeket nemcsak egyszerűen pótolták, hanem annál nagyobb számban történt a telepítés. Ebben a ciklusban is nagyon sok fát ültettünk, és a jövőben is ez a célunk, valamint egy szakember gárda bevonásával szeretnénk felméretni városunk faállományának állapotát is. A felelősségteljes állattartóknak próbálunk segíteni a kutyafuttatóval, ahol az oda telepített eszközök biztosítják az ebek és a gazdik közös kikapcsolódását.

A városvezetés Csorna közigazgatási területéhez tartozó Csatárimajorban és Földszigeten is megkezdte a felújítást. Mi az elképzelés, hogy folytatják ezeken a helyeken a munkát?
– Földsziget két utcájából az egyik felületi zárást kapott, a másik utca is felújításra szorul. A megszépült artézi kút egyben közösségi színtérré is vált. Célegyenesbe került a földszigeti faluház létesítése, amely szintén hiánypótló lesz, ha megépül – számolt be a fejleményekről Csorna polgármestere. Csatárimajorral kapcsolatban elmondta, hogy felmérték az utak állapotát, a közeljövőben pedig megkezdődhet a felújítás.

Az országban talán nincs olyan város, ahol ne csökkenne a lakosság lélekszáma. Csorna az elmúlt években számtalan olyan intézkedést kezdeményezett, amely segíti a fiatalok letelepedését. Nagyon népszerű volt a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatása. Tervezik a program folytatását, és esetleg milyen ehhez hasonló intézkedéseket vezetnének be?
– A romló demográfiai adatok javítása érdekében számtalan könnyítést vezetett be a kormány az utóbbi időkben. Csornán jó élni, szeretnénk, ha a fiatalokat is helyben tudnánk tartani. Ebben a ciklusban vezettük be a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatását, ami vissza nem térítendő pénzösszeg. Tovább szeretnénk bővíteni az igénybe vevők körét. A Várnai utcában értékesítésre kerültek az építési telkek, s mivel kezd benépesülni a környék, hiszen készülnek a családi házak, murva réteggel láttuk el az útfelületet, ami idővel aszfaltréteget fog kapni – hangsúlyozta a városvezető, majd megjegyezte: Az önkormányzat azon dolgozik, hogy további építési telkeket jelöljenek ki a városban.

Az elmúlt időszakban az önkormányzat a közbiztonságra is nagy figyelmet fordított. 2015-ben kezdődött az első köztéri kamera telepítése a városban, ami folytatódott a ciklus folyamán. Mindennek komoly visszatartó ereje van az illegális hulladéklerakókkal vagy akár a gyorshajtókkal szemben. Tervezi-e az önkormányzat a további közbiztonság növelő kamerák kitelepítését.
– Jelenleg további két újabb kamera kihelyezése van folyamatban. A helyiek óvják és vigyázzák a korábban említett köztéri dekorációkat, illetve a kiültetett virágokat. Az illegális hulladéklerakással továbbra is problémáink vannak, ezért az érintett területeket szeretnénk bekamerázni, de ezek egy részét már megfigyelés alatt tartjuk. A szelektív hulladéklerakónál sokszor idegenek pakolják le az oda nem való dolgokat, majd távoznak a városból. Nem győzöm elégszer elmondani: a helyiek pénzéből rendeljük meg a konténereket, szállíttatjuk el a szemetet, ezért közös érdekünk, hogy megszűnjön az illegális hulladéklerakás – reagált a polgármester.

Beküldés dátuma: 2019. 09. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek