Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csornai népzenei találkozó

Csorna várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából több zenei műfaj is képviseltette magát az ünnepségsorozat programjain. A Tulipánt együttes a többi környékbeli zenekarral együtt a népi hangszereket megszólaltató találkozón vett részt a művelődési házban. Mivel a repertoárt úgy állították össze, hogy a citerások mellett énekkar, moldvai és cigányzene szólalt meg,  ezért ők inkább az erdélyi vonós műveket játszották. Tudós Tamás szerint táncosok nélkül az utóbbi elképzelhetetlen, ezért a mozgással még teljesebbé tették előadásukat. A Tulipánt Népzenei Együttest a megszólaló két unokatestvérével, Molnár Adriennel és Molnár Nándorral alapította 2000-ben. Jelenleg négyen alkotják a csapatot, amelyhez két Vas megyei tag csatlakozott: Csáky Anna és ifj. Földesi János. Korábban külön-külön mindenki zenélt  hegedűn, csellón, gitáron, mígnem valamennyien a népzenénél kötöttek ki. Az azonos érdeklődés összehozta a fiatalokat, akik színpadképes produkció kidolgozásába kezdtek. Szombatonként a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában gyakoroltak, s mellette a környékbeli tánccsoportoknak biztosították a zenei kíséretet. Ma is tartják a kapcsolatot a vitnyédi, a bogyoszlói, a kónyi a kapuvári és a szili együttesekkel. Ahogy telt az idő, a Tulipánt egyre ismertebb lett, ezért ma már nemcsak mint kísérőzenekart hívják meg  őket, hanem önálló koncerteket tartanak településszerte. A Római Magyar Akadémiával való kiváló együttműködésük révén jó néhány olaszországi úton is részt vettek. Idén ötödször vendégszerepelnek az észak-olasz európai fesztiválon.
Tudós Tamás elmondta, hogy az együttes halad tovább a megkezdett úton, különösebb újítást nem terveznek, de talán a cimbalom az a hangszer, amely meglehetősen ritka a környéken, és hangzásvilágát tekintve jól illeszkedne a Tulipánt népzenéjéhez.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

További hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.