Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Csorna és a Pántlika neve végérvényesen összeforrt

„Igazán nagy dolog, amikor egy közösség a város védjegyévé, nagykövetévé tud válni” – részlet Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő köszöntő gondolataiból. A csornai Pántlika Néptáncegyüttes az elmúlt három és fél évtized gyöngyszemeit mutatta be 35 éves jubileumi gálaműsorán.

Lengyel Sándor, a Rábaközi Népművészeti Műhely Egyesület elnöke, és felesége, Lengyel Sándorné 1984-ben tettekre váltotta elképzelését, de talán még az alapítók sem gondolhatták akkor, hogy a tizennyolc fiatal táncossal elindított Pántlika Néptáncegyüttest 35 év múlva a Kárpát-medence táncait bemutató európai hírű együtteseként fogják méltatni. Talán még ennél is nagyobb elismerés, hogy a gyermekként hozzájuk kerülő táncosok közül sokan még felnőtt korukban sem hagyják ott a pántlikás közösséget.
A 35 éves jubileumi gálaműsoron felidézve a múltat, a legkedvesebb táncokat tekinthette meg a nagyérdemű a csornai művelődési központban. A különböző versenyeken díjazott koreográfiákkal, a legsikeresebb műsorszámokkal, az együttes tagjai számára legemlékezetesebb táncokkal örvendeztették meg a közönséget.
Gyopáros Alpár kormányzati kötelezettségei miatt maradt távol a rendezvényről, ezért Szilágyi Gabriella, az országgyűlési képviselő munkatársa tolmácsolta gondolatait. Elmondta, hogy Pántlika Néptáncegyüttes a legmagasabb szintű kultúra közvetítésére vállalkozott. Járva az országot, Csorna nevét sokan együtt említik a táncegyüttessel, mely „utazó nagykövetként” öregbíti a város hírnevét szerte az országban, szerte Európában.
Ivanics Ferenc szerint a hagyományt nem ápolni, hanem megélni kell, mert így lehet a legtöbbet tenni azokért a dolgokért, amiket ránk hagytak elődeink. A megyei közgyűlés alelnöke a jubileumi műsorra érkezett nézőket arra kérte, hogy legyenek büszkék magyarságukra, legyenek büszkék a fellépő fiatalokra, hiszen a lélekre-szívre ható produkciójukkal megmutatnak valamit abból a magyar erőből, mely mindannyiunké.
Ivanics Ferenc – Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnökének üdvözletét átadva – Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának nevében díszoklevéllel és emlékéremmel köszönte meg az együttes több évtizedes munkáját.
Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester a jubileumi gálaműsoron bejelentette, hogy az idén megkezdődhet a táncegyüttes bázisának számító egykori ifjúsági ház épületének felújítása. A polgármester abban bízik, hogy a korszerűsítést követően a csapatnak kizárólag a szakmai munkára kell fókuszálnia és többé nem élik át a műszaki gondok, beázások okozta nehézségeket. – Mit is kívánhatnék egy 35 évesnek, akinek gyermekei közül többen nemzetközi sikereket értek el, és hivatásuknak is a táncot választották? Kívánom, hogy az együttes ezüst szalagjának csíkja még nagyon sokáig fényesen kanyarogjon, színesítve Csorna város kulturális és közösségi életét. Sok pántlikát viselő lány és fiú élvezze, őrizze a néptáncos hagyományokat, a néptáncos közösség összetartó erejét – fogalmazott a polgármester.

Beküldés dátuma: 2019. 05. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek