Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Bogyoszló polgármestere összegezte az elmúlt négy évet

- Nem röstellem bevallani, hogy nagyon sok tanulnivalóm volt, és még most is nap mint nap új dolgokkal szembesülök - jegyezte meg Bogyoszló első embere. - Igen rosszkor kerültem haza polgármesternek - utalt a nehézségekre, valamint arra, hogy munkatársaival együtt megviselte őket a kényszerű  iskolabezárás, s szerinte emiatt még mindig neheztelnek rá néhányan. - Én csak végrehajtó voltam, és azt is tudni kell, hogy harminc gyerekkel nem lehet önálló iskolát fenntartani - fogalmazott a beszélgetőpartner.
Sebestyén Katalin rövid helyzetképet adott a négy évvel ezelőtti állapotokról, melyben az elvárások és a pénzhiány állt egymással szemben. A kis költségvetéssel üzemelő, adóbevételeket nélkülöző faluban nagy volt a lakosság igénye, viszont az állami támogatást simán felemésztette a működtetés. Könnyű azt mondani, hogy itt vannak a pályázatok, mert hát abban sem lehet mindenki nyertes, és az önrész  sem elenyésző összeg. Tíz évvel ezelőtt nem okozott nagy nehézséget, de a mai projektekhez már hivatásos pályázatírók kellenek - folytatta érvei felsorolását a polgármester.
A gyerekek azért nem jártak olyan rosszul, mert két-három kilométerre lévő településre járnak át tanulni, s az utaztatásukban partnerként közreműködik a közlekedési vállalat. A dolgozók közül mindenki megúszta az elbocsátást, s a megüresedett épület sem jutott az ebek harmincadjára, mert  több célra is sikerült hasznosítani. Ide költöztették a védőnőket, valamint a bútorokkal és gépekkel berendezett irodába került a falugazdász szolgálat is. A tornatermet jutányos bérleti díj fejében a fél Rábaköz használhatja, mert a helyieken kívül a környékbeli  focisták is idejárnak edzésekre. A civil szervezetek, klubok, néptáncosok mind otthonra leltek az immár nem elhagyatott épületben. A pályája nagy részét a kultúra követeként letöltő polgármester asszony büszke a falu könyvtárára, népművészeti kiállításaikat pedig hétről hétre látogatja az egész buszt megtöltő vendégsereg.

Nagyon szép a Tanítók fája, s nemrég újították fel a Millenniumi kereszt környékét, s magánszemély adakozásából kezdték meg az évszázados artézi kút rendbetételét. Ha minden a helyiek szándéka szerint történik, akkor a központi tér dísze, a templom is sorra fog kerülni.
Bogyoszlón foglalkozik az önkormányzat az utánpótlással: Olcsón bocsátották a fiatalok rendelkezésére a négy szociális telket, a volt egészségházban lévő két szolgálati lakást pedig kisgyermekes családoknak adták át. Felemelték a szülési segély összegét, ezenkívül szociális kölcsönnel  segítik a házasulandókat. Nagy öröm a kis községben, hogy újabban évente öt-hat újszülött gyarapítja a lakosság létszámát. Pályázati forrásból kívül-belül megszépült az óvoda, a több mint hatvan adag ebédet előállító konyhában pedig nemcsak a kicsikre, hanem a nyugdíjasokra is főznek. A mozgásukban akadályozottaknak házhoz szállítják az ételt még hét végén is. Az idősek napján a település közössége megünnepli az éltesebb korú embereket. Régi adósságát rótta le az önkormányzat azzal, hogy a két legforgalmasabb ponton utcatáblákat helyezett el. Hulladéksziget létesült a falu közepén, felújították az orvosi rendelő tetőzetét, s a ház előtt kulturált parkolót építettek. Folyamatban van az ötven esztendőt is megért épületben lévő tornacsarnok korszerűsítése. Az egyházközség két, az önkormányzat pedig egy pályázatot nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a százéves templom felújítására.
- Nem sikerült megoldani két nagy feladatot, ami miatt szid engem a falu: a szennyvíz meg a járda - mondta a polgármester. A képviselő-testület által többször megvitatott szennyvíz problémáját egyelőre nem sikerült elhárítani, mert várják a megfelelő pályázatot. A járdák állapota itt is kardinális kérdés, mert a hosszanti irányban elterülő faluban összesen öt kilométernyi gyalogjárót kellene felújítani. A legolcsóbb árajánlatot adó vállalkozó is méterenként hatezer forintjával csinálta volna meg a munkát. A csillagászati összegnek számító pénz nem áll a falu rendelkezésére, “ a nincsből nem lehet” - jegyezte meg a község vezetője, aki szerint a jövőben is sok fog múlni az állami támogatás alakulásán és az itt élők hozzáállásán.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.