Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Berg Gusztáv kitüntetést kapott a kapuvári vendéglős

Italbolt vagy vendéglő? – merült fel a kérdés a kapuvári Garta bisztró évekkel ezelőtti újraindításakor. Szalai József a két lehetőség közül az utóbbit választotta, és milyen jól tette, azóta ugyanis többszörösen beigazolódott, hogy jó döntést hozott. A vendéglős nemrég rangos városi kitüntetésben részesült. 

Szalai József 1976-ban fejezte be a Soproni Vendéglátóipari Szakközépiskolát. Érettségi után a Csornai Áfész Korona Étteremében helyezkedett el. Először a sörözőben dolgozott felszolgálóként, majd kinevezték az étterem főpincérének. 1982-től szerződéses üzemeltetésben működtette a bágyogszováti italboltot, ahonnét egy év múlva hazahúzta a szíve, és kivette a szárföldi italboltot. A sok lakodalomnak köszönhetően jól ment a bolt; volt olyan év, amikor tizenegy menyegzőt tartottak náluk. A TSZ és a háztáji gazdálkodás, valamint az uborkaátvevő helyek megszűnése után azonban fokozatosan csökkent a forgalom, egyre kevesebben jártak az italboltba, ezért Szalai József úgy döntött, szünetelteti a vendéglátói tevékenységet.
Barátjával Ausztriában próbáltak szerencsét: elszegődtek mezőgazdasági munkára. Később felesége is csatlakozott hozzájuk és nyolc évig jártak az osztrák virágkertészetbe, ahol még szenteste sem állt meg az élet, hiszen a növényeket öntözni kellett. Szalai úr mindenre kapható volt, ráadásul anyagilag is megérte neki az ingázás. Ezzel egy időben az otthoni mezőgazdasági munkába is belevágott, de elmondása szerint a talaj minősége miatt nem volt kifizetődő az 50 hektár termőföld megművelése.
Ekkoriban már megfogalmazódott benne, hogy szívesen visszamenne eredeti szakmájába. Egyik nap telefonhívást kapott: életre keltheti a két éve zárva tartó Garta vendéglőt, ami fénykorában bisztróként üzemelt.
Akkoriban adták el a Gulyás Csárdát, ahonnét átigazolt hozzájuk a szakképzett szakács és felszolgáló. Szalai Józsefet is beleértve négyfős személyzettel indult az étterem. Beindult az üzlet, egymást érték a bálok és különböző rendezvények.

– Az ételek adagja vonzotta leginkább az embereket. Innen éhesen senki nem ment el – mondta az étterem-tulajdonos, aki megfogadta és a mai napig betartja a vendégek kívánságát: ha időnként kénytelen az árat emelni, az adag akkor se legyen kevesebb. Legutóbbi esküvőjükön az újházi-tyúkhúsleves mind egy cseppig elfogyott. Az alapanyagok beszerzésének meg van a bejáratott útvonala. Mivel nem lehet mindent beszerezni a helyi gazdáktól, a baromfihúst az ország távolabbi részéről szállítják ide. Néha átnézi a nagyobb külföldi üzletláncok polcait is, de mindenkor előnyben részesíti a magyar termékeket.

A Garta vendéglőbe rengeteg diák érkezik a Berg Gusztáv Szakképző Iskolából, de Győrből, Csornáról és Sopronból is jönnek, hogy a Garta vendéglőben szerezzék meg a gyakorlati ismereteket.
– Rengeteg tanulónk volt már, csak ne kérdezze meg, hogy hány, mert sok. Most is van jó pár tanulónk – mondta riporterünknek Szalai József, akinek szintén szakmabeli lánya foglalkozik a fiatalokkal. A vendéglátós szerint több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy önálló munkával bízza meg a kezdőket. A végzettek közül többen ott maradnak a Garta étteremben. A tulajdonos rutinos szeme hamar észreveszi, hogy ki az, akit komolyabban érdekel a szakma. Számukra munkalehetőséget kínál, és jelenleg többen vannak, akiket szívesen foglalkoztatna a későbbiekben is. Sokan csak ugródeszkának tekintik a hazai vendéglátóegységeket, mert Ausztriában szeretnének tartósabban elhelyezkedni. Szalai úr nem haragudott meg rájuk, hiszen annak idején ő is kipróbálta a külföldi munkát.

A Kapuvár-Garta Önkéntes Tűzoltó Egyesület oklevéllel ismerte el a vendéglős több éven át biztosított támogatását, augusztus 20-a alkalmából pedig Kapuvár gasztronómiai életében betöltött szerepéért rangos városi kitüntetést kapott.

Nagyon örült a Kapuvár város gazdasági és szellemi fejlődését szolgáló munkáért odaítélt „Berg Gusztáv” kitüntetésnek, melyet szerinte azért kapta meg, mert rengeteg tanulónak megmutatta az évek során a vendéglátás gyakorlati alapjait. Ezenkívül rendszeresen felkérik, hogy vegyen részt a környező településeken tartott szakmai versenyek zsűrizésében, továbbá amikor csak teheti, támogatja a hozzá forduló óvodákat, iskolákat.


A pandémia miatt kialakult helyzetben nagy segítséget jelentett nekik az állami bértámogatás. A koronavírus-járvány előtt csak étlap szerinti kiszállítást vállaltak, de az ismert okok miatt bevezették a menü házhoz szállítását is. Utóbbi szolgáltatás annyira népszerű lett, hogy azóta két autóval szállítják az ebédet, néha még a főnök is vállal fuvarokat. Az á la carte megrendelést főleg vasárnap veszik igénybe az emberek.
Nyakunkon a COVID negyedik hulláma, de Szalai József szerint idén ősztől nem lesznek bezárások, mert sokkal inkább rá lesznek kényszerítve arra az emberek, hogy oltassák be magukat.
Szalai József a jövővel kapcsolatban elárulta: Kemény munka az övék, hiszen szombat-vasárnap is dolgozni kell, amit a kisgyermekes családok közül kevesen tudnak bevállalni, de a nehézségek ellenére sem fogja bezárni a tizenkilenc személyt foglalkoztató éttermet, sőt, lehet hogy bővíteni fognak, aminek részleteit egyelőre nem árulta el.

Beküldés dátuma: 2021. 09. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek