Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Bizonytalan kórházi ellátás és hiányzó termál

Az egészségügyi intézmény másik szívfájdalma, hogy az aktív ágyakra jutó teljesítményvolumen korlát az országos átlag alá esett. A városatya sérelmezi: nem elég, hogy kevesebb aktív ágy áll a betegek rendelkezésére, de még a finanszírozást is lecsökkentették. A 2007 végére felgyülemlett 380 millió forintos adósságállományt napjainkra 210 millióra sikerült enyhíteni. A polgármester ugyanakkor a következőn csodálkozik: amikor 2008-ban közérdekű kötelezettségvállalás címén arra kérték a környék lakosságát, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassák a gyógyító intézményt, a 9 millió forintot meghaladó pénzt főként a kispénzűek adták össze. Dr. Turi György miután átnézte a befizetők listáját, arra a következtetésre jutott, hogy kizárólag ők értették meg, hogy a bajban segíteni kell. A megszólaló megemlítette: több ízben tárgyalt a  megye kórházaival és fenntartóival az egészségügy, illetve konkrétan a Margit Kórház helyzetéről. - Sajnos, egyértelműen az szűrődött le számomra, és az igazgató úr számára is (a szerk.: dr. Boga Attila), hogy a segítség nagy mértékben nem valósul meg, mert az összes többi azt leste, hogy a csornai kórház mikor bukik be, és mit tud innen megszerezni - fogalmazott sarkosan dr. Turi György, aki ugyancsak megdöbbent az idei áprilisi ÁNTSZ-vizsgálat eredményén: nem felel meg a minimumfeltételeknek a kardiológia, a neurológia és a stroke, ezért ezeken a részlegeken felfüggesztették a betegellátást. Később kiderült, hogy nem a tisztiorvosi szolgálat kezdeményezésére indult az ellenőrzés, hanem egy feljelentés hatására. Mivel bizonyítani nem lehet, hogy ki az illető, ezért a városvezető nevet nem mondott, de azt azért hozzátette: óriási bonyodalmat okozott tettével. Egyrészt veszélybe sodorta a szívbetegeket, ezenkívül arra is  számítani lehetett, hogy  a huszonnéggyel kevesebb aktív ágy miatt újabb dolgozók elbocsátása várható.
Dr. Turi György az ÁNTSZ jogászától hallotta: nincs arra lehetőség, hogy a győri kórházzal ágyakat cseréljenek (a megyénél átvennék a hét stroek-ost, és ennek fejében belgyógyászati ágyat adnának Csornának). A rábaközi város első embere szerint először a szakembereknek kellene a problémáról tárgyalni, s  csak  utána van értelme a kórházfenntartóknak az egészről beszélni. Legutolsó információnk szerint az 50 ággyal működő belgyógyászaton 15 a kardiológia, 8 a neurológia, és 7 a stroke, de utóbbi a tárgyi feltételek hiánya miatt nem működhet tovább, így 43 ággyal folytathatják a munkát. A sebészeten 15, a szülészeten ugyanennyi ágy várja egyelőre a gyógyulni vágyókat.

A csornai termál ‘”diadalmenete” 2005 februárjáig vezethető vissza. Azt azért felismerte a helyi plénum, hogy kút, vagyis víz nélkül nem lehet fürödni, így gondoltak egy nagyot: mivel az önkormányzat képtelen kigazdálkodni a termál évi 25 millió forintos működtetési költségét (ami ráadásul csak a főszezonra szólt) a PannonVíz felé, ezért inkább eladták az osztrák tulajdonú Kerti Park Kft.-nek azzal a feltétellel, hogy ők majd téliesítik, sőt, német cég bevonásáról és szállodaláncról is szóltak az álmok. Mikor 2006 áprilisában felszámolás alá került a Kerti Park Kft., a társberuházó németek nyomban meggondolták magukat. Az osztrák vállalkozás újabb és újabb haladékot kapott a csornaiaktól; összesen háromszor módosították a szerződést. Dr. Turi György szerint ha az önkormányzat még ennyit sem enged, akkor már tavaly is termál nélkül telt volna nyár Csornán, de a várost még az ág is húzza, mert egy sajnálatos gyermekbaleset történt a fürdő területén.

A Kerti Park Kft. 2009. júniusában eladta a kertészetet, rajta a termálkúttal az ER  IMMO Kft.-nek, a vételár 1 euróban lett meghatározva, azzal, hogy a vevő kiváltja az ingatlant terhelő jelzáloghitelt is. A banki tartozás rendezése azonban nem valósult meg, így a Kerti Park a szerződéstől elállt, és újra eladta a kertészetet egy másik osztrák cégnek, a WIRINVEST Kft.-nek. A cégek között most peres eljárás zajlik, annak érde-kében, hogy kiderüljön, ki a jogos tulajdonos. Időközben a fürdő visszakerült az önkormányzat tulajdonába, így újra felmerült a kérdés, hogyan oldják meg a fürdő termálvízzel való ellátását? Az első megoldás szerint az önkormányzat szolgalmi jogot vásárolt volna 40 millió forintért, ami csak akkor került volna ügyvédi letétből kifizetésre, ha a szolgalmi jogot a földhivatal jogerősen bejegyzi. A megállapodás részét képezte volna az is, hogy valamennyi jogvita lezárul. A polgármester azért nem tartaná kidobott pénznek a 40 milliót, mert annak idején a Kerti Park 49 milliót már a városnak kifizetett, s a fennmaradó 9 millióból a 2005-ösnek megfelelő állapotba állítanák vissza a fürdőt annyi plusz momentummal, hogy a szolgalmi jog örök időkre biztosítaná a medencékhez a termálvizet. A város és a cégek szóban megállapodtak, de a szerződés aláírása előtt az ER  IMMO visszalépett.
Arra a kérdésre, hogy lesz-e működőképes termálja idén nyáron Csornának, biztos válasz nem adható, a város vezetése most egy másik megoldáson dolgozik, amelyről a lehető legrövidebb időn belül a város lakosságát tájékoztatják.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

DANUBIUS play