Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beültek az iskolapadba a leendő széchenyis elsősök

– Ahogy nincs két egyforma ujjlenyomat, nincs két egyforma személyiség sem – fogalmazott televíziónknak Kónya Tamásné. A pedagógusok dolga, hogy megtalálják az utat a gyerekekhez – tette hozzá a intézményvezető.

A Csornai Általános Iskola (Széchenyi) és Alapfokú Művészeti Iskola (Kerényi) tanárai minden alkalmat megragadnak, hogy találkozzanak a leendő első osztályosokkal és szüleikkel.
A többcélú intézményt Kónya Tamásné mutatta be. A két intézményegység nevelői ugyanazért a célért küzdenek: a gyerekek személyiségének fejlesztése érdekében. Mindemellett a gondolkodás, a gondolkodtatás és a tanulás képességének fejlesztése a közös tevékenységen keresztül. A pedagógusok arra törekednek, hogy a gyerekek átéljék a hétköznapok kicsi, apró örömeit, ami tovább viheti őket a sikeres tanulás útján.
– Minden nap előfordulhatnak kudarcok, problémák, így ezek gyors kezelésére is törekszünk – tette hozzá az intézményvezető.
A szám sok mindent elárul: több mint hatszáz tanuló jár a három épületben működő csornai Széchenyibe.
Alsó tagozatban elsősorban az élményközpontú ismeretszerzésre helyezik a hangsúlyt. Az alapkészségek megerősítése a legfontosabb, hogy megtanuljanak a gyerekek írni, olvasni, számolni – fogalmazott Kemenesi Ágoston. – Aki járt nálunk mostanában, az láthatta, hogy nagyon megszépült az iskola kívül, belül. Örülünk neki, hogy ilyen környezetben tudjuk fogadni a tanulókat. Arra is büszkék vagyunk, hogy a lehető legjobb taneszközöket biztosítjuk a gyerekek számára. Több mint tizenhárom interaktív táblánk van, két jól felszerelt számítógéptermünk, nyelvi laborunk. Az intézményegység-vezető szerint ezek azok a területek, amelyek leginkább meghatározzák, hogy a gyerekek milyen kompetenciával lépnek ki a nagybetűs életbe. Első osztálytól kezdve szakköri keretben angol, illetve német nyelvet tanulhatnak a diákok, negyedik osztálytól viszont már kötelező a nyelvválasztás. Minden évfolyamon indítanak olyan szakköri csoportot, amelynek tagjai magasabb óraszámban foglalkoznak az idegen nyelvvel.

Bár hivatalosan már nem a „legnagyobb magyar” nevét viseli az iskola, de a széchenyis hagyományok évtizedek óta meghatározzák az intézmény működését. A hagyományok ápolása és tisztelete nagy szerepet kap a nevelésben, ezért sokszor foglalkoznak neves elődeinkkel. Kemenesi Ágoston személyes gondolatát is megosztotta a televízió nézőivel: nagyon kedveli az iskolába hívogató programsorozatot, melynek apropójában stábunk is forgatott. A leendő elsősöket úgy próbálják bevezetni az iskola világába, hogy minél kisebb törést okozzon neki a változás. A nagycsoportos óvodásokat meghívták az első osztályba, majd játékos sportfoglalkozásra invitálták őket. A mesék birodalmába a leendő tanító nénik kalauzolták a kicsiket. A szülők számára úgy szervezték a bemutató órákat, hogy élőben tapasztalják meg a Széchenyiben zajló tanítást. A játszóházba természetesen az óvodásokat várják, a szülői értekezleten pedig minden fontos információt elmondanak az érintetteknek.
A beiratkozás napján, vagyis április 16-án 19 óráig, 17-én pedig 18 óráig várják a szülőket a Széchenyiben.
A Kerényiben alapfokú művészetoktatással, zenei és képzőművészeti képzéssel foglalkoznak a pedagógusok. A 250 tanulóval működő intézményegységbe főleg széchenyisek járnak (több mint 130-an), de az itt dolgozó tanároknak az „anyaintézménnyel” közös a célja: a gyermekek oktatása és a kulturális ismeretek átadása.
– Mivel nálunk délután vannak a foglalkozások, ezek nem ütköznek az általános iskola órákkal. A beiratkozás kicsit később van, május hónapban. További különbség, hogy a felvételi eljárás után bekerült tanulók térítési díj ellenében vehetik igénybe a képzést a Kerényiben.
A képzőművészeti tanszakon festészet és grafika szakirányból lehet választani. Komplett zeneiskolaként nagy a választási lehetőség: az énekoktatás mellett a zongorán és a fúvósokon át a vonós, valamint ütős hangszerekig, de még a harmonikát is meg lehet ismerni.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 24.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek