Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Családok szórakoztak a beledi Glóbusz-napon

Nagy Olivér szerint a veterán autók korszakát éljük, mert egyre több embert vonzanak a régi, de szépen karbantartott, sok esetben működőképes járművek. Aki időt és pénzt szán erre a hobbira, a szélesebb nagyközönség számára is szívesen bemutatja szenvedélye tárgyát.

Az idei Glóbusz-nap jócskán túllépte a megszokott kereteket: az eredetileg két utcára, a Hársfa-Ifjúság utca közötti játszótérre tervezett összejövetel mára a beledi önkormányzat hivatalos programjává nőtte ki magát. Zsiray Dénes ötletgazda szerint segítőtársai is sokkal gyakorlottabban álltak neki az előkészületeknek. A sikeres szabadtéri program alapja a kedvező időjárás, valamint a jó szervezőmunka. Idén nyáron Beledben mindkét feltétel maradéktalanul teljesült.
Aki elfáradt a családi és sportprogramokon, egy utcával arrébb megtekinthette a régi korok hangulatát idéző, több évtizeddel ezelőtt a mindennapi élet részét képező öreg járműveket. Az autók, motorok száma egyértelműen megmutatta, hogy a korábbinál is nagyobb volt az érdeklődés az idei Glóbusz-napi veteránautó bemutató iránt. Nagy Olivér szerint a járművek száma meghaladta a hatvanat, de televíziós forgatásunkkor is folyamatosan érkeztek az újabb és újabb résztvevők a rendezvényre. Nemcsak a közeli településekről, hanem Szombathelyről, Győrből, Sopronból, Jánossomorjáról is begurult egy-egy veterán autó vagy motor. A főszervező a példa kedvéért megemlített néhányat a kínálatból: a Trabant 601-es mellett régi Volvók, Skodák, Barkas és Zil teherautók, az 1940-es években gyártott különféle motorcsodák.
Nagy Olivér a szokásos DKW modelljével, az M63-as Ural motorjával, valamint a háború utáni DKW 250-essel és egy Pannónia P10-essel érkezett a bemutatóra. Pannónia T5-ösét időközben elcserélte egy CZ 175-ösre.
Riportunk készítésének idején pöfögve elhaladt az úton egy oldalkocsis motor, és Nagy Olivér megértő mosollyal húzódott félre, hogy nosztalgikus hangulatban meséljen a múltról:– Ha jól belegondolunk, én még mentem ilyen autóval, meg az apám és a nagyapám. Ha úgy vesszük, nem is volt ez olyan régen, mert harminc év alatt rengeteget változott a technika. Egy Ladát, egy Wartburgot egy marék kulccsal megszerelted, az út szélén megjavítottad, és ha abból nem esett ki a motor, haza tudtál jönni.
A szervező célja, hogy a látványos autók és motorok megtekintése révén minél többen megismerjék Beledet, ahol igyekeznek az emberek kedvében járni.

Beküldés dátuma: 2019. 08. 13.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

Hirdetés