Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beled stabil működtetése biztosított

Az önkormányzatoknak nem jelent újdonságot a helyi büdzsé összeállítása abból a szempontból, hogy minden évben más számokkal kell kalkulálniuk, de idén a szempontok is megváltoztak, ezért most még nehezebb volt  összeállítani a feladatfinanszírozásnak megfelelői költségvetést. Belednek sikerült a működési hiány nélküli tervezet, de vannak olyan települések, melyeknek ez nem jött össze maradéktalanul. Az ő problémájukkal a kormányhivatalok foglalkoznak behatóbban, és a tipikus hibák megoldása után számíthatnak csak megnyugtató megoldásra.  – Nem is bíztam abban, hogy ennyire jó költségvetést sikerül összeállítani – jegyezte meg Tompáné Balogh Mária, aki a konkrét számok ismerete nélkül még úgy gondolta, hogy lényegesen kisebb összeg szerepel az idei bevételi és kiadási oldalon. Tavaly 835 millió körüli költségvetési tervezettel indultak,  idén pedig ez a szám kb. 715 millió forint lett. Mivel nem nekik kell gondoskodni az iskola működtetéséről, ami eddig 280 millió forintot igényelt évente, nem lett jelentősen kisebb a főösszeg, ráadásul még több is jut a település ügyes-bajos dolgainak intézésére. Beled tavalyi 31 millió 882 ezer forint működési tartalékához képest a településnek 2013-ban 45 millió 605 ezer forint jut ugyanerre a célra. A kötelezően ellátandó feladatokon túl a civil szervezetek idén is számíthatnak az önkormányzatra.  Nyolcmillióból kívánják fenntartani a szociális háló stabilitását, vagyis a különböző segélyek és támogatások finanszírozását. Az állam által nyújtott 12,5 millió forinttal együtt összesen 18 millió körüli összeget tudnak költeni a közfoglalkoztatásra. Az állam a fejlesztésekre nem ad pénzt, ezért utóbbiakat pályázatokból kell megoldani – fogalmazott a polgármester. A projektek önerejének a kisakkozása az önkormányzatokra vár.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 13.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.