Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Biztos családi háttér, szakmai tudás és lelkesedés kell a gazdálkodáshoz

A csornai Csukás mezőgazdasági technikus szakán végzett, tíz éve gazdálkodó Odorics Zoltán szüleitől vette át annak a 8 hektárnak a gondozását, amellyel elindította vállalkozását. Az iskolában és a nyári gyakorlatokon megkapta a szükséges alapokat, a többi tapasztalatot pedig az élet hozta magával. Gépészmérnöki tanulmányainak szintén jó hasznát vette az új eszközök kiválasztásánál és szerelésénél. A családi gazdaságban jelenleg közel 180 hektáron folytatják a munkát: búzát, repcét, napraforgót, kukoricát és borsót termesztenek. A kevés őszi csapadék miatt tavaly gyengén hozott a repce, de idén szépen kikelt: 28 - 30 mázsás termésátlagot érnek el hektáronként, búzából pedig 55-60 mázsára számít a gazda. A kukorica jól tűri a száraz meleget, de a kiadósabb csapadék sem árt neki.
Az új rendszer szerint a fiatal gazda csak akkor kaphat támogatást, ha teljesen a nulláról kezdi a munkát. Hiába jelezte ezt a felsőbb szerveknél, uniós előírásra hivatkozva panasza lekerült a napirendről. Az EUME-mértékegységet (európai mérőszám) mind az állatokra, mind a terményekre kiszámolják, ami alapján a gazda megkapja a besorolást. Aki már régebb óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel, annak a pályázatokhoz legalább 4-es kategóriáig el kell jutnia.
Odorics Zoltán az elején úgy tervezte, hogy 100 hektáron gazdálkodik, és azóta ezt is sikerült túllépnie, de szerencsére testvére és nyugdíjas édesapja segítségére mindig számíthat. – Ehhez a munkához is szeretet kell. Én imádom csin
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.