Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csorna megtiszteltetésnek tekintette a turisztikai kiállításon való részvételt

Csorna megtiszteltetésnek és óriási lehetőségnek tekintette a Magyarország legnagyobb turisztikai kiállításán való részvételt. – Már a második nap több százan megnézték közös standunkat – számolt be az eseményről Major András.

Csorna és térsége első alkalommal vett részt önállóan a több tízezer vendéget és sok száz kiállítót vonzó, négynapos budapesti utazás kiállításon.
– Azzal a szándékkal jelentünk meg a 38. alkalommal megrendezett Budapesti Utazás Kiállításon, hogy kulturális és idegenforgalmi, valamint gasztronómiai értékeink bemutatása után egyre több turista tekintse célterületnek Csornát és környékét – adott helyi interjút Major András. Az alpolgármester így folytatta: –
Magunkkal hoztuk képzőművészeink alkotásait, a csornai viseletet, a Premontrei Apátságot és a Pántlika Néptáncegyüttest népszerűsítő prospektusokat. A felsoroltak bekerültek a megyei értéktárba is, amely kiegészült a többi rábaközi termékkel, például a bogyoszlói fafaragók alkotásaival és a rábaközi hímzésmotívumokkal.
Sokan kérdezősködtek Csorna és térsége történelme, épített örökségei után, érdeklődtek a város híres szülöttei iránt. Ha elkészül az elkerülő, az alpolgármester szerint érezhető változást fog hozni városunk életében. Egyrészt megszűnik a településen áthaladó hatalmas forgalom, ezért Csorna olyan nyugodt kisvárossá válik, amilyent az itt lakók már rég látni szeretnének. Másfelől Csornát sokkal könnyebben és gyorsabban meg lehet majd közelíteni. Ez azoknak a turistáknak lehet vonzó, akik megunva a nagyvárosi nyüzsgést, csendes helyen szeretnének pihenni.
– Nyilván a mi feladatunk, hogy Csornán olyan körülményeket teremtsünk, ahol a helyben élők és az ide látogatók egyaránt jól érzik magukat. Az október óta hivatalba lépett városvezetés kidolgozta részletes projektcsomagját, mely foglalkozik a sport– és kerékpárturizmussal, a termálvíz és a premontrei parkszínpad hasznosításával.
Olyan turisztikai célterületté szeretnénk varázsolni Csornát, ahol mindenki szívesen tölti el szabadidejét. Tudjuk, hogy van feladatunk, de igyekszünk ennek a jövőben megfelelni – hangzott a tájékoztatóban.

„Próbálunk élni azzal, amit elődeink ránk hagytak. Nagyon is élő, nagyon is eleven valóságba várjuk a látogatókat, a diákcsoportokat, a nyugdíjasokat.”

A katolikus egyháznak, a premontrei szerzeteseknek a hitélet továbbadása mellett a kultúra és a közösség szolgálata is a feladata kell, hogy legyen. A katolikus papsághoz többnyire a tudás, a tudományok és a kultúra művelése kapcsolódik.
– A premontrei rendház a Rábaközben „atyai ház” is egyben – fogalmazott Heiter Róbert Gottfried. – Nem csak a hozzánk kapcsolódó közösségeknek, a borbarátoknak, a keresztény értelmiségieknek, hanem a kérdéseivel hozzánk fordulóknak, és mindazoknak, akik nálunk szeretnének otthonra találni. A szerzetesi szegénységnek alapvető jelentése van. Az emberek visszahőkölnek a szó hallatán, és ha ránéznek arra a barokk palotára, amely ott áll Csorna közepén, eszükbe jut: Vajon az a tízen egynéhány pasi, aki benne él, mitől is lenne olyan rettentő szegény?
A szerzetes így vélekedett: Az épület, a benne lévő tárgyak és műkincsek nem az övék, legfeljebb használják ezeket. Egyik legfőbb feladatuknak nevezte, hogy megőrizzék és továbbadják elődeik hagyatékait, melyeket a nagyközönségnek is bemutatnak időnként. Ezért fontos, hogy a kultúra vagy a hit iránt érdeklődő látogatók a házat élettel töltsék meg.
Nagyon jó az együttműködés a premontrei rendház, és az abban található muzeális kiállítóhely között, így a csoportoknak a templomot, a rendházat, igény esetén a levéltárat is be tudják mutatni. Heiter Róbert Gottfried szerint aki kíváncsi a premontrei szerzetesekre, illetve a környezetre, ahol élnek, az már megtette a kezdeti lépést, ők mindenesetre nem zárkóznak el az ismerkedés elől.

