Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beleden idén biztos lesz bővített közmunkaprogram

Hideg zuhanyként érte a beledi önkormányzatot a 2011-es  közfoglalkoztatási rendszer, mely szerint jóval kevesebb munkanélkülit alkalmazhatnak ebben az évben. Tavaly még 16 személy dolgozott 8 órában, ezzel szemben idén szinte megfeleződött a létszám, mert az 1 főállású mellett 16-an állhattak munkába, de már csak 4 órában. A polgármester a kezdeti rossz érzés után nem sokat habozott,  és sorra hívta fel az érintett szerveket és a témában kompetens személyeket azért, hogy megoldást találjon.
Beled vezetője érti a kormányintézkedés  eredeti szándékát, mert jómaga is hallott olyan esetekről, amikor csak az igazolás megszerzéséért vettek részt a közmunkások egy-egy akcióban, de valódi értékteremtő feladatot nem végeztek. Tompáné Balogh Mária szerint is meg kell szüntetni a teljesítés nélküli pénzkidobást, ugyanakkor hozzátette: már 2010-ben sem azokat a helyieket állították munkába, akik egyáltalán nem akartak dolgozni, vagy csak a látszat kedvéért mozdultak meg, hanem hasznos munkát végeztek. Felújították a ravatalozót, rendbe tették a temető környékét, gondozták az utakat és tereket, új játszóteret létesítettek, valamint közreműködtek a középületek felújításában is.
Tavaly a beledi önkormányzat úgy döntött, visszaveszi a korábban bérbe adott, saját tulajdonú földterületeit azért, hogy a közmunkások zöldséget, gyümölcsöt termesszenek az érintett 2 hektáros részen. A betakarított terményeket az iskola konyháján dolgoznák fel, melyből a szociálisan rászoruló családoknak is juttatnának. Ennyi előzmény után érthető, hogy mennyire megörültek Beleden a szakminisztérium kiegészítő pályázatának.  Tompáné Balogh Mária maga sem számított ekkora sikerre, amikor dr. Czomba Sándorral való személyes találkozó után az államtitkár  javaslatára  írásba foglalta a településen megfogalmazott elképzeléseket. Az elnyert közel 10 millió forintos pályázati pénzből plusz 10 személyt foglalkoztathatnak 8 órában 2011.április 1-jétől ez év december végéig, továbbá  betakarításhoz szükséges mezőgazdasági gépeket, valamint  vetőmagokat vásárolnak több mint 1 millió forint értékben. Az önkormányzat úgy tervezi, hogy amíg tart a szezon, és sok a tennivaló, csak minimális szabadságot vesznek ki a munkavállalók, hogy majd a téli hónapra írják ki ezeket a pihenőnapokat. Huszonhárom név szerepel azon a munkaügyi központ által továbbított listán, mely alapján minden álláskeresővel elbeszélgettek, hogy fény derüljön arra: ki vállalja a mezőgazdasági jellegű, valamint közterületek és -épületek felújítását érintő munkát.
Beleden a program lejárta után sem tekintik befejezettnek az embereknek a munka világába való visszavezetését, mert bíznak abban, hogy felismerve a lehetőséget, többen összefognak, vagy önálló vállalkozásba kezdenek, akár az önkormányzat közreműködésével. Beküldés dátuma: 2011. 04. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.