Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csorna első gyermekszakorvosa kapott városi elismerést

Dr. Bognár István csornai gyermekorvos messze földön híres kiváló memóriájáról, mert alig akad olyan általa kezelt kislány vagy kisfiú,  akinek ne emlékezne a sok-sok évvel ezelőtti betegségére, sőt, fejből sorolja a családtagok és több generációra visszamenőleg a felmenők neveit is. A díjazott 1964-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját  a budapesti orvostudományi egyetemen. Kezdetben a szülész-nőgyógyász, valamint a belgyógyász szakirány érdekelte, de miután megismerte a fővárosi Tűzoltó utcai gyermekklinikán Petényi professzor urat, egyre vonzóbb lett számára a csecsemő- és gyermekgyógyászat.
A frissen szakvizsgázott orvos 1971 december elsején került Csornára.  A gyógyító úgy emlékszik vissza a ‘70-es évek elejére, hogy ebben az időben csak Budapesten és a nagyobb városokban dolgoztak gyermekorvosok. Csornán nagyon várták már a szakorvos érkezését, mert a szülők nem örültek annak, ha csemetéjük az idősebb betegekkel együtt kapott ellátást. Dr. Bognár István mostoha viszonyok között kezdte praxisát a volt ruhagyár helyén. 1974 januárjáig egyedül látta el az apróságokat, mígnem osztályos orvos kolléganője átvette a csornai körzet egy részét, valamint Farádot, interjúalanyunk pedig pluszban Barbacsot és Maglócát kapta meg.
A gyógyító kiváló érzékkel tesz különbséget a kicsik viselkedése és sírása között, hiszen más a lázas, beteg gyermek panasza, mint azé, amely csak fel akarja hívni magára a felnőttek figyelmét. Dr. Bognár István megjegyezte: érhető, hogy a csecsemővel az első három évben legtöbbet foglalkozó édesanya vagy akár a nagymama aggódik, ezért ha kell, felkeresi a gyermekorvost. A beszélgetőpartner nagyon fontosnak tartja a szülőkkel való együttműködést, ezenkívül sok türelemre van szükség az eredményes munkához. Szerinte az orvos sose figyelje az órát, hanem szánjon megfelelő időt a betegekre: érezze a gyermek, hogy ő a legfontosabb. Legfájdalmasabb emlékei közé tartozik, amikor egy-egy súlyosabb eset kapcsán kénytelen volt közölni a szülővel, hogy innentől nem vállalhat felelősséget a kicsi gyógyulásáért, ezért további megfigyelésre beutalja  a kórházba. Jelentős javulást hozott az egészségügyben, amikor bevezették a  kismamaszállásokat, így a kritikus napokban sem szakad el egymástól a gyermek és az édesanya, a Margit Kórház helyzetében pedig csak akkor remél fejlődést, ha megváltozik a mostani  finanszírozási forma. 
A váróteremben találkoztunk Horváth Lászlóval, aki elmondta, hogy három gyermeket nevel, és hatéves kislányával a kötelező védőoltás beadása miatt érkezett a rendelésre. Az apuka csak jó tapasztalatokat szerzett dr. Bognár Istvánról, aki emberileg és szakmailag is kifogástalanul látja el feladatait. Brigitta eleinte félt, de orvosa hamar megtalálta vele a hangot, ezért azóta könnyebben lépi át a rendelő küszöbét.
Megszólaltattuk Fekete Gézánét, a gyermekorvos “jobbkezét”is, aki 1992 óta asszisztál Bognár doktor mellett. Az egészségügyi dolgozó szülésznőként kezdte pályáját, majd átkerült a gyermekorvoshoz, akivel már annyira összeszoktak, hogy szinte egymás gondolatait is ismerik.
A városi kitüntetéssel elismert dr. Bognár István közel negyven esztendeje gyógyítja a kis betegeket, mellyel jelentősen hozzájárult Csorna egészségügyi helyzetének javításához, hiszen nem mindegy, hogy a gyermekek milyen állapotban érik el a felnőttkort.  Az orvos ma sem érzi fárasztónak választott hivatását, ezért amíg teheti, szeretné folytatni a gyógyítást.
Beküldés dátuma: 2010. 08. 25.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.