Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Biztos családi háttér, szakmai tudás és lelkesedés kell a gazdálkodáshoz

A csornai Csukás mezőgazdasági technikus szakán végzett, tíz éve gazdálkodó Odorics Zoltán szüleitől vette át annak a 8 hektárnak a gondozását, amellyel elindította vállalkozását. Az iskolában és a nyári gyakorlatokon megkapta a szükséges alapokat, a többi tapasztalatot pedig az élet hozta magával. Gépészmérnöki tanulmányainak szintén jó hasznát vette az új eszközök kiválasztásánál és szerelésénél. A családi gazdaságban jelenleg közel 180 hektáron folytatják a munkát: búzát, repcét, napraforgót, kukoricát és borsót termesztenek. A kevés őszi csapadék miatt tavaly gyengén hozott a repce, de idén szépen kikelt: 28 - 30 mázsás termésátlagot érnek el hektáronként, búzából pedig 55-60 mázsára számít a gazda. A kukorica jól tűri a száraz meleget, de a kiadósabb csapadék sem árt neki.
Az új rendszer szerint a fiatal gazda csak akkor kaphat támogatást, ha teljesen a nulláról kezdi a munkát. Hiába jelezte ezt a felsőbb szerveknél, uniós előírásra hivatkozva panasza lekerült a napirendről. Az EUME-mértékegységet (európai mérőszám) mind az állatokra, mind a terményekre kiszámolják, ami alapján a gazda megkapja a besorolást. Aki már régebb óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel, annak a pályázatokhoz legalább 4-es kategóriáig el kell jutnia.
Odorics Zoltán az elején úgy tervezte, hogy 100 hektáron gazdálkodik, és azóta ezt is sikerült túllépnie, de szerencsére testvére és nyugdíjas édesapja segítségére mindig számíthat. – Ehhez a munkához is szeretet kell. Én imádom csin
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.