Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Budai Viktória népi fazekassal beszélgettünk

Budai Viktória kicsi kora óta részt vett a kézművestáborokban, ahol egy debreceni házaspár szerettette meg vele a kézműves foglalkozást. A beledi általános iskola befejezése után nem volt kérdés, hogy hol folytatja a tanulást. A fiatal lány a győri Kovács Margit Általános Művelődési Központ és Kézműves Szakmunkásképzőben megszerezte a kedvelt mesterségről szóló bizonyítványt. – Népi fazekasként végeztem, de nem teljesen ezt a vonalat követem – mondta Viktória, aki  eleinte saját és családja szórakoztatására készítette a tárgyakat, s januári  államvizsgája óta foglalkozik rendszeresen a kerámiakészítéssel. A pedagógia, valamint néprajz szakos bölcsész diplomával rendelkező  hölgy olyan egyedi stílus kialakítására törekszik, hogy az illeszkedjen a mai modern háztartásokba, de közben megmaradjon az archaikus forma is. Kedvencei nem bizonyos típusú tárgyak közül kerülnek ki, hanem mindig az utoljára készített  daraboknak örül a legjobban, amelyek nem várt sikerélményt nyújtanak az alkotónak. Sütő-főzőedények, étkészletek, bögrék, reggeliző-szettek, házszámtáblák, fagyálló kerámiák, nagyobb kerti cserepek kerülnek ki a műhelyéből. A vásárlók a használati tárgyakat értékelik a legtöbbre, ezért a küllem mellett a funkcionalitás a másik szempont, amelyre az alkotó  törekszik. Keresettebb színek a barna, a zöld és a kék, de az alkotó dolgozott már fehérrel és a sötétebb árnyalatokkal is. Már eleink is tisztában voltak azzal, hogy a legjobb a természetes anyag,  ezért az agyagedényekben készített és tálalt ételnek talán még az íze is finomabb – magyarázta a keramikus.
Budai Viktória hosszú távú tervei közt szerepel a fazekas mesterség mind alaposabb megismerése, valamint annak oktatása. Idén nyáron elindítja első néprajzi jellegű táborát Beleden, ahol a gyerekek a kézműves foglalkozások mellett megismerkedhetnek gyökereinkkel. Mivel a település nem rendelkezik fazekas hagyományokkal, rá vár az a megtisztelő feladat, hogy terjessze ezt a kultúrát. A fiatal vállalkozó szeretne tanult mesterségéből megélni, ezért hamarosan fel fog bukkanni a vásárokon és a falubeli rendezvényeken, hogy megmutassa egyedi, kézzel készített termékeit.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.