Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Beleden népszerűek a nyugdíjasoknak szervezett kirándulások

A Beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesülethez évről évre többen csatlakoznak, mert vonzó a közösség az idősek számára. Tömböly Ildikó szerint a létszámnövekedés egyértelműen pozitív visszajelzés számukra, mely azt mutatja, hogy valamit jól csinálnak.

Tavaly ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a pártolótagokkal együtt több mint hatvan fős Beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület. 2022-ben a várakozásokon felül megvalósultak a betervezett programok. Tömböly Ildikó szerint ez annak is köszönhető, hogy teljes összhangban voltak a csapattagok, és a rendezvényeken kívül jól sikerültek a kirándulások is. A dalárdások fegyelmezetten, minden héten gyakorolnak, ezért a viszonylag váratlan meghívásoknak is könnyedén eleget tesznek, hiszen kész műsortervvel rendelkeznek.

A húszfős társaság nem fér el a Magyar Falu Program pályázatán megvásárolt kilencfős buszban, de így is nagyon örülnek a lehetőségnek, mert a többiek személyautóval vagy egyéb tömegközlekedési eszközzel eljutnak a kívánt helyekre. Mióta Sopronnémeti sportegyesületétől beszerezték a járművet, baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Bognár Sándor polgármester a falunap alkalmából többször is meghívta a beledieket egy-egy közös főzésre.

Az idősebb generáció képviselőinek kevesebb lehetősége adódik arra, hogy elhagyják otthonukat és kikapcsolódjanak. Nagyon boldogok, ha egészségi állapotuk lehetővé teszi a kirándulásokon való részvételt – tapasztalta Tömböly Ildkó, aki viszont annak örül, ha látja az utazás előtti izgatott készülődésüket. Mindig sok dolog történik a legutolsó találkozásuk óta eltelt időben, ezért rengeteg a mondanivalójuk egymásnak.
Az év során negyven-ötven aktív nyugdíjasra mindig számíthatnak és egy-egy megszokott találkozóra legalább harmincan-harmincöten eljönnek. Kivétel ez alól a kirándulás, mert akkor még többen vannak, hiszen aki csak tud, él a lehetőséggel. Az utazás nemcsak arra jó, hogy világot látnak az idősek, hanem a buszon és a közös étkezéseken sok mindent megbeszélhetnek. Az egyesület vezetője egyenesen arra biztatja a nyugdíjasokat, mondják ki bátran, ha valami nyomja a lelküket, hiszen abból is lehet tanulni.
A nyugdíjasok közül néhányan viszont azért nem akarnak részt venni a kirándulásokon, mert már jártak azon a tájon. Ilyenkor meggyőzi őket, hogy minden folyamatosan változik, fejlődik, így a harmadik-negyedik alkalommal is láthatnak valami újat.

Az egyesület legfiatalabb tagja hatvan év körüli, aki nagy segítségére van a civil szervezet vezetőjének. Tömböly Ildikó nagyra értékeli a munkáját, mert sokan el sem tudják képzelni, hogy mennyi időt és mekkora erőfeszítést igényel hatvan egynéhány embernek például egy kirándulás megszervezése. Köszönet illeti az egyesület valamennyi támogatóját, mert képességeikhez és lehetőségeikhez mérten kiveszik a részüket a munkából. Az egyesület legidősebb tagja elmúlt kilencven éves, ezért az ő aktivitására már nem számítanak, de továbbra is szeretne közéjük tartozni és még a tagdíjat is befizeti. Társai karácsonykor csekély ajándékkal kedveskednek neki.
Beled városa érezhetően igényt tart a nyugdíjasok közösségére, ezért ha bármilyen rendezvényt szerveznek, számítanak az idősek fellépésére. Vidéken az emberek nemcsak a közösségi médián keresztül értesülnek az eseményekről, mert megszólítják egymást és biztatják a részvételre.
Tömböly Ildikó arra ösztönzi az egyesületi tagokat, hogy mozduljanak ki és jöjjenek el a közösségi programokra. Mivel a településen nem működik olyan idősek napközi otthona, ahol reggeltől késő délutánig felügyelet alatt lehetnének, a családoknak is nagy terhet jelent hozzátartozójuk biztonságos elhelyezése. A nyugdíjas egyesület próbálja valamiképp pótolni ezt a hiány, ezért fontosnak tartják, hogy odafigyeljenek az éltesebb korú beledi lakosokra. Megpróbálják bevonni őket a közösségi programokba, és megóvni az egyedül élőket a teljes magánytól és elszigetelődéstől. Társaságban hamarabb megered a nyelvük és a mindennapi problémáikat megbeszélik kortársaikkal. Az „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület vezetője tisztában van azzal, hogy a fiatalokat jobban vonzzák a modern technikai vívmányok, de szerinte valamennyi korosztálynak fontos a személyes megjelenésen alapuló párbeszéd még napjainkban is.

Régi hagyomány a városban a nyugdíjas olimpia megrendezése, melyre idén április 1-jén kerül sor, így a megszokotthoz képest kicsit bolondosabb formában. Tömböly Ildikó szerint a meghívásokat nem illik visszautasítani, s mivel a belediek a megyei és az országos nyugdíjas szervezetekkel is tartják a kapcsolatot, így időben értesülnek az esetleges rendezvényekről. 2023. április 18-19-20-21-én tartják Balatonfüreden az „Életet az éveknek” Nyugdíjas Amatőr Művészeti Együttesek és Szólisták országos fesztiválját, melyen a beledi dalárdások is részt vesznek. Ezenkívül az egyesület elnöke idén mindenképpen szeretné beváltani egyik korábbi ígéretét: nyár elején kirándulást szervez az Ausztria burgenlandi tartományában lévő Bildein (Beled) községbe.

Beküldés dátuma: 2023. 02. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek