Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csak józanon üljön biciklire!

Még a jól ismert, többször bejárt útszakaszon is elég egy pillanatnyi kihagyás, és bekövetkezik a baleset, melyre nem lehet, vagy nagyon nehéz ésszerű magyarázatot adni. A rendőröknek kötelező kivizsgálni és utólag is elemezni minden megtörtént esetet – mondta Buthi Gyula. Legutóbb Beled környékén olyan helyeken fordult elő közlekedési baleset, ahol nem ez volt az első alkalom. A 86-os főúton kitették ugyan a balesetveszélyes helyet jelző sárga táblát, de még ez sem volt elég figyelemfelkeltő! Más helyzetben pedig a Stop tábla ellenére fékezés nélkül hajtott a sofőr az útkereszteződésbe. A baleset okának feltárása után a helyszínt szokták megvizsgálni, főleg, ha több ízben fordul elő ugyanott a baj. A rendőrök alaposan körülnéznek, ellenőrzik a láthatási viszonyokat, s átgondolják az újabb táblák kihelyezését és az útburkolati jelek felfestését.
A beledi őrsparancsnok mindenképpen javasolja a téli gumi felszerelését. Ezenkívül ha érzi az autóvezető, hogy lankad a figyelme, inkább álljon meg néhány percre, szellőztesse ki a fejét és mozgassa át tagjait. A kezdő sofőrök ugyan megkapták a jogosítványt, de ez közel sem jelent még biztos tudást, ezért ha lehet, ők ne vezessenek egyedül!
Legalább ilyen fontos a kerékpárosok és gyalogosok biztonságos közlekedése. A bicikliseknél a legfontosabb szempont a megfelelő világítás, amelyet ha a sokadik felszólításra sem  pótol az állampolgár, számíthat a rendőri intézkedésre. Az egyenruhások lakott területen kívül a sárga mellényt kérik számon, a gyalogosoktól pedig a megfelelő helyen történő közlekedést. Kiemeltebb figyelemre számíthatnak a szórakozóhelyekről hazatérő vendégek, akik nem minden esetben veszik figyelembe a veszélyeket. A kisebb fokú szabálysértés esetén háromtól húszezer forintig lehet bírságot kiszabni, a feljelentés pedig harmincezer forintot is jelenthet. Az ittasan kerékpározók büntetését jelentősebb mértékben emelték: egy sör után akár harmincezerre is számíthat a delikvens, de ha még ennél is jobban elengedte magát, hatvanezer is lehet a bírság. Méltányosságra nincs lehetőség, mert a büntetési tarifák nem tól-ig összegek, hanem fix tételek.
Beküldés dátuma: 2012. 01. 25.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.