Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beleden lépésről lépésre haladnak a célok felé

A beledi polgármester a település közvilágításáról alkotott véleménye teljesen megegyezik a lakosságéval, vagyis jó idő esetén minden az elvárás szerint alakul, viszont ha kisebb szél fújdogál, már akadozik az ellátás. A problémával érintett utcákban élőknek különösen télen kellemetlen, ha sötétben kell hazabandukolniuk, mert megszűnt az áramszolgáltatás. Azokon a szakaszokon már nincs gond, ahol az E.On szakemberei kicserélték a vezetékeket, és ígéreteik szerint fokozatosan javítják a hálózatot.

Minden évben egy-egy arasznyival megyünk előrébb – fogalmazott Tompáné Balogh Mária.
A tavalyi esztendő költségvetése a tervek szerint alakult Beleden, mert minden kitűzött célt el tudtak érni. A település vezetője a fejlesztések közt említette az utcák, az óvoda és a konyha korszerűsítését, valamint folytatódott a temető rendbe tétele is: megújult az urnafal és kerítés.

– Nagy híre van a beledi pünkösdi fesztiválnak, mert minden évben egyre színvonalasabb programot tudunk összeállítani – mondta el véleményét a városvezető a közelgő háromnapos programsorozatról. Rúzsa Magdi május 25-i esti ingyenes élő koncertjét már most nagy érdeklődés övezi, de a többi napon is változatos szórakozást kínálnak az érdeklődőknek. Az ökumenikus istentisztelet keretén belül idén is átadják a díszpolgári címet. A kisebbek sem fognak unatkozni, mert őket a játszóházba és a gyermekműsorokra várják, az idősebbek pedig örömmel hallgathatják Greznár Zoltánt és zenekarát. A bálozók ugyancsak jól fognak szórakozni: első nap este fél tíz körül játszik a Trendi csapata, majd másnap, azaz szombaton Kocsis Tibor fellépése előtt muzsikál a West együttes, május 27-én vasárnap pedig a Story után Kacor Feri mulattatja a közönséget. Annak, aki nagyon kirúgott volna a hámból, még ott van a pünkösd hétfő, mert ezen a napon kipihenheti magát, hogy másnap frissen érkezzen a munkahelyére.

A Beleden működő közösségek, egyesületek négyféle forrást is igénybe vehetnek.
Döntött a testület a civileknek nyújtott  pályázati alap felosztásáról, de nem ez az egyedüli lehetőség a számukra – jegyezte meg a polgármester –, mert igénybe vehetik az önkormányzati költségvetési támogatást, valamint a képviselők tiszteletdíjából felajánlott összegeket, ezenkívül mindenki pályázhat a neki tetsző projektekre. 2012-ben két kiemelt rendezvénye lesz még a városnak: az egyik a 100.évfordulóját ünneplő Beledi Sportegyesület, a másik pedig a 850 éves jubileumát megtartó vicai településrész programja. Az önkormányzat mindegyik rendezvényre megadta a kért maximális, vagyis 300 ezer forintos támogatást.

A beledi képviselők a leendő sporttribün építését alaposan átgondolták.
A Beledi Sportegyesület a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt TAO-s (társasági adó)pályázat keretén belül szeretne támogatást kapni a lelátóra. A fejlesztésre igényelt 18 millió forintnyi összeget a társasági adó hatálya alá tartozó cégek befizetéséből kaphatja meg a szervezet. A tavaly nyáron életbe lépett törvény alapján ezt a pénzt másra nem lehet fordítani, csak az öt látvány-csapatsport valamelyikére, így a támogatás nem használható fel a kastély, az óvoda, de az utak fejlesztésére sem. A vállalkozók mindenképpen kötelezettek a járulék befizetésére, tehát nekik is jobb, ha  nem a központi nagy “kalapba”kerül a pénze, hanem helyben történik ebből valami, amelynek ő is közvetlenül láthatja az eredményét. Tompáné Balogh Mária szerint nagyon jó ez a támogatási forma, mert összekovácsolja a cégeket, a civileket és az önkormányzatot. Az említett projekt teljes összege meghaladja a 25,5 millió forintot, mely nemcsak a lelátó építését, hanem a Beledi Sportegyesület több mint 1 millió forintos működési költségét is magában foglalja. Utóbbira 10 százalék, az építkezésre pedig 30 százalék önrészt biztosít az önkormányzat. Mivel a terület, ahol a beruházás elkészül, a városé, ezért a helyhatóság támogatási szerződést köt a pályázatot benyújtó sportegyesülettel.

A ‘60-as években ledózerolásra ítélt Barthadeiszky-kastély, amely Beled jelképe, mielőbbi sürgős beavatkozást igényel!
A beledi kastély épületének és környezetének romló állaga régóta gondot okoz az önkormányzatnak, de a rendbe hozatalára egyelőre nem találtak pályázati forrást. A kerítést a kidőlés veszélye fenyegeti, de csak műemlékeket gondozó szakember állhat neki a helyreállításnak. Az elmúlt hetekben az erős szél és a hirtelen sok eső miatt a kastély északi részén a tetőszerkezet  lépcsőház felőli tartógerendái eltörtek. Szerencsére az épület ezen szakaszát nem használják. A vészhelyzet elhárítása és a megrongálódott tetőszerkezet stabilizálása 1,5 - 2 millió forintba kerül, amely munkálatokat az örökségvédelmi hivatal felügyelete mellett lehet elvégezni. Az önkormányzat a helyreállításra szoros határidőt kapott, amelyet természetesen betart. A teljes tetőszerkezet több mint 10 millió forintot igénylő felújítása érdekében az önkormányzat a legkülönfélébb fórumokon tárgyalásokat kezdeményez, hogy a kisváros jelképe ne váljék az idő  martalékává.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.