Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Benső, személyes dolog az akvarellfestészet

A pedagógus képesítés nélküli tanárként kezdte pályáját a kapuvári Széchenyi iskolában, majd az egri tanárképzőben rajz-földrajz szakon szerezte meg diplomáját. Időközben elkerült Kapuvárról, de úgy hozta az élet, hogy ismét itt folytathatja munkásságát. Tanulmányait az iparművészeti egyetemen szerzett ismereteivel egészítette ki.
A széchenyiseknek a rajzórákon nagy mozgásterük van, mert tanáruk csak a témaköröket határozza meg, és azon belül szabadon alkothatnak. – Nem nagyon kötöm meg őket, mert azt szeretem, ha saját gondolataikat próbálják megfogalmazni – tette hozzá Czanik Ferenc, aki szabadidejében örömmel fest, és főleg az akvarellt kedveli. Utóbbi technikával szabadabban ki tudja fejezni belső gondolatait és érzéseit. Az “alkotói én”a személyes hangulati és tapasztalati ábrázolás közepette mutatkozik meg, tehát közel áll a lírához.
A tanár különválasztja a magánalkotást és az iskolai munkát, vagyis az otthon készült műveket nem hozza be az intézménybe, mert amúgy is annyira lecsökkent a készségtárgyak óraszáma, hogy a tananyagra is nehéz elegendő időt keríteni. Arra viszont minden alkalmat megragad, hogy kiállításokon mutassa be alkotásait. Legközelebb a májusban  nyíló fertődi tárlaton állítja ki műveit. Mi foglalkoztatja manapság alkotói fantáziáját? A népművészet és a tánc, így néhány képe ennek apropójából született. A Hanság és környéke szintén inspiráló számára. – Nagyon fontos, hogy a képeimen keresztül próbáljak elmondani valamit másoknak, és hogy ez megérinti-e őket, már egy újabb történet – fogalmazott a festőművész. Munkácsyt a magyar képzőművészet nagy egyéniségének tartja, aki a művészetekben sokáig nem kapta meg a méltó helyét.  A nagy elődöt főleg az emberi sors foglalkoztatta, s éppen ebből adódik máig ható üzenete: az adott társadalmi kor milyen viselkedési formát vált ki az egyénekből.
Czanik Ferenc a jövőre vonatkozóan nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott: szeretne továbbra is tanítani, ami önmagában is nagy kihívás, hiszen meg kell győzni a fiatalabb generációt a tudás értékéről.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.