Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Bőven van még ötlet a kapuváriak tarsolyában

Lehet, hogy kifele nem annyira látványos, de a kapuvári képviselők az utóbbi hetekben az esztendő legfontosabb feladatával vannak elfoglalva: a 2020-as költségvetésen dolgoznak. Az elv évek óta ugyanaz: meg kell alapozni a város biztonságos működését.

A kapuvári városvezetés az elmúlt önkormányzati ciklusban is nyílt kártyákkal játszott, ezért a tavaly októberi helyhatósági választás alkalmával sem hangzott el egyetlen légből kapott ígéret sem. Szerintük akkor ér valamit az adott szó, ha a fejlesztés, vagy bármely beruházás anyagi háttere is biztosított.
Egyre több minden megvalósul a város 2007-es fejlesztési tervéből, ezért Hámori György abban bízik, hogy a folytatás is ennek megfelelően alakul.

Megindítottak két közbeszerzési eljárást: Egyik a volt húsgyár területére építendő szabadidőparkra vonatkozik. A polgármester szerette volna tisztázni az ezzel kapcsolatos félreértéseket, ezért elmondta, hogy nem kifejezetten sportparknak készül, hanem a kicsiktől a nagyokig valamennyi korosztály szórakozását fogja szolgálni. Ezenkívül várják az idősotthon első ütemének a kivitelezésére jelentkező cégek ajánlatait.
A húsgyár másik felén lévő telkek egyébként nagyon hamar elkeltek, ezért már az utca kialakításán gondolkodnak.
Az önkormányzat örömmel látja a magán kezdeményezésű építkezéseket, hiszen a város ezáltal is fejlődik.
A polgármester az apróbb örömökről is beszámolt: Ismét pénzt nyertek egy műfüves pályára, mely a házhelyi óvoda területén fog megvalósulni és hogy a lakótelepiek se maradjanak ki ennek előnyeiből, számukra is benyújtották a pályázatot.
A mindennapi élethez elengedhetetlenek azok a beruházások, amelyek már megvalósultak, vagy ezután fognak befejeződni Kapuváron.
– Ha valaki figyelte az elmúlt időszak tendenciát, akkor láthatta, hogy sokat költöttünk a gyerekekre, az óvodákra és az iskolákra – mondta Hámori György, majd hozzátette: – Van még tennivaló, de amit lehetett, létrehoztuk Kapuváron. Nincs olyan oktatási intézmény a városban, amelyen ne történt volna valamilyen korszerűsítés. A beruházások érintették a szociális területet, a könyvtár felújítása jelenleg is folyamatban van, az egykori ÉDÁSZ-épületből pedig civil házat szeretnének kialakítani.
A bentlakásos idősotthon elvárás a lakosság részéről – hangzott a riportban. Miután rendbe tették az alapvető dolgokat és látják, hogy mennyi pénz marad, az egyéb fejlesztésekre is gondolhatnak – húzta alá a polgármester. Hámori György példának említette a fürdő több lépésben történő felújítását. A munkát a növényzettel kezdenék, majd a használaton kívüli faházakkal folytatnák. A járdák szintén felújításra szorulnak és még az idei esztendőben elindulna a medencék korszerűsítése.
Kapuvár valamennyi feltételét teljesítette a tanuszoda létesítésének. Az első közbeszerzési eljárás nem hozott eredményt, ezért megismételték. Nem hivatalos információk szerint most már megfelelő számú kivitelező jelentkezett a felhívásra, tehát nincs akadálya, hogy megkezdődjön a beruházás.

Jó ütemben halad az M85-ös főút Sopron felé vezető szakaszának építése. Hámori György személyesen is meg fog győződni a munkálatok eredményeiről. – Várjuk és készülünk rá. Ezért is örömteli, hogy a Belügyminisztériumtól támogatást kaptunk a Széchenyi utcai körív rendbehozatalára. Ha Kapuvártól délre elkészül a feljáró, az arra haladó forgalomtól mentesíteni kell valamilyen módon a városközpontot – hangsúlyozta a polgármester.

A település önkormányzata nagyon jó kapcsolatot ápol a Kapuvári Mentőállomással, különösen a helyi kórház aktív ágyainak több mint tíz évvel ezelőtti megszüntetése óta. 2007-ben ötmillió forinttal támogatta a város a mentőállomás komplett felújítását, ami akkoriban nagy pénznek számított. A helyhatóság minden évben segíti kisebb-nagyobb összegekkel a mentők munkáját. Azóta esetkocsi is működik, a mentők pedig viszonzásképpen nemrég kültéri defibrillátort helyeztek el a városközpontban.

Kapuváron sok olyan civil szervezet működik, melyek minőségi munkával hívják fel magukra a figyelmet. A városi rendezvényeken azok kapnak megnyilvánulási lehetőséget, melyek nem öncélúan tevékenykednek, hanem a köz, vagyis a kapuváriak fejlődése érdekében dolgoznak egész éven át.
2020-ban szintén a Böllérmáj Fesztivállal indul a szabadtéri szórakoztató programok szezonja. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál első napja inkább a szakmának szól, melynek fő vázát az ÍzvadÁszok és a Szabadtűzi Lovagrend tagjai adják.
A majális laza kikapcsolódást kínál a résztvevőknek, és Hámori György megemlítette a gyereknapot, a sörfesztivált, a kapuvári hagyományokkal és fúvósokkal színesített búcsút. Idén is megtartják a KapuVára Fesztivált, a házhelyi városrész százéves jubileumára pedig kiemelt rendezvénnyel készülnek. A szabadtéri programokat a „Kapuvár szeretlek!” elnevezésű összejövetel fogja zárni idén szeptemberben.

Beküldés dátuma: 2020. 02. 19.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés