Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Beleden általában harmincan vesznek részt a vasárnapi istentiszteleteken

Princzes Istvánné mosolyogva jegyezte meg: halmozza a tisztségeket a Beledi Evangélikus Gyülekezetnél. Hogy mire gondolt, arról a Rábaközi Televíziónak beszélt. A beledi nyugdíjas ősszel részt vett az evangélikus presbiterek országos találkozóján, ahol sok hasznos információval lett gazdagabb.

2022 szeptemberében tartották meg az evangélikus presbiterek országos találkozóját a budapesti Hungexpo területén. A hat tagú beledi-vásárosfalui csapat tagjaként Princzes Istvánné képviselte a beledi evangélikusokat. – Jó érzés volt, hogy szinte megtöltöttük a csarnokot és az ország minden részéről érkeztek presbiterek. Jó volt találkozni az ország más térségeiből érkező presbiterekkel – mesélte Piroska néni, aki úgy tapasztalta, hogy hasonló cipőben járnak az evangélikus gyülekezetek hazánk valamennyi térségében. A megnyitón dr. Bence Gábor vezetésével új éneket tanultak, majd meghallgatták Prőhle Gergely köszöntőjét. Az országos felügyelő felvázolta a gyülekezetet jelenleg leginkább érintő problémákat, ugyanakkor mindenkit arra biztatott, hogy a nehézségek ellenére a jó dolgokat is vegyék észre. A koronavírus-járvány időszaka mindenkit megviselt, de a Jóisten kivezette belőle az embereket.
Princzes Istvánné szerint a pódiumbeszélgetések legnagyobb tanulásága az volt, hogy minden gyülekezet másként élte meg a coviddal terhes időszakot. Akkoriban átmenetileg megszűntek a személyes részvétellel tartott istentiszteletek, ezért helyette online térben találkoztak és hallgatták meg Isten igéjének hirdetését. Egyes helyeken a postaládákba dobták be az aktuális prédikációkat. A legtöbb településen stagnált a templomba járók száma, míg másutt inkább csökkent a beszámolók alapján. Viszont arra is volt példa, hogy egyes gyülekezeteknél szívesebben csatlakoztak az online istentiszteletekhez, ezért legtöbbjük a pandémia után is késztetést érzett arra, hogy ellátogasson a templomba.
Beleden állandósult a templomba járók száma, ezért hétről hétre szinte ugyanazokat az arcokat látják a padsorokban. A presbiter megemlítette azokat a kivételes alkalmakat is, amikor családi istentiszteletre gyűlnek össze a hívek, vagy elhunyt hozzátartozójukra emlékeznek.

Az ország különböző evangélikus gyülekezeteinél maradva, Princzes Istvánné elmondta: Van ahol sikeresebben vonzzák be a fiatalokat a közösségbe, ezért énekkarokat, bibliaórákat és ifjúsági alkalmakat is szerveznek. – Nálunk is nagyon sok próbálkozás volt, de nem járunk igazán sikerrel, pedig tisztelendő asszony is mindig mindent megtesz. Nyári tábort szervez, na akkor azért a kicsiktől a nagyobbakig sokan megjelennek. Reménykedjünk, hogy mindezeknek előbb-utóbb meg lesz az eredménye – tette hozzá.

Princzes Istvánnénak a „Működjünk együtt, mint egy test tagjai!” elnevezésű szekcióülés tetszett a legjobban az országos presbiteri találkozón. Először furcsán méregették a székeken elhelyezett, különböző testrészeket – kezet, fület, szemet, szájat – ábrázoló lapocskákat, melyek hátoldalán ugyanazt az igeszakaszt olvashatták. Mesterházy Balázs azonban kérdéseivel rávezette a résztvevőket, hogy milyen jelentéssel bírnak a rajzok. Vannak olyan gyülekezeti tagok, akik inkább tevékenyen vesznek részt a munkában, míg mások főleg a beszédkészségükkel vagy az észrevételeikkel, meglátásaikkal mozdítják elő a közösség céljait, ezért mindenkire egyformán szükség van.

Beleden évente négy alkalommal tartják meg a kötelező presbiteri gyűléseket, de ha úgy hozza a helyzet, akkor ennél többször hívják össze a gyülekezet szellemi-anyagi ügyeit intéző, demokratikusan választott testületet. A jegyző a presbiteri gyűléseken elhangzottakat jegyzőkönyvbe foglalja, ezért még ötven év múlva is nyomon lehet követni, hogy mi történt ezeken az összejöveteleken. A feladatot ellátó Princzes Istvánné szerint ennek különösen akkor van jelentősége, ha olyan határozatokat hoz a tagság, mely hosszú időre befolyásolja a közösség életét. Ráadásul Piroska néni az egyházfi szerepét is betölti, tehát a templom rendbetétele is a feladatai közé tartozik. Mint minden egyházi alkalmazottnak, az ő dolga, hogy biztosítsa az istentiszteletek külső feltételeit.
A beledi evangélikus gyülekezetnél már advent első vasárnapjától több látogatóra számítanak a templomban. Az egyházfi ezzel kapcsolatban az adventi időszakra vonatkozó feladatairól is beszélt. – Mindig az én dolgom, hogy gondoskodjak az adventi koszorúról – fogalmazott. Tavaly asztaldíszeket készítettek az idősebb gyülekezeti tagoknak, melyre idén is sor kerül, sőt a kisebbeknek kézműves foglalkozást szerveznek még karácsony előtt. A hétközi istentiszteleteket csütörtökönként tartják meg, december 15-én pedig meghívott vendég tart presbiteri továbbképzést az ittenieknek. Az evangélikusoknál december 24-én délután öt órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet, melyen a gyermekek mutatják be műsorukat. Ekkor biztos, hogy megtelik a templom – egészítette ki Princzes Istvánné.

Beküldés dátuma: 2022. 11. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek