Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Biztos családi háttér, szakmai tudás és lelkesedés kell a gazdálkodáshoz

A csornai Csukás mezőgazdasági technikus szakán végzett, tíz éve gazdálkodó Odorics Zoltán szüleitől vette át annak a 8 hektárnak a gondozását, amellyel elindította vállalkozását. Az iskolában és a nyári gyakorlatokon megkapta a szükséges alapokat, a többi tapasztalatot pedig az élet hozta magával. Gépészmérnöki tanulmányainak szintén jó hasznát vette az új eszközök kiválasztásánál és szerelésénél. A családi gazdaságban jelenleg közel 180 hektáron folytatják a munkát: búzát, repcét, napraforgót, kukoricát és borsót termesztenek. A kevés őszi csapadék miatt tavaly gyengén hozott a repce, de idén szépen kikelt: 28 - 30 mázsás termésátlagot érnek el hektáronként, búzából pedig 55-60 mázsára számít a gazda. A kukorica jól tűri a száraz meleget, de a kiadósabb csapadék sem árt neki.
Az új rendszer szerint a fiatal gazda csak akkor kaphat támogatást, ha teljesen a nulláról kezdi a munkát. Hiába jelezte ezt a felsőbb szerveknél, uniós előírásra hivatkozva panasza lekerült a napirendről. Az EUME-mértékegységet (európai mérőszám) mind az állatokra, mind a terményekre kiszámolják, ami alapján a gazda megkapja a besorolást. Aki már régebb óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel, annak a pályázatokhoz legalább 4-es kategóriáig el kell jutnia.
Odorics Zoltán az elején úgy tervezte, hogy 100 hektáron gazdálkodik, és azóta ezt is sikerült túllépnie, de szerencsére testvére és nyugdíjas édesapja segítségére mindig számíthat. – Ehhez a munkához is szeretet kell. Én imádom csin
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.