Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beledi mesemondók sikerei

A 2/b-be járó Eőry Eszter kedvence a népmese, ezen belül a Mátyás királyról szóló történetek olvassa a legszívesebben. A korához képest nagyon határozott kiállású kislány versmondásért kapott dicséretet az óvodában, elsős korában pedig mindjárt a legjobbak közé került. A Beleden megrendezett területi versenyen A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét mondta el, mellyel továbbjutott a megyei fordulóra.
A Répcelakon élő Balogh Zsuzsanna több mint negyedszázada van a pályán, a beledi iskolában pedig 2009 januárjától dolgozik.  A 2/b osztályfőnöke sok diákot felkészített a versenyekre, legutóbb két diákja vállalta a megmérettetést. A pedagógus szerint a hosszú mesék élvezetes előadása, és az arra való felkészülés nem kis feladatot jelentett a gyerekeknek, továbbá a szülőknek, hiszen ők is részt vettek a tanulásban. Az iskolások már a nyári szünetben olvasgatták a kiválasztott történeteket, melynek előadásmódját az őszi iskolakezdéskor csiszolgatták. Tanára úgy véli, Eszternél nem hiányzik az egyéni kisugárzás, mellyel hamar megnyeri a közönséget.
A tündérmeséket és a népi történeteket érdekesnek tartó, különleges és dallamos hanggal megáldott Kocsis Márton a tanulás után, ha teheti, időt  szakít az olvasásra, de főleg nyaranta hódol szenvedélyének. A területi fordulóról szintén továbbjutó hetedikes fiú a magasabb szintű versenyre Kriza János A bolond falu  című írásából készült fel.
A beledi Horváth Eszter nagyon örül a megyei mesemondóversenyen elért első helyezésének, ami korántsem jelenti azt, hogy megáll, hiszen bármikor megmérettetné magát. Tanára szerint a diáknak nagy érzéke van a színjátszáshoz is. A felkészüléshez szinte nem kért segítséget, és lelkesedése miatt hamar befogadja a szöveget. Munkájához alig kellett valamit hozzátenni – mondta Pallag Jánosné, aki nagyon elégedett a beledi gyerekek igyekezetével. A beledi színjátszókör tagjainak a rendszeres gyakorlás és fellépés hatékony segítség a vers és a próza megtanulásában. A művelődésszervező olyan szempont szerint választja ki a párbeszéddel sűrűn tagolt darabokat, hogy azzal is megkönnyíti a gyerekek felkészülését. A beledi színekben versenyző gyerekek bebizonyították, hogy ma is van létjogosultsága a népmesének.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

További hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.