Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

– Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel. A creative chef rengeteg újítással lepte meg az édesapát, aki ha épp nem a fakanalat forgatja, az IHH Nyelviskola igazgatásával van elfoglalva.

A Rábaközi Televízió adásaiban hétről hétre láthatják a nézők a Creative Chef egyes epizódjait. Győr Plusz munkatársai, Winkler András és Závori Zsolt által összeállított tévés sorozat hamar sokak kedvence lett. Nagy Eszter, a Konyhafőnök 2. évadának 3. helyezettje, majd a Szuperdöntő győztese átmenetileg konyhát cserélt, mert rendhagyó módon és helyszínen, édesapja otthonában készítette el nemrég az ételeket. A privát életben egyébként mindig Nagy Ottó a „konyhafőnök”, de ezúttal átadta lányának a fakanalat, ő csupán asszisztált a különleges ebédhez.
– Most Eszter diktálta a tempót, és választotta ki az alapanyagokat – fogalmazott a riportalany. Nagy Ottónak igazi meglepetést okozott, hogy a véres és májas hurka nem a hagyományos módon került az asztalra: Eszter miután a bélből eltávolította a tölteléket, kis gombóccá formálta, majd a panírozás után kisütötte olajban. Szokatlan módszer, hisz a téti gazdáktól származó ízletes hurka abszolút alkalmas közvetlen fogyasztásra.
Nagy Ottó úgy emlékszik gyermekkorára, hogy szülei reggeltől késő estig dolgoztak, ezért gyakran Jolán néni vigyázott rá és a testvérére a gyárvárosi lakásban. – Beültem mellé a konyhába és figyeltem, hogy mit csinál. Néha besegítettem, szerettem csinálni – mesélte az IHH vezetője. Szerinte az idős néni személyes varázsa és főzőtudománya miatt szeret a mai napig a konyhában tevékenykedni, és Eszter lánya ebben nőtt fel. Az édesapa kevesebbféle ételt készít el maga, de azért van néhány különleges recept a tarsolyába. Bevallása szerint nem bánik csínján a fűszerekkel, és különösen a keleties ízeket kedveli. Csak akkor fogja vissza magát, ha az unokák is náluk ebédelnek.
– Szeretek főzni, mely egyike azon hobbijaimnak, ami a szellemi munkát igénylő napi „robot” után kikapcsolja az agyat – fogalmazott Nagy Ottó, aki több mint negyven éven keresztül megszokta a kora hajnali kelést. Mielőtt nekiáll a főzésnek, feltérképezi az otthoni alapanyagokat, majd kitalálja, hogy mit fog előállítani aznapra. Nagy kedvence a lecsó, melyet kolbász nélkül készít el. Édesanyja lecsója utánozhatatlan, ezért több évtized gyakorlás után sem tud ugyanolyant letenni az asztalra. Elmondása szerint a húsétel jobban kézre áll neki, a főzelékhez nincs akkora tehetsége. Gyerekei szinte elvárják tőle, hogy kínálja meg őket húslevesével, mert annyira ízlik nekik. Egyedi módon készíti a kovászos uborkát is, mert egyszer rábukkant a ferences szerzetesek által kipróbált receptre, azóta annyira bevált, hogy mindig ezt alkalmazza. Szerinte a lényeg a friss és jó alapanyag, utána már nehezebb elrontani.
A közös családi főzés alkalmával az egymás iránt érzett szeretetük csak még ízletesebbé teszi az ételt. Ha ebédre várja lányát és fiát, akkor minden esetben az „Itthon én vagyok a chef” feliratú kötényben áll neki a munkának. Előfordul, hogy Nagy Ottó kikéri a Creative Chef véleményét, de lehet, hogy mégis a maga elgondolása szerint fejezi be.
Az édesapa elmesélte, hogy mielőtt egyértelművé vált Eszter főzőszenvedélye, olyan újszerű, avantgárd ruhákat tervezett, amelyek környezetében is nagy népszerűségnek örvendtek. Aztán jött a nagy „szerelem”, a konyhaművészet. Nagy Ottó szerint Eszter lánya rendkívüli kreativitását nem tőle örökölte, sokkal inkább a Rába Járműipari Gyárának oktatási osztályán dolgozó apai nagyapától, aki a bőrdíszmű termékek előállítása mellett festészettel is foglalkozott, ráadásul négy idegen nyelven, görögül, latinul, németül és oroszul beszélt. Utóbbi két nyelvre sváb származású édesanyjától, valamint a jenakijevoi fogolytáborban tett szert a háború után.
Creative Chef nézői lehet, hogy harminc percet látnak a tévéműsorban, mert előtte több órát vesz igénybe a forgatás, hisz meg kell főzni az ételt. A végén a stáb fogyasztja el a finomságokat, de néha annyi marad, hogy a barátoknak is jut belőle bőven. Nagy Ottó elárult még egy családi titkot: unokái érdekes módon a szusit nevezték meg fő kedvencnek, mert édesanyjuk olyan összetevőket használ a rizshez, amelyekkel egyetlen étteremben sem találkozhatnak.

Beküldés dátuma: 2019. 06. 18.

Kapcsolódó hírek

  • Újragondolt magyaros ételek

    – A szakács szakma is olyan, mint minden más egyéb munka: mindig van hova fejlődni. Tényleg igaz, hogy a jó pap holtig tanul.

További hírek