– Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel. A creative chef rengeteg újítással lepte meg az édesapát, aki ha épp nem a fakanalat forgatja, az IHH Nyelviskola igazgatásával van elfoglalva.
A Rábaközi Televízió adásaiban hétről hétre láthatják a nézők a Creative Chef egyes epizódjait. Győr Plusz munkatársai, Winkler András és Závori Zsolt által összeállított tévés sorozat hamar sokak kedvence lett. Nagy Eszter, a Konyhafőnök 2. évadának 3. helyezettje, majd a Szuperdöntő győztese átmenetileg konyhát cserélt, mert rendhagyó módon és helyszínen, édesapja otthonában készítette el nemrég az ételeket. A privát életben egyébként mindig Nagy Ottó a „konyhafőnök”, de ezúttal átadta lányának a fakanalat, ő csupán asszisztált a különleges ebédhez.
– Most Eszter diktálta a tempót, és választotta ki az alapanyagokat – fogalmazott a riportalany. Nagy Ottónak igazi meglepetést okozott, hogy a véres és májas hurka nem a hagyományos módon került az asztalra: Eszter miután a bélből eltávolította a tölteléket, kis gombóccá formálta, majd a panírozás után kisütötte olajban. Szokatlan módszer, hisz a téti gazdáktól származó ízletes hurka abszolút alkalmas közvetlen fogyasztásra.
Nagy Ottó úgy emlékszik gyermekkorára, hogy szülei reggeltől késő estig dolgoztak, ezért gyakran Jolán néni vigyázott rá és a testvérére a gyárvárosi lakásban. – Beültem mellé a konyhába és figyeltem, hogy mit csinál. Néha besegítettem, szerettem csinálni – mesélte az IHH vezetője. Szerinte az idős néni személyes varázsa és főzőtudománya miatt szeret a mai napig a konyhában tevékenykedni, és Eszter lánya ebben nőtt fel. Az édesapa kevesebbféle ételt készít el maga, de azért van néhány különleges recept a tarsolyába. Bevallása szerint nem bánik csínján a fűszerekkel, és különösen a keleties ízeket kedveli. Csak akkor fogja vissza magát, ha az unokák is náluk ebédelnek.
– Szeretek főzni, mely egyike azon hobbijaimnak, ami a szellemi munkát igénylő napi „robot” után kikapcsolja az agyat – fogalmazott Nagy Ottó, aki több mint negyven éven keresztül megszokta a kora hajnali kelést. Mielőtt nekiáll a főzésnek, feltérképezi az otthoni alapanyagokat, majd kitalálja, hogy mit fog előállítani aznapra. Nagy kedvence a lecsó, melyet kolbász nélkül készít el. Édesanyja lecsója utánozhatatlan, ezért több évtized gyakorlás után sem tud ugyanolyant letenni az asztalra. Elmondása szerint a húsétel jobban kézre áll neki, a főzelékhez nincs akkora tehetsége. Gyerekei szinte elvárják tőle, hogy kínálja meg őket húslevesével, mert annyira ízlik nekik. Egyedi módon készíti a kovászos uborkát is, mert egyszer rábukkant a ferences szerzetesek által kipróbált receptre, azóta annyira bevált, hogy mindig ezt alkalmazza. Szerinte a lényeg a friss és jó alapanyag, utána már nehezebb elrontani.
A közös családi főzés alkalmával az egymás iránt érzett szeretetük csak még ízletesebbé teszi az ételt. Ha ebédre várja lányát és fiát, akkor minden esetben az „Itthon én vagyok a chef” feliratú kötényben áll neki a munkának. Előfordul, hogy Nagy Ottó kikéri a Creative Chef véleményét, de lehet, hogy mégis a maga elgondolása szerint fejezi be.
Az édesapa elmesélte, hogy mielőtt egyértelművé vált Eszter főzőszenvedélye, olyan újszerű, avantgárd ruhákat tervezett, amelyek környezetében is nagy népszerűségnek örvendtek. Aztán jött a nagy „szerelem”, a konyhaművészet. Nagy Ottó szerint Eszter lánya rendkívüli kreativitását nem tőle örökölte, sokkal inkább a Rába Járműipari Gyárának oktatási osztályán dolgozó apai nagyapától, aki a bőrdíszmű termékek előállítása mellett festészettel is foglalkozott, ráadásul négy idegen nyelven, görögül, latinul, németül és oroszul beszélt. Utóbbi két nyelvre sváb származású édesanyjától, valamint a jenakijevoi fogolytáborban tett szert a háború után.
Creative Chef nézői lehet, hogy harminc percet látnak a tévéműsorban, mert előtte több órát vesz igénybe a forgatás, hisz meg kell főzni az ételt. A végén a stáb fogyasztja el a finomságokat, de néha annyi marad, hogy a barátoknak is jut belőle bőven. Nagy Ottó elárult még egy családi titkot: unokái érdekes módon a szusit nevezték meg fő kedvencnek, mert édesanyjuk olyan összetevőket használ a rizshez, amelyekkel egyetlen étteremben sem találkozhatnak.
– A szakács szakma is olyan, mint minden más egyéb munka: mindig van hova fejlődni. Tényleg igaz, hogy a jó pap holtig tanul.
Az Aktív Iskola Program célja, hogy minél élménydúsabb legyen a mozgás a testnevelés órákon, sőt, ez még a mozgásában korlátozott tanulókra is vonatkozzon.
Közel 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült Kapuvár Város Önkormányzata.
– Olyan típusú ember vagyok, aki közel engedi magához a többieket, ami egyrészt kihívás, de más részről problémát is jelenthet – mondta Henczel Szabolcs.
1980. szeptember 1-jén vette kezdetét a tanítás a kapuvári Széchenyiben. Az intézmény 1990-ben vette fel gróf Széchenyi István nevét és még abban az évben megtartották az első Széchenyi Kupát is.
Beled utcáit járva több épület, közterületi alkotás is magán viseli Tatai Lajos kezemunkájának nyomát.