– Mivel napjainkban zajlik a megyerikumok összeállítása, az utazás kiállításon is azokat a rábaközi értékeket jelenítettük meg, amelyek beleillenek ebbe a sorba – Sipos Bernadett felnőttképzésért felelős vezető. Ezek közül kiemelném a rábaközi perecet, amelyet meg is kóstoltatunk az emberekkel. Megjelenítjük a csornai népviseletet, a népi fazekasságot Ángyán Csilla termékein keresztül, a bogyoszlói fafaragókés a bősárkányi gyékényszövők alkotásait, a premontrei apátság értékeit.

Budapesti utazás kiállítás rábaközi résztvevőkkel

Az emberek felfedezték maguknak Acsalagot. Szilágyi Andrásné nagyon örül annak, hogy a kisebb települések Csornához csatlakozva részt vehettek az utazás kiállításon. Acsalag polgármestere elsőként élt a lehetőséggel, hogy bemutassa az ötszáz főt számláló települést tájékoztató–füzetek és dr. Nagy Miklós tollából származó történetek segítségével. A megszólaló büszke arra, hogy csak néhány lakatlan ház található a községben, ami azt jelenti, hogy sokan értékelik a vidéki csendet és nyugalmat. Különösen kedvelt
az Andaui-hídhoz vezető turistaút, de a településtől nincs messze a fertődi kerékpáros útszakasz sem. A Nyirkai–Hany vizes élővilágát 2001-ben helyreállították, így 2004 óta a Hansági Tájvédelmi Körzet része lett. A nádas és a gyékényes területekre, a bokorfüzesek közé visszatelepültek a vadludak, a rétisasok és a vetési ludak. Újra látható a virágzó fehér tavirózsa, mely szintén gyönyörű látványt nyújt. Acsalag a térségben szinte az egyetlen olyan község, ahova nyolc gólyacsalád állandóan visszatér, ami nemcsak a helyieket, hanem az átutazókat is nagyon érdekli.

A messziről jött ember mindig mást vesz észre, mint aki nap mint nap a megszokott tájat rója. A falvak vezetői általában olyan rendezvényeken szoktak részt venni, amelyekben látják a jövőt vagy a jövőbeni teendőket. Nem feltétlenül azt kell figyelni, hogy a többiek mit csinálnak, esetleg kinek mi sikerül, hanem előre gondolkodva érdemes tervezni – hangsúlyozta Szalai Zoltán. A kétezer lelkes Farád polgármestere szerint a következőkből érdemes kiindulni: A falu helyzete és környezete eleve meghatározza azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretnének elszalasztani, mert az adottságokat sokkal inkább ki kell használni. Év elején tartották a Hanyi Táltoscsikók íjászbemutatóját, melyen közel száz indulót fogadtak idén is. Farád szintén rendelkezik olyan turisztikai attrakciókkal, amelyekért érdemes felkerekedni az ország más részeiről, ezért pályázati pénzből szeretnék bővíteni a meglévő szálláshelyeket. A Rábaköz és környéke gazdaságilag jobban áll hazánk többi térségéhez képest, de a nagyvárosoknál jóval kisebb a látogatottsága. A rendezvényeket szintén a táj értékei köré szerveznék, mert aki madárdalt hallgatva, jó levegőn akar pihenni, annak érdemes Farád környékére látogatni. Szalai Zoltán hozzátette: Az említettek miatt érdemes részt venni az utazás kiállításhoz hasonló rendezvényeken, mert jó, ha népszerűsítjük értékeinket.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek