Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csornai népzenei találkozó

Csorna várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából több zenei műfaj is képviseltette magát az ünnepségsorozat programjain. A Tulipánt együttes a többi környékbeli zenekarral együtt a népi hangszereket megszólaltató találkozón vett részt a művelődési házban. Mivel a repertoárt úgy állították össze, hogy a citerások mellett énekkar, moldvai és cigányzene szólalt meg,  ezért ők inkább az erdélyi vonós műveket játszották. Tudós Tamás szerint táncosok nélkül az utóbbi elképzelhetetlen, ezért a mozgással még teljesebbé tették előadásukat. A Tulipánt Népzenei Együttest a megszólaló két unokatestvérével, Molnár Adriennel és Molnár Nándorral alapította 2000-ben. Jelenleg négyen alkotják a csapatot, amelyhez két Vas megyei tag csatlakozott: Csáky Anna és ifj. Földesi János. Korábban külön-külön mindenki zenélt  hegedűn, csellón, gitáron, mígnem valamennyien a népzenénél kötöttek ki. Az azonos érdeklődés összehozta a fiatalokat, akik színpadképes produkció kidolgozásába kezdtek. Szombatonként a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában gyakoroltak, s mellette a környékbeli tánccsoportoknak biztosították a zenei kíséretet. Ma is tartják a kapcsolatot a vitnyédi, a bogyoszlói, a kónyi a kapuvári és a szili együttesekkel. Ahogy telt az idő, a Tulipánt egyre ismertebb lett, ezért ma már nemcsak mint kísérőzenekart hívják meg  őket, hanem önálló koncerteket tartanak településszerte. A Római Magyar Akadémiával való kiváló együttműködésük révén jó néhány olaszországi úton is részt vettek. Idén ötödször vendégszerepelnek az észak-olasz európai fesztiválon.
Tudós Tamás elmondta, hogy az együttes halad tovább a megkezdett úton, különösebb újítást nem terveznek, de talán a cimbalom az a hangszer, amely meglehetősen ritka a környéken, és hangzásvilágát tekintve jól illeszkedne a Tulipánt népzenéjéhez.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